Ντόμινο αποχωρήσεων από τους ΑΝΕΛ

Ντόμινο αποχωρήσεων από τους ΑΝΕΛ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαράζ αποχωρήσεων από τους ΑΝΕΛ σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη από το Σάββατο το βράδυ, μετά την απόφαση του Πάνου Καμμένου να στηρίξει με την ψήφο του την κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αναγνωρίζει τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία». Πλην της απώλειας του βουλευτή Δ. Καμμένου, που υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. και άφησε την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ με 8 βουλευτές, την Κυριακή το πρωί ακολούθησε η παραίτηση της μέχρι πρότινος εκπροσώπου του κόμματος Μανταλένας Παπαδοπούλου.

Η 36χρονη πολιτικός, χαρακτηρίζοντας «κατάπτυστη» τη συμφωνία, δήλωσε πως διαφωνεί με τους χειρισμούς του κόμματός της «προς υπεράσπιση της θέσης μας για το Σκοπιανό» και ανακοίνωσε το τέλος της σχέσης της με τους ΑΝΕΛ. Η αποχώρηση της πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς η κ. Παπαδοπούλου υπήρξε στενή συνεργάτης του Πάνου Καμμένου και, πλην της εκπροσώπησης του κόμματος τα τελευταία χρόνια, είχε δώσει μάχες να υπερασπιστεί τον πρόεδρο του κόμματος, ακόμα και όταν εκείνος δεχόταν ομαδικά πυρά, όπως επί παραδείγματι μετά το πρόσφατο ταξίδι του στο Μονακό.

Πλην των δύο ηχηρών, αποχωρήσεων που προαναφέρθηκαν, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν πλέον οι ΑΝΕΛ και στη λεγόμενη κομματική βάση. Η στήριξη της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΓΔΜ ήταν, όπως φάνηκε επί του πρακτέου, για πολλά κομματικά στελέχη «παραβίαση κόκκινης γραμμής». Χαρακτηριστικά στην Καβάλα παραιτήθηκε ο Γ. Τσακίρης, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον νομό και μέχρι χθες μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Την παραίτησή του υπέβαλε και το επίσης μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και πολιτευτής Πιερίας Δ. Ζησιμόπουλος. Ιδιο δρόμο ακολούθησε και ο πρόεδρος ΑΝΕΛ Καστοριάς Χρ. Παύλου, που σε ανακοίνωσή του δήλωσε πως δεν μπορεί να «πατά σε δύο βάρκες» και πως δεν είναι πρόθυμος να υποχωρήσει από τις πάγιες θέσεις του για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και το τοπικό στέλεχος Δράμας Ηρακλής Χατζηθεοδωρίδης, αλλά και ο Π. Μαυρέας στον Πειραιά. Οι αποχωρήσεις συνεχίζονταν μέχρι χθες το βράδυ, οπότε το κομματικό στέλεχος Μ. Αλιφιεράκης δήλωσε πως διαχωρίζει τη θέση του «στο θέμα της Μακεδονίας», ενώ ακόμα 12 στελέχη από την Κοζάνη και τη Φλώρινα υπέγραψαν κοινή δήλωση αποχώρησης δηλώνοντας πως η συμφωνία «παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές».

Μέτωπο με Δ. Καμμένο

Την ίδια ώρα, οι τόνοι με τον διαγραφέντα Δ. Καμμένο ανεβαίνουν. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Β΄ Πειραιά σε συνέντευξή του (ΣΚΑΪ) δήλωσε πως η συμφωνία για το Σκοπιανό έγινε δεκτή «γιατί υπήρχαν ανταλλάγματα στα θέματα της οικονομίας». Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δε, στην τελευταία Κ.Ο. του κόμματος έγινε εκτενής συζήτηση για τα ποια πρόκειται να είναι τα ανταλλάγματα από τους δανειστές αν προχωρήσει η συμφωνία με τη γειτονική χώρα. Οσον αφορά το αιχμηρό tweet του Π. Καμμένου περί «μεταγραφής», ο Δ. Καμμένος απάντησε εξίσου αιχμηρά: «Να αφήσουμε τα υπονοούμενα. Ο υπαινιγμός του Π. Καμμένου έχει να κάνει με τη Ν.Δ. και δεν έχει καμία βάση», καθώς «μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία συζήτηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή