Ανταλλάγματα και ενίσχυση θα ζητήσει η Αθήνα στη σύνοδο για το προσφυγικό

Ανταλλάγματα και ενίσχυση θα ζητήσει η Αθήνα στη σύνοδο για το προσφυγικό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ανταλλάγματα για το δυσανάλογο φορτίο που σηκώνει, αναμένεται να ζητήσει η Αθήνα στην έκτακτη μίνι σύνοδο που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το προσφυγικό. Ολα τα κράτη–μέλη συμφωνούν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της θητείας αυτής της Επιτροπής, δηλαδή τον Μάιο του 2019. Μέχρι τότε, όμως, δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα, γι’ αυτό και ο στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί μια ενδιάμεση συμφωνία και να μη μείνει η Ευρώπη όμηρος της έλλειψης ολοκληρωμένης συμφωνίας αναθεώρησης του Δουβλίνου.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στην προχθεσινή συνάντησή της με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήρθε σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, που προβλέπει ότι από την πλευρά της θα συναινέσει όσο το δυνατόν περισσότερο με τις γαλλικές προτάσεις για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης, με αντάλλαγμα την υποστήριξη του Παρισιού για τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό.

Ανάμεσα σε αυτά που θα συζητηθούν την Κυριακή συγκαταλέγονται ένα πολύ πιο εκτεταμένο σύστημα ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., επιτάχυνση της διαδικασίας που θα αποφασίζει ποιος έχει δικαίωμα ασύλου και ποιος όχι, και σημαντική αναβάθμιση της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής. Ενεργό ρόλο στην οργάνωση της μίνι αυτής συνόδου θα διαδραματίσει ο αρμόδιος επίτροπος για τα θέματα μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα θα παρουσιάσει σε συνέντευξη Τύπου τον σκοπό της συνόδου.

Ενα από τα προβλήματα που θα κληθούν να λύσουν οι ηγέτες την Κυριακή είναι οι δευτερογενείς κινήσεις των προσφύγων που έχουν λάβει άσυλο σε ένα κράτος–μέλος, π.χ. Ελλάδα, και μετακινούνται σε άλλο, π.χ. Γερμανία. Για να λυθεί αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν αποκλείεται να υπάρξουν διμερείς συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες πρώτης υποδοχής και στις χώρες στις οποίες στη συνέχεια μετακινούνται οι πρόσφυγες.

Η Ελλάδα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βρεθεί να διαπραγματεύεται με τη Γερμανία από πλεονεκτική θέση, καθώς μεγάλο μέρος των προσφύγων που βρίσκονται σε άλλα κράτη–μέλη έχουν λάβει άσυλο στη χώρα. Γι’ αυτό δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν καταφέρει η Ελλάδα να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση ή άλλα ανταλλάγματα.

Η Αθήνα στη μίνι σύνοδο προσέρχεται με τα δύο πάγια αιτήματά της κατά τα τελευταία χρόνια: Να υπάρξει στα συμπεράσματα συγκεκριμένη αναφορά σε αναθεώρηση του κοινού συστήματος ασύλου προς μια περισσότερο προοδευτική κατεύθυνση και, δεύτερον, να δοθεί ενίσχυση στις χώρες πρώτης υποδοχής σε υλικοτεχνικά μέσα και σε προσωπικό, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου. Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να συμπαραταχθεί με τους εταίρους στην εφαρμογή μιας περισσότερο δυναμικής πολιτικής επιστροφών στις χώρες καταγωγής για τους παράνομους μετανάστες.

Πολιτική πίεση

Οι εκτιμήσεις της Αθήνας είναι ότι η συζήτηση ανακινείται τη δεδομένη συγκυρία από την πολιτική πίεση που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και όχι διότι αίφνης έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα. Αναμένει προς τούτο ότι θα ασκηθούν πιέσεις για επιστροφή παράνομων μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου, άρα και στην Ελλάδα. Οσον αφορά την κατάσταση στη χώρα μας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μπαλάφας εκτίμησε χθες ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί ώς το τέλος του χρόνου, αλλά και ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για την εξέλιξη των ροών, που μπορούν ανά πάσα στιγμή να ενισχυθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή