Ενταση εντός και εκτός Βουλής στην ΠΓΔΜ

Ενταση εντός και εκτός Βουλής στην ΠΓΔΜ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και σήμερα μπορεί να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια, ώστε να είναι έτοιμη πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα. Χθες, παραπέμφθηκε στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής της ΠΓΔΜ με ψήφους 69 υπέρ και 40 κατά. Από τους 120 βουλευτές, οι 10 δεν βρέθηκαν καθόλου στη Βουλή, ενώ απείχε ο Φερίντ Μούχιτς, Βόσνιος μουσουλμάνος συνεργαζόμενος με το κυβερνών κόμμα. Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, εφόσον επαναληφθεί και στην τελική, κοινοβουλευτική διαδικασία στην ολομέλεια, αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη αποτύπωση των ισορροπιών στη Βουλή της ΠΓΔΜ, ενόψει και της συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία απαιτούνται δύο τρίτα (80 από τους 120 βουλευτές).

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ ζήτησε υπερψήφιση το αργότερο έως την Παρασκευή (22/6), ώστε να μην καθυστερήσει η διαδικασία που αφορά την πρόσκληση από το ΝΑΤΟ, ενώ υπερασπίστηκε συνολικά τη συμφωνία. Οσο μιλούσε, βουλευτές της αντιπολίτευσης (VMRO) αποκάλεσαν σε κλίμα έντασης τον κ. Ντιμιτρόφ «προδότη». Ο προκάτοχός του στο ΥΠΕΞ και σημαίνον στέλεχος του VMRO Αντόνιο Μιλόσοσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη Βουλή, δίχως, ωστόσο, να διευκρινίσει πότε θα γίνει αυτό, ενώ έκανε λόγο για συνθηκολόγηση και παραβίαση του συντάγματος και του κοινοβουλευτικού κανονισμού από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Οση ώρα εκτυλίσσονταν όλα αυτά, έξω από τη Βουλή της ΠΓΔΜ βρίσκονταν συγκεντρωμένοι διαδηλωτές που ζητούσαν την ακύρωση της συμφωνίας.

Ενταση εντός και εκτός Βουλής στην ΠΓΔΜ-1

Αν και ζήτησαν συνάντηση με τον πρόεδρο του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν έγιναν, αρχικά τουλάχιστον, δεκτοί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνταγμα δίνει στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ δικαίωμα να απαντήσει ακόμα και σε επτά ημέρες για το αν υπογράφει ή όχι ένα νομοσχέδιο, εν προκειμένω τη συμφωνία. Ως εκ τούτου, στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, έχει υπολογιστεί και η συγκεκριμένη καθυστέρηση, δεδομένης της αρνητικής στάσης του κ. Ιβάνοφ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Της συμφωνίας υπεραμύνθηκε χθες στην Αθήνα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. «Ο κόσμος αλλάζει, γύρω μας έχουμε φωτιές και πολέμους, έχουμε αστάθειες, έχουμε μια τρελαμένη Τουρκία, έχουμε πόλεμο στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ και πρέπει να έχουμε σταθερότητα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κοτζιάς (ΑΝΤ1) και προσέθεσε πως «εάν δεν έχουμε σταθερότητα στην περιοχή του μικρού αυτού κράτους των Σκοπίων, θα έρθει πάνω μας και επιπλέον, εάν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, θα βρεθούμε περικυκλωμένοι από τρίτες δυνάμεις, που, ως δαγκάνα από Ανατολή και Βορρά, θα μας σφίγγουν».

Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε ότι τη «μακεδονική» γλώσσα την είχε αποδεχθεί ήδη η Ελλάδα σε προηγούμενα χρόνια, ως εκ τούτου ο ίδιος προσπάθησε να βελτιώσει τη συμφωνία επ’ αυτού. Συγκεκριμένα είπε ότι προστέθηκε η διάκριση ότι η συγκεκριμένη γλώσσα ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, κάτι που περιγράφει ως επαρκή εξασφάλιση για την Ελλάδα. Ως προς τον αυτοπροσδιορισμό, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε πόσο κρίσιμη είναι η διάκριση ανάμεσα σε εθνότητα και ιθαγένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή