Μητσοτάκης: «Oχι» για την ΠΓΔΜ στη Βουλή

Μητσοτάκης: «Oχι» για την ΠΓΔΜ στη Βουλή

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή γλώσσα για τα «προκλητικά πανηγύρια των Πρεσπών» χρησιμοποίησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Κιλκίς, μια επίσκεψη με ισχυρούς συμβολισμούς, καθώς είναι η πρώτη ανάβαση του προέδρου της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας από τους κ. Τσίπρα και Ζάεφ. Από εκεί επανέλαβε την πρόθεση της Ν.Δ. να καταψηφίσει τη συμφωνία όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή. Μερικές ώρες αργότερα, μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒΕ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έναν δρόμο διπλά ναρκοθετημένο, τόσο από το «τέταρτο μνημόνιο» όσο και από μια «πολύ κακή συμφωνία» για το Σκοπιανό, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για συμψηφισμό οικονομίας και εθνικών θεμάτων, προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μίλησε για εθνικές πληγές με «αδιευκρίνιστες» ακόμα συνέπειες, και άφησε σαφείς αιχμές για τη χρονική συγκυρία της συμφωνίας, η οποία σχεδόν συνέπεσε με το χθεσινό Eurogroup. Αφησε δε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση σκοπίμως βιάστηκε να βάλει την υπογραφή της στις Πρέσπες. Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την κριτική του για το ζήτημα της γλώσσας και της εθνότητας, παραχώρηση που θεωρεί ότι στην πράξη ακυρώνει τη νέα ονομασία της γειτονικής χώρας, αλλά και για το πράσινο φως σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ που θα λάβει η ΠΓΔΜ τον επόμενο μήνα, καθώς, όπως είπε, αυτό συνιστά απώλεια του κεκτημένου του 2008. Επανέλαβε δε τα περί «τετελεσμένων» με αφορμή την αναφορά του Ζόραν Ζάεφ σε Μακεδόνες την περασμένη Κυριακή στις Πρέσπες, καθώς και την επικύρωση της συμφωνίας από το σκοπιανό Κοινοβούλιο. Απευθύνοντας μάλιστα μήνυμα προς τον Πάνο Καμμένο, επανέλαβε ότι με όσους βουλευτές κι αν χρειαστούν για να κυρώσουν τη συμφωνία (είτε 151 είτε 180) η Ν.Δ. θα την καταψηφίσει.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στους εθνικισμούς και στις ακρότητες που ξυπνάει η συμφωνία, ψέγοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι η ίδια με την υπογραφή μιας κακής συμφωνίας πυροδοτεί τους εκατέρωθεν «πατριδοκάπηλους» και ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά του διχασμού. «Εμείς στεκόμαστε απέναντι σε όλα τα φαινόμενα βίας και προπηλακισμών», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές για τα δημοκρατικά ανακλαστικά της κυβέρνησης, που, όπως σημείωσε, σπεύδει να χαρακτηρίσει όσους διαφωνούν «φασίστες», καθώς δεν συμφιλιώνεται με την ιδέα της οργής και της αγανάκτησης απέναντι στην κυβέρνηση. Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία θα δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο χωρών και λόγω των θεμάτων που αφήνει ανοικτά. Ειδική μνεία έκανε ενώπιον των εξαγωγέων της Βόρειας Ελλάδας για τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, καθώς, όπως σημείωσε, αναφερόμενος σε γνωστά προϊόντα και εταιρείες, «τίθενται υπό αμφισβήτηση».

Νωρίτερα, από το Κιλκίς, το οποίο επισκέφθηκε στο πλαίσιο των εορτασμών για την 105η επέτειο της μάχης και της απελευθέρωσης της πόλης, επανέλαβε την αντίθεσή του στο γεγονός ότι η κυβέρνηση «παραχώρησε», όπως είπε, «κάτι που καμία προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε συζητήσει, δηλαδή τη “μακεδονική εθνότητα” και τη “μακεδονική γλώσσα”».

Αντιδράσεις από αυτοδιοικητικούς

Πρωτοβουλία προκειμένου να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών αναλαμβάνουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, όπως ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου. «Η Αυτοδιοίκηση βγαίνει μπροστά», ώστε να μην επικυρωθεί η «απαράδεκτη», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Τζιτζικώστας, «συμφωνία των Πρεσπών και το κείμενο αυτό να μείνει στην ιστορία ως ένα κείμενο που απλά υπέγραψαν κάποτε ένας κύριος Κοτζιάς με έναν κύριο Ντιμιτρόφ». Προανήγγειλε δε την πρώτη σχετική πρωτοβουλία που θα είναι η σύγκληση στις 27 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη διευρυμένης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με τα δημοτικά συμβούλια των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας και με προσκεκλημένους τους φορείς, τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια της Δυτικής Μακεδονίας και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. «Ενας και μόνο είναι ο στόχος μας, να μην επικυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «δεν ερχόμαστε μοιρολατρικά να αποδεχθούμε ως τετελεσμένα τα γεγονότα και τα αποτελέσματα της κατάπτυστης συμφωνίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή