Aκροβασίες από Π. Καμμένο με την ονομασία

Aκροβασίες από Π. Καμμένο με την ονομασία

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για να περάσει από την ελληνική Βουλή η συμφωνία Ελλάδος – ΠΓΔΜ ζήτησε χθες ο Π. Καμμένος, αμέσως μετά την πολύωρη κοινή σύσκεψη Κ.Ο. και Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματός του. Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων επιχειρώντας να περάσει στην αντεπίθεση δήλωσε πως ο πραγματικός στόχος της πρότασης δυσπιστίας της Ν.Δ. δεν ήταν το «σχέδιο συμφωνίας», αλλά «να μην προχωρήσει η πολιτική της κυβέρνησης και να μη φθάσουμε στη συνεδρίαση του Eurogroup» και τελικά «στην έξοδο της χώρας από την περίοδο των μνημονίων». Οσον αφορά την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή τη συμφωνία αυτή καθ’ αυτή, ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ αφού επανέλαβε πως έχει πει ένα «ξεκάθαρο όχι» προσέθεσε τη δική του διάσταση επί του θέματος. Συγκεκριμένα αμφισβήτησε ότι η συμφωνία έχει κάποιο «νομικό αποτέλεσμα», αποδίδοντας σε ΜΜΕ προσπάθεια για να διαδοθεί το αντίθετο. Παράλληλα, ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τόσο τη Ν.Δ., η οποία, όπως δήλωσε, «μιλάει για erga omnes και σύνθετη ονομασία», όσο και το ΠΑΣΟΚ «που υπέγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία». Τέλος, όσον αφορά την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε πως η συμφωνία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, αν προηγουμένως δεν υλοποιηθούν τα «προαπαιτούμενα από τη γειτονική χώρα», ήτοι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η συνταγματική αλλαγή και η κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή αμφότερων των χωρών.

Καταγγελίες για απειλές

Η έκτακτη σύσκεψη των ΑΝΕΛ ήρθε όμως και σε ένα χρονικό σημείο όπου οι τριγμοί στο εσωτερικό του κόμματος, εξαιτίας της στήριξης στο ονοματολογικό, είναι έντονοι. Οι κλυδωνισμοί αποτυπώθηκαν με τις αποχωρήσεις τόσο στελεχών πρώτης γραμμής (Δ. Καμμένος, Μανταλένα Παπαδοπούλου) όσο και από τη λεγόμενη «κομματική βάση». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε εκτενή αναφορά στο ζήτημα των αποχωρήσεων καταγγέλλοντας πως ήταν αποτέλεσμα «απειλητικών τηλεφωνημάτων», τα οποία οδήγησαν και «σε απειλητικές προσυγκεντρώσεις σε γραφεία των ΑΝΕΛ, αλλά και σε σπίτια στελεχών». Ο κ. Καμμένος ουσιαστικά μίλησε για «στοχευμένο εκφοβισμό», για τη δημιουργία «κλίματος το οποίο θα οδηγούσε στο να φυλλορροήσουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες». Κλιμακώνοντας, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κατέληξε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς «οι ΑΝΕΛ δεν φυλλορροούν» και προανήγγειλε πως η προπαγάνδα «δεν θα μείνει αναπάντητη» ζητώντας «άμεσα δικαστική διερεύνηση με εμπλοκή του εισαγγελέα».

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος κ. Σγουρίδης είχε κάνει μία δήλωση που προκάλεσε ερωτήματα. Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το θέμα των ανταλλαγμάτων για το ονοματολογικό ήταν κάτι που συζητήθηκε «σε πηγαδάκι στην Κ.Ο.», απουσία όμως του προέδρου και δεν ετέθη στη συνεδρίαση. Πρόκειται για το θέμα που είχε ανοίξει αμέσως μετά την αποχώρησή του ο Δ. Καμμένος, που είχε δηλώσει πως υπήρξαν οικονομικά ανταλλάγματα από τους εταίρους για το ονοματολογικό. Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα που είχε ανακύψει από την τελευταία συνεδρίαση της Κ.Ο. πριν από την ψηφοφορία και αφορούσε πρόταση μομφής εναντίον του κ. Κοτζιά, ο κ. Σγουρίδης το διέψευσε λέγοντας πως ουδέποτε ετέθη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή