Τσίπρας: Συμφωνία ανώτερη από τις προσδοκίες των αγορών

Τσίπρας: Συμφωνία ανώτερη από τις προσδοκίες των αγορών

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χθες είχαμε μια ιστορική συμφωνία για το ελληνικό χρέος» ανέφερε ο Αλεξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι. 

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους ποτέ θα φορέσει τη γραβάτα και εμφανώς ευδιάθετος, απάντησε «όταν τη βρω».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βιώσιμο» πλέον το χρέος και έκανε λόγο για συμφωνία «πολύ πιο πάνω από τις προσδοκίες των αγορών«, η οποία «ανταποκρίνεται στο ηθικό χρέος των εταίρων απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού για να μείνει αρραγής η Ευρωζώνη και το όραμα της ευρωπαϊκής ενοποίηση».

«H 21η Ιουνίου θα μείνει στην ιστορία ως μια πολύ σημαντική μέρα για τη χώρα. Είναι μια νέα σελίδα για τη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψουμε τον συνετό δρόμο της δημοσιονομικής ισορροπίας και των δομικών μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σημαίνει, όμως, ότι εγκαταλείπουμε τον ακανθώδη δρόμο των μνημονίων, της επιβολής ακραίας λιτότητας, της άρσης σημαντικού μέρους της οικονομικής κυριαρχίας των κυβερνήσεων που ζήσαμε όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθσε ο Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε ακολούθως τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη στάση καθ’ όλη την διάρκεια της προσπάθειας εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, λαμβάνοντας την εξής απάντηση: «Έκανα αυτό που θα έκανε καθένας στη θέση μου, κάθε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Έκανα το χρέος μου, αυτό επέβαλε και η συγκυρία αλλά και η ιστορία και η προοπτική της χώρας».

«Τούτες τις ώρες πρέπει όλοι μας, εμείς πρωτίστως αλλά και οι εταίροι μας, να γνωρίζουμε με πόσες θυσίες του ελληνικού λαού επιτεύχθηκε αυτό που επιτεύχθηκε» πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος που άφησε αιχμές και για τα λάθη στα προγράμματα διάσωσης.

«Αυτές οι θυσίες δεν οφείλονται μόνο σε λάθη δικά μας» και πως «ορισμένες, αρκετές πολύ σημαντικές θυσίες, οφείλονται και σε λάθη που έγιναν λόγω του περιεχομένου των προγραμμάτων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν από εκείνους που τα διαμόρφωσαν, όχι από εμάς». «Αυτό είναι πια αποδεδειγμένο. Αυτά τα λάθη θα ληφθούν υπόψη, δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, όταν μάλιστα η ομολογία προέρχεται από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο στο πλαίσιο της ΕΕ».

Τον διάλογο έκλεισε ο πρωθυπουργός λέγοντας ότι «σύντομα ο ελληνικός λαός θα διαπιστώσει τις θετικές αλλαγές που έρχονται, και αφορούν τόσο το 2018 με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά και τα επόμενα χρόνια με το κύμα επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, διευκρινίζοντας όμως ότι «»είναι πια στη διακριτική ευχέρεια της κάθε κυβέρνησης που εκλέγει ο ελληνικός λαός, να επιλέγει τα μέσα προκειμένου να υλοποιήσει αυτούς τους στόχους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή