Τα πρώτα σχόλια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το Eurogroup

Τα πρώτα σχόλια κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το Eurogroup

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, όπως αναμενόταν, κινούνται οι πρώτες τοποθετήσεις κυβερνητικών παραγόντων και στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με το αποτέλεσμα του χθεσινοβραδινού Eurogroup.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για ιστορική απόφαση, που, όπως ανέφερε, διαμορφώνει μία κατάσταση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος. Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε για ανάπτυξη «χωρίς τον βραχνά του χρέους ως διαρκή ενόχληση», τονίζοντας ότι πλέον υπάρχει η δυνατότητα να εξασφαλίζονται χρήματα για την ελληνική οικονομία και το ελληνικό Δημόσιο «χωρίς άγχος, χωρίς πιέσεις, ακόμα και κάτω από τις πιο δυσμενείς συνθήκες». «Ο ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει», πρόσθεσε.

Μιλώντας, άλλωστε, τα ξημερώματα, μετά το πέρας της συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στάθηκε επίσης στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν. «Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια. Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα .Όλοι έκαναν λόγο για σημαντική στιγμή. Αυτό που πήραμε είναι άμεσα 10 χρόνια να πάνε πίσω οι πληρωμές επιτοκίων και δέκα χρόνια επέκταση των ωριμάνσεων των ομολόγων μας και έξτρα για το μαξιλάρι ασφαλείας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για απόφαση που βρίσκεται ««πολύ κοντά στις προσδοκίες» της Αθήνας, σημειώνοντας ότι «καλύφθηκαν οι τρεις επακριβώς (θέσεις μας) και για το ΔΝΤ δοθήκαν 5,5 δισ. ευρώ από το νέο δάνειο και μαζί η επιστροφή των κερδών από τις τράπεζες που θα γίνει σταδιακά».

«Οι αυταπάτες Τσίπρα καθυστέρησαν τέσσερα χρόνια τη συμφωνία για το χρέος»

Διαφορετική είναι η «ανάγνωση» της συμφωνίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του. 

«Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα», τονίζει η ΝΔ. 

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι «η ρύθμιση του χρέους δεν είναι τίποτα το φοβερό», επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα μπει σε μια «γυάλα» έως το 2022. Σημείωσε δε, πως το γεγονός «ότι μας δίνουν το μαξιλαράκι των 22 δισ. ευρώ σημαίνει ότι δεν εμπιστεύονται τη δυνατότητα της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές».

Ο Κωστής Χατζηδάκης σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος δήλωσε πως «δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι με αυτές τις ρυθμίσεις η οικονομία θα λύσει τα προβλήματά της».

«Ο βασικός παράγοντας είναι η εμπιστοσύνη», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, έτσι ώστε «η Ελλάδα να μπει ουσιαστικά στον επενδυτικό χάρτη» και σημείωσε πως «σήμερα οι επενδύσεις είναι τρεις φορές κάτω από το 2007».

Από την πλευρά του, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο βουλευτής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, υπογράμμισε ότι στη συμφωνία δεν υπάρχει μείωση χρέους, αλλά αντιθέτως υπάρχει αυξημένη εποπτεία που δεν έχει προηγούμενο σε άλλη χώρα που βγήκε από το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, τα χρήματα στην Ελλάδα θα δίνονται σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. «Εξαιτίας του ότι υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολύ κακά αποτελέσματα τα οποία θα διορθώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε. «Εξαιτίας του ότι υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε πολύ κακά αποτελέσματα τα οποία θα διορθώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης», σημείωσε ακόμη ο κ. Βορίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή