Το Μαξίμου αναμένει αποκλιμάκωση

Το Μαξίμου αναμένει αποκλιμάκωση

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατευναστική επίδραση του χρόνου επί των πάσης φύσεως εντάσεων επενδύει η κυβερνητική ηγεσία έναντι των αντιδράσεων που εκδηλώνονται προς κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, από πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ σχετικά με το ονοματολογικό. Παρά τα διαδοχικά περιστατικά και τις αποδοκιμασίες του τελευταίου διημέρου, από το πρωθυπουργικό επιτελείο υιοθετούν χαμηλούς τόνους και επιμένουν στην εκτίμηση ότι ημέρα με την ημέρα οι αντιδράσεις θα ελαττώνονται.

Ειδικότερα, θεωρούν ότι όλο και περισσότερο θα γίνεται κατανοητό στους πολίτες ότι η συμφωνία έχει το θετικό πρόσημο που η κυβέρνηση προβάλλει και, ταυτόχρονα, ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προσδοκάται ότι ο θετικός αντίκτυπος θα μεταφραστεί άμεσα και σε καλά νέα για την οικονομική δραστηριότητα, ως παράγωγο της συμφωνίας που υπεγράφη. Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου εστιάζει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που θα αναλάβουν με δημόσιες παρεμβάσεις να υποστηρίξουν τη συμφωνία και να αναδείξουν τα θετικά σημεία της.

Για την ώρα, ωστόσο, οι αντιδράσεις παραμένουν έντονες με αποδέκτες κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη έγιναν δέκτες έντονων αποδοκιμασιών χθες, τη στιγμή που αποχωρούσαν από το κτίριο όπου στεγάζονται η Εισαγγελία και το Ειρηνοδικείο Γιαννιτσών. Ο κ. Κοντονής έκανε λόγο σε δηλώσεις του για «κοινή παρουσία και δράση σήμερα στα Γιαννιτσά 15-20 ακροδεξιών και επωνύμων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με μέλη της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής», καθώς και για πανικό του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η αγωνία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπορεύεται και από την ανακοίνωση ολοκλήρωσης της μελέτης για το νέο δικαστικό μέγαρο στην Εδεσσα. «Οι 15-20 ακροδεξιοί και νεοναζί ήταν οικτρή και καταγέλαστη μειοψηφία και τέτοια θα παραμείνει».

Οι δημοσκοπήσεις

Βεβαίως, κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν ότι, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, η εικόνα για την κυβέρνηση δεν είναι ιδιαίτερα θετική, πρωτίστως στη Βόρεια Ελλάδα. Η πίεση, όμως, παραμένει για την ώρα ισχυρή, ακόμα και αν, όπως εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει δυναμική στις αντιδράσεις και αυτό φάνηκε και στα συλλαλητήρια.

Πάντως, οι αποδοκιμασίες που εισέπραξε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος στάθηκαν αρκετές για να τον κάνουν να αποχωρήσει από εκδήλωση στην οποία ήταν ομιλητής. Από τη στιγμή που έλαβε τον λόγο άρχισαν να ακούγονται έντονες αποδοκιμασίες από το ακροατήριο, αναφορικά με το ζήτημα των Σκοπίων και ο βουλευτής αναγκάστηκε ύστερα από λίγο να αποχωρήσει.

Στους ΑΝΕΛ

Στον μικρό κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, η επίδραση της συμφωνίας για το ονοματολογικό αποδεικνύεται περισσότερο καταλυτική από όσο αναμενόταν. Η παραπομπή του θέματος στον χρόνο έλευσης της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή προς κύρωση δεν πείθει ούτε τα κομματικά στελέχη της βάσης, που επιλέγουν να αποχωρήσουν. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, από τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, δέχθηκε έντονες αποδοκιμασίες στα Χανιά από διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία. «Εμείς θα την καταψηφίσουμε τη συμφωνία. Πόσες φορές θα το πούμε;» δήλωσε η ίδια λίγο αργότερα, ενώ προσέθεσε ότι «οι Ανεξάρτητοι Ελληνες είμαστε σταθεροί στις θέσεις και αρχές μας και το έχουμε επαναλάβει πάρα πολλές φορές».

Για «στημένα επεισόδια από μεμονωμένα ακροδεξιά στοιχεία και με τη συμμετοχή στελεχών της Νέας Δημοκρατίας», έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τις αποδοκιμασίες εναντίον υπουργών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή