Ν.Δ.: Μεγάλη η ζημιά στις Πρέσπες

Ν.Δ.: Μεγάλη η ζημιά στις Πρέσπες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκληρή γραμμή επιμένει και θα επιμείνει η Ν.Δ. για το Σκοπιανό, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση –και προς το Βερολίνο– ότι δεν θα επικυρώσει τη συμφωνία όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», εξέφρασε στη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα την έντονη ενόχλησή του για τις διαρροές (σε δημοσίευμα της FAZ) που αφορούσαν τη στάση της Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας, αλλά και για τη στάση του πρέσβη έναντι της κυβέρνησης, καθώς θεωρεί ότι δεν τηρούνται ίσες αποστάσεις.

«Η Ν.Δ. δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που υποχρεούνται να φέρουν στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες», διαμήνυσε ήδη από το πρωί η Μαρία Σπυράκη, εγκαλώντας μάλιστα την κυβέρνηση, με αιχμή το ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας και έθνους», πως αποδέχθηκε «ό,τι δεν είχε αποδεχθεί καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση». Σημείωσε μάλιστα ότι «έχει γίνει μεγάλη ζημιά από την υπογραφή στις Πρέσπες» και ότι, όταν η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, «θα πράξει το καλύτερο δυνατό για τα συμφέροντα της χώρας».

Την άποψη αυτή εξέφραζε λίγη ώρα αργότερα στο τετ α τετ του με τον Γενς Πλέτνερ ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας ότι δεν προτίθεται να επικυρώσει μια συμφωνία που θεωρεί «επιζήμια». Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να διαμήνυσε στον κ. Πλέτνερ ότι η γερμανική πλευρά υποτιμά «το μέγεθος του προβλήματος της γλώσσας και της ταυτότητας». Το τάιμινγκ της συνάντησης, πάντως, μόνο τυχαίο δεν ήταν. Σύμφωνα με ανώτατη κομματική πηγή, στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε στον συνομιλητή του την έντονη ενόχλησή του για τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας στη FAZ. Σημειώνεται ότι αυτές αφορούσαν τη στάση της Ν.Δ. έναντι της συμφωνίας και αναφέρονταν σε μηνύματα που φέρεται να έχει απευθύνει ο πρόεδρος της Ν.Δ. στο Βερολίνο, τα οποία διαψεύστηκαν από την Πειραιώς. Εμμέσως πλην σαφώς, η Πειραιώς φαίνεται να θεωρεί υπεύθυνη την πρεσβεία στην Αθήνα για τις διαρροές στον συντάκτη του δημοσιεύματος και ανταποκριτή της FAZ σε Αθήνα και Αγκυρα.

Μάλιστα, στη διάρκεια της 40λεπτης συνάντησης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Μητσοτάκης φέρεται ακόμη να εξέφρασε και την ενόχλησή του στον κ. Πλέτνερ για τις συχνές δημόσιες τοποθετήσεις του, τις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί παρέμβαση στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, που δεν είναι συμβατή με τον κανόνα της διπλωματικής ουδετερότητας. «Ο Ιανός έχει δύο πρόσωπα: δεν μπορείτε να βλέπετε μόνο το ένα», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος δεν λέει άλλα πράγματα εντός και εκτός συνόρων, ή κατ’ ιδίαν και δημοσίως.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από τη μετάβαση, την ερχόμενη εβδομάδα, του προέδρου της Ν.Δ. στο Βερολίνο (στις 27 Ιουνίου), όπου, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ», ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς. Ενδεικτικό, πάντως, των τυπικών, αν όχι ψυχρών, σχέσεων της Πειραιώς με τη γερμανική πρεσβεία στην Αθήνα είναι ότι δεν ζητήθηκε η συνδρομή της για τον σχεδιασμό της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Βερολίνο.

«Μαζί την υπέγραψαν»

Σκληρή ήταν η απάντηση της Ν.Δ. στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, καθώς, σχολιάζοντας τα περί επικύρωσης της συμφωνίας με πλειοψηφία 180 βουλευτών, σημείωσε ότι η σχετική δήλωση «θα μείνει στην ιστορία ως η επιτομή του πολιτικού αυτοεξευτελισμού». «Μαζί την υπέγραψαν και φέρουν ακέραιη την ευθύνη για τα τετελεσμένα που ήδη δημιουργεί εις βάρος της Ελλάδας», επανέλαβε η Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή