Αντίστροφη μέτρηση στο ΚΙΝΑΛ

Αντίστροφη μέτρηση στο ΚΙΝΑΛ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρίσιμη ημερομηνία για το μέλλον της κοινής πορείας ΚΙΝΑΛ – Ποταμιού είναι η 1η Ιουλίου. Για τότε είναι προγραμματισμένη η «μεγάλη συνάντηση αντιπροσώπων», όπως ονομάζεται η διευρυμένη πανελλαδική σύσκεψη του κόμματος του Στ. Θεοδωράκη και όπως σημειώνουν στην «Κ» αρμόδιες πηγές αυτό είναι το όργανο το οποίο μπορεί να πάρει, φύσει και θέσει, τόσο σημαντικές αποφάσεις όπως είναι η παραμονή ή όχι στο εγχείρημα του ΚΙΝΑΛ. Ως εκ τούτου, μέχρι τότε, πέραν του απροόπτου που πάντα μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, επίσημοι τίτλοι τέλους μεταξύ των δύο φορέων δεν προβλέπονται και η σχέση τους θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή στον πάγο.

Το κλίμα εξάλλου μεταξύ Χαρ. Τρικούπη και Σεβαστουπόλεως, από την ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος – ΠΓΔΜ και μετά, είναι όπως συνομολογούν και οι δύο πλευρές βαρύ. Και γίνεται ακόμα πιο βαρύ καθώς φαίνεται πλέον πως αναπτύσσονται παράλληλες δυνάμεις εντός και των δύο χώρων που βλέπουν θετικά τη διάσπαση. Στη Χαρ. Τρικούπη μπορεί επισήμως να πετάνε το «μπαλάκι» στην άλλη πλευρά λέγοντας πως «ας αποφασίσουν εκείνοι, εμείς ό,τι είχαμε να πούμε το είπαμε», είναι ωστόσο δεδομένο πως οι φωνές που θεωρούν τον κ. Θεοδωράκη «βαρίδι» πληθαίνουν. Χαρακτηριστική η νέα δήλωση του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, πως μετά την απόφαση της κ. Γεννηματά να μη στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό «έρχονται θετικά μηνύματα από παντού».

Την ίδια ώρα, στη Σεβαστουπόλεως το κλίμα είναι παρόμοιο έναντι του ΚΙΝΑΛ. Ακόμα και στελέχη που έχουν διαφορετικό πολιτικό προσανατολισμό, όπως ο κ. Αμυράς και ο κ. Δανέλλης, δείχνουν να ασφυκτιούν κάτω από την ομπρέλα του «πασοκοποιημένου», όπως λένε, Κινήματος και να εξετάζουν την αυτόνομη πορεία. Παρόμοια τοποθέτηση έχει κάνει και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μιλτ. Κύρκος. Τα όσα αναφέρονται ανωτέρω τα περιέγραψε δίχως περιστροφές ο Στ. Θεοδωράκης. Ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξή του (iefimerida) δήλωσε πως «προσπαθούμε να δούμε αν όντως αποδίδει η προσπάθειά μας να μπολιάσουμε με φρέσκες ιδέες τις παραδοσιακές δυνάμεις του χώρου», προσθέτοντας πως «φοβούμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα» αποτυπώνουν τη λογική πως το ΚΙΝΑΛ λειτουργεί σαν ένα ΠΑΣΟΚ plus. Τούτων δοθέντων, η χθεσινή άτυπη σύσκεψη αποτελεί την πρώτη από μια σειρά προπαρασκευαστικών εσωκομματικών διαδικασιών που σκοπό έχουν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση το αμέσως επόμενο διάστημα.

Στις Βρυξέλλες η Γεννηματά

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ είχε χθες η κ. Γεννηματά, σε ένα χρονικό σημείο ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς μόλις την Παρασκευή το PES με παρέμβασή του άσκησε πιέσεις στο Κίνημα να αλλάξει στάση έναντι της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εξέφρασε τις πάγιες θέσεις της για το θέμα, επισημαίνοντας πως συμφωνία που αποδέχεται «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή