Μαξίμου: Στροφή σε ψήφο εμπιστοσύνης

Μαξίμου: Στροφή σε ψήφο εμπιστοσύνης

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη φυγή προς τα εμπρός από την πολιτική πίεση και την εσωστρέφεια που ταλανίζουν την κυβέρνηση αναζητεί η ηγεσία της στη σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος. Η υπογραφή της συμφωνίας για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ εξακολουθεί να καθορίζει την πολιτική ατζέντα και να διαμορφώνει μια κάθε άλλο παρά θετική για τον κυβερνητικό συνασπισμό επικαιρότητα. Και, όπως αποδεικνύεται από τις εξελίξεις, η προσπάθεια των δύο κυβερνητικών εταίρων να επιρρίψουν τις ευθύνες σε ένα περιθωριακό μέτωπο, υποκινούμενο από την αξιωματική αντιπολίτευση, μάλλον δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φρόντισε χθες, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο, τον αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο, καθώς και τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου John Hopkins, Ρόλαντ Ντάνιελς και αφορούσε την πορεία υλοποίησης της δωρεάς του Ιδρύματος για την ενίσχυση του τομέα της Υγείας, να καταδείξει την προσωπική αγωνία του για τη σημερινή ημέρα: «Θα με συγχωρήσετε γιατί το μυαλό μου αυτές τις ώρες βρίσκεται στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη για την κρίσιμη συνεδρίαση του αυριανού Eurogroup», ανέφερε και επανέλαβε ότι αναμένει «μια απόφαση για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, που θα σηματοδοτεί το τέλος της οκταετούς περιπέτειας της Ελλάδας και το τέλος της λιτότητας». Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα ως προς τις τελικές αποφάσεις για το χρέος δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα, η κυβέρνηση είναι… καταδικασμένη να πανηγυρίσει το όποιο αποτέλεσμα, καθώς οποιαδήποτε άλλη αντίδραση θα τερματίσει εν τη γενέσει της την αφήγηση της επιτυχίας ολοκλήρωσης του προγράμματος και εξόδου από τα μνημόνια. Και σε αυτή την αφήγηση δεν επενδύει μόνο ο κ. Τσίπρας, αλλά, στη δεδομένη συγκυρία, πρωτίστως ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος. Οπως έδειξαν οι χθεσινές εξελίξεις, οι ΑΝΕΛ υφίστανται τη μεγαλύτερη πίεση μετά τη συμφωνία για το όνομα της ΠΓΔΜ και ελπίζουν ότι οι πανηγυρικοί τόνοι για την έξοδο από τα μνημόνια θα επικαλύψουν τις αντιδράσεις, τις διαμαρτυρίες, την αγανάκτηση που εισπράττουν τα στελέχη του κόμματος.

Οι εναλλακτικές

Στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους ΑΝΕΛ. Η εκτίμηση είναι ότι δεν τίθεται ζήτημα στην παρούσα συγκυρία να απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα. Ωστόσο, οι υπολογισμοί γίνονται και οι εναλλακτικές εξετάζονται, ως προς τους βουλευτές στους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί η κυβέρνηση εάν διαρραγεί ο συνασπισμός με τους ΑΝΕΛ. Αν και χθες ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι το κόμμα του θα αντιδράσει μόνο όταν η συμφωνία έλθει προς κύρωση στη Βουλή, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να επιταχυνθούν και να μην ακολουθήσουν ευθύγραμμη πορεία εάν συνεχισθούν και κλιμακωθούν οι πιέσεις της εκλογικής βάσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, δήλωσε χθες, απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τις επιλογές της κυβέρνησης εάν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια, ότι «θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει θέμα εκλογών. Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, στη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφερε ότι η διαδικασία κύρωσης της συμφωνίας, όταν αυτή έλθει στη Βουλή, θα έχει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να αναφέρει ότι για την ώρα δεν τίθεται θέμα αυξημένης πλειοψηφίας 180 ψήφων για την κύρωση της συμφωνίας.

Νέες αποδοκιμασίες στις Σέρρες

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας για το ονοματολογικό πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης στις Σέρρες, με τους διαμαρτυρομένους να κρατούν κρεμάλες και να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα κατά των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Σταμπουλή και των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, που εκλέγονται στον ακριτικό νομό.

Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν σημαία της ΠΓΔΜ στην είσοδο του γραφείου της κ. Σταμπουλή, ενώ αποδοκίμασαν με υβριστικά συνθήματα τη βουλευτή των ΑΝΕΛ και υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κόλλια-Τσαρουχά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επέμεινε, χθες, σε σχέση με τα επεισόδια, τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες ότι είναι υποκινούμενα από τη Ν.Δ. και μάλιστα εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, αναφέροντας ότι «τα περιθωριακά περιστατικά των τελευταίων ημερών οργανώνονται κατ’ εντολή και πλήρη κάλυψή του». Μάλιστα, ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες, δηλώνοντας ότι δεν αισθάνεται ότι υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση από τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή