ΚΙΝΑΛ: Η θηλιά για τους Ελληνες παραμένει

ΚΙΝΑΛ: Η θηλιά για τους Ελληνες παραμένει

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το τέταρτο μνημόνιο είναι εδώ», ξεκινάει δίχως περιστροφές η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής με την οποία σχολιάζει το αποτέλεσμα του Εurogroup τα ξημερώματα της Παρασκευής για το ελληνικό χρέος. Η Χαρ. Τρικούπη ακολούθως αποδομεί τα αποτελέσματα, αποκρούοντας την κυβερνητική ρητορική περί καθαρής εξόδου, εστιάζοντας σε τέσσερα σημεία που όπως χαρακτηριστικά τονίζει «παραμένουν»: Πρώτον, η σκληρή «μνημονιακού τύπου εποπτεία για τα επόμενα χρόνια με δυνατότητα επιβολής νέων μέτρων από το Eurogroup». Δεύτερον, η υποχρέωση για «δυσβάστακτα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060». Τρίτον, οι «περικοπές στις συντάξεις και στο αφορολόγητο» και τέταρτον, «η υποθήκευση του εθνικού πλούτου της χώρας». Το συμπέρασμα για το ΚΙΝΑΛ είναι πως «η θηλιά στον λαιμό των Ελλήνων παραμένει» και η ελπίδα (προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ) «περιμένει».

Από την πλευρά του, ο Στ. Θεοδωράκης, με ξεχωριστή ανακοίνωση, ενδεικτικό και αυτό του επικείμενου, όπως όλα δείχνουν, διαζυγίου με το ΚΙΝΑΛ, υπογραμμίζει πως η απόφαση δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. «H απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατώτερη των προσδοκιών και των θυσιών του ελληνικού λαού», αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού. Ο κ. Θεο-δωράκης, παρά το γεγονός πως χαρακτηρίζει «πρόσκαιρη ανάσα» τη δεκαετή περίοδο χάριτος, σημειώνει πως το γεγονός αυτό δεν αναιρεί πως η Ελλάδα «θα συνεχίσει να έχει μπροστά της έναν ανηφορικό δρόμο». Κλείνοντας αναφέρεται στην «πολιτική αλλαγή» που έχει ανάγκη η χώρα με «νέα μυαλά και νέες αποφάσεις».

Ξεχωριστή και ιδιαιτέρως σκληρή δήλωση έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για «ταπεινωτική, καθυστερημένη και δυστυχώς ατελή προσχώρηση της κυβέρνησης στην πολιτική του PSI», η οποία «φαντάζει ως χρυσόμαλλο δέρας μπροστά στη χθεσινή απόφαση». Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε πως «χθες το Εurogroup πήγε στην πραγματικότητα πίσω από τις δεσμεύσεις του 2012», αντιπαραβάλλοντας την απόφαση με εκείνη του 2012 με το κούρεμα των 106 δισ. Παράλληλα, πρόσθεσε πως «οι άλλες παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν συνιστούν μικρή αποκατάσταση των βλαβών που προκάλεσε η περιβόητη “διαπραγμάτευση” του 2015».

Σκληρή κριτική για την απόφαση άσκησε και το ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Γκιόκας σχολίασε πως η χθεσινή συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά «μεταμνημονιακό μνημόνιο», το οποίο όχι μόνο «δεν θα συνοδευθεί από ουσιαστική ελάφρυνση για τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, αλλά περιλαμβάνει νέες επιβαρύνσεις».

Τέλος, ο Β. Λεβέντης, κατά τους πάγιους υψηλούς τόνους του, έκανε λόγο για «στενό κορσέ επιτήρησης και μέτρων». Η Ενωση Κεντρώων εκτιμά πως με τη χθεσινή απόφαση «απλά διευκολύνεται η Ελλάδα στην πληρωμή μεσοπρόθεσμων ομολόγων, γιατί έγινε αποδεκτό από όλους, ότι χωρίς ανάπτυξη και χωρίς επενδύσεις θα υπήρχε κίνδυνος να σημειωθεί άμεσα πιστωτικό γεγονός, δηλαδή νέος γύρος πτώχευσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή