Αντεπίθεση επιχειρεί το Μαξίμου

Αντεπίθεση επιχειρεί το Μαξίμου

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εφαλτήριο της επικοινωνιακής αντεπίθεσης της κυβέρνησης, προκειμένου να αφήσει πίσω το δύσκολο περιβάλλον των πολιτικών αναταράξεων και των αντιδράσεων, που «γέννησε» η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, αποτελεί η μετατόπιση της συζήτησης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, με επίκεντρο τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup. Πριν καν ολοκληρωθούν οι εργώδεις διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο και ενώ από το πρωθυπουργικό περιβάλλον παραδέχονταν ότι εξελισσόταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των αποφάσεων, έσπευδαν να προεξοφλήσουν ως θετική την όποια απόφαση στην οποία, τελικά, θα κατέληγαν οι υπουργοί Οικονομικών. Περισσότερο από αναμενόμενη τοποθέτηση, καθώς το Μαξίμου έχει συνδέσει αυτό που ζητούσε ως «μια καλή συμφωνία για το χρέος» με όλα τα επόμενα βήματα ολοκλήρωσης του μνημονίου και, κυρίως, με τη μεταμνημονιακή πορεία της χώρας. Χωρίς την «καλή συμφωνία», η έξοδος στις αγορές μπορεί να εξελιχθεί σε εξαιρετικά δυσμενής επιλογή.

Στον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι να κυριαρχήσει επικοινωνιακά η συζήτηση για το χρέος, προκειμένου να επικαλυφθούν τα υπόλοιπα ζητήματα της επικαιρότητας, πρωτίστως το Μακεδονικό, που πιέζει την κυβέρνηση εξαιτίας των αντιδράσεων. Εξάλλου, πιέζεται ιδιαίτερα ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, οι ΑΝΕΛ, οι οποίοι αναζητούν αλλαγή της ατζέντας για να αποκρούσουν τις διαλυτικές τάσεις στο κόμμα. Με τις αντιδράσεις σε πολλές περιοχές να συνεχίζονται, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται να μεταφερθεί μέρος της πίεσης προς τη Ν.Δ. Ετσι, η Κουμουνδούρου κάλεσε χθες τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώσει ότι αν γίνει πρωθυπουργός δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία που θα ψηφιστεί στη Βουλή, ενώ χαρακτηρίζει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα».

Η απάντηση της Ν.Δ. ήταν άμεση και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι πολιτικοί απατεώνες είναι δύο, «Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος. Και οι δύο τρέμουν την οργή που έχουν προκαλέσει στους πολίτες», ενώ τους καλεί, αν τολμούν, να προκηρύξουν άμεσα εκλογές.

Το δεύτερο ζήτημα που αναδύεται πιεστικά και με τα μηνύματα να είναι όχι ιδιαίτερα θετικά για τη χώρα μας, είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Την Κυριακή, στη μίνι σύνοδο που συγκαλείται στις Βρυξέλλες για το ζήτημα, θα φανούν οι πραγματικές διαθέσεις πρωτίστως της Γερμανίας. Ωστόσο, η συζήτηση περιστρέφεται όλο και περισσότερο στην προοπτική επιστροφής των αιτούντων άσυλο στις χώρες πρώτης εισόδου, εξέλιξη που θα κλιμακώσει τη μεταναστευτική πίεση για την Ελλάδα. Δεν πέρασε απαρατήρητο χθες το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το οποίο συνέδεε τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος με το μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για ανταλλάγματα που θα λάβει η Αθήνα για να δεχθεί τις προτάσεις που προωθούν οι χώρες, οι οποίες τάσσονται υπέρ της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου.

Σε Βρυξέλλες, Λονδίνο

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει φορτωμένο πρόγραμμα μετακινήσεων για την επόμενη εβδομάδα, αρχής γενομένης από την Κυριακή, μεθαύριο, οπότε θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη μίνι σύνοδο για το μεταναστευτικό. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Λονδίνο για την επίσκεψη στη βρετανική πρωτεύουσα, έπειτα από πρόσκληση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. Τη Δευτέρα, θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριο, ενώ για την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με την κ. Μέι, στην Ντάουνινγκ Στριτ. Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσει ομιλία στο London Business School. Στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων, αναμένεται να γίνουν συναντήσεις με εκπροσώπους επιχειρήσεων και επενδυτικών ομίλων, στο πλαίσιο της προσπάθειας προσέλκυσης νέων επενδύσεων στη χώρα, που αποτελεί μία από τις κρίσιμες παραμέτρους της επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα. Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί εκ νέου στις Βρυξέλλες, αμέσως μετά το Λονδίνο, για τη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 28 και 29 Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή