ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ για συνέντευξη Κοτζιά: «Στην πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων απαντά με τη γνωστή αλαζονεία του»

nea-dimokratia-logotupo-grafeia-peiraios-thumb-large--2-thumb-large-thumb-large--2-thumb-large--2

«Στην πατριωτική ευαισθησία των Ελλήνων, ο κ. Νίκος Κοτζιάς απαντά με τη γνωστή αυταρέσκεια και αλαζονεία του» τονίζει, σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών.

«Αντί να δίνει συνεντεύξεις για την επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε και παράγει ήδη τετελεσμένα, ας εξηγήσει στους Έλληνες ένα μόνο πράγμα: Γιατί παραχώρησε στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να δηλώνουν "Μακεδόνες" και να ισχυρίζονται ότι μιλούν τη "μακεδονική" γλώσσα, κάτι που καμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε στο παρελθόν;» σημειώνεται στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον ANT1 έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαφορά ανάμεσα στην πολιτιστική μας ταυτότητα και την γεωγραφική ιστορία της Μακεδονίας.

«Έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας – που την υπερασπιστήκαμε, την αποδέχτηκαν και τελείωσε αυτός ο αλυτρωτισμός- με τη γεωγραφία» είπε ο κ. Κοτζιάς, ανατρέχοντας στη συνθήκη του Βουκουρεστίου του 1913, βάσει της οποίας έγινε η διαίρεση σε τέσσερις χώρες με το μεγαλύτερο κομμάτι -«που συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό, εκτός από το Μοναστήρι, με την αρχαία Μακεδονία»- στην Ελλάδα. Υπό το πρίσμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ερώτημα: «Εμείς τη συνθήκη του Βουκουρεστίου τη δεχόμαστε ή όχι; Διότι ή θα είμαστε με το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες- άρα έχει άδικο Εντογάν- ή έχουμε άλλη υπόθεση». Και συμπλήρωσε: «Το δικό μας όπλο είναι το διεθνές δίκαιο. Τώρα να μη ξεκινήσουμε εμείς εξαιτίας της Βόρειας Μακεδονίας να αμφισβητούμε ότι είμαστε μια χώρα που αποδέχεται το διεθνές δίκαιο. Όποιος αμφισβητεί τα αποτελέσματα του 1913, αμφισβητεί την ίδια τη δημιουργία της ελληνικής Μακεδονίας. Είμαστε με τον διεθνή νόμο ή δεν είμαστε;» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Παραδέχτηκε ότι «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια και ερωτήματα», αλλά επισήμανε ότι «η λύση που φέραμε είναι η καλύτερη», καθώς οι Σκοπιανοί «με τη συμφωνία ομολογούν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό», σημειώνοντας ότι «αυτή την κατάκτηση, το ελάχιστο που θα περίμενα, είναι ότι θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν».

«Κάναμε διεθνή συμφωνία που παίρνει υπόψη της τα δικά μας, αλλά και τα δικά τους συμφέροντα για να ζήσουμε ειρηνικά μαζί» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς. Αποκάλυψε δε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ότι «στην αρχή ήταν μπροστά αυτοί που είχαν αμφιβολίες και τώρα προηγούνται με μικρή διαφορά αυτοί που συμφωνούν μαζί μας με ποσοστό 47-44%».