«Σίριαλ» η δίκη της Χρυσής Αυγής

«Σίριαλ» η δίκη της Χρυσής Αυγής

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προκλητικές δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση στη Βουλή, που προκάλεσαν θύελλα και τον έφεραν αντιμέτωπο με τη βαριά κατηγορία των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, είχαν και ένα θετικό. Εφεραν στο προσκήνιο την ύπαρξη της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής, που καρκινοβατεί για τρίτη χρονιά, καθώς η Δικαιοσύνη, αλλά κυρίως η πολιτεία, διέπραξε σωρεία λαθών και παραλείψεων, με αποτέλεσμα η δίκη –καθώς εκτιμάται– να μην τελειώνει ούτε το 2020!

Η δίκη αυτή, με συνολικά 69 κατηγορουμένους, μεταξύ των οποίων το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χ.Α. το 2012 –πολλοί από αυτούς σήμερα έχουν αποστασιοποιηθεί από το κόμμα– ξεκίνησε την άνοιξη του 2015, έχει δηλαδή συμπληρώσει τρία χρόνια, ενώ σε λίγους μήνες συμπληρώνεται μία πενταετία(!) από τότε που η Δικαιοσύνη κινήθηκε και ασκήθηκαν οι διώξεις για εγκληματική οργάνωση, σηματοδοτώντας και την έναρξη της μεγάλης δικαστικής έρευνας για τη δράση του σκληρού πυρήνα της Χρυσής Αυγής, που τελικά οδήγησε στο εδώλιο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, τους βουλευτές του κόμματος, στελέχη του και τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Οταν τον Απρίλιο του 2015 η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανήγγειλε από την έδρα το «άρχεται η συνεδρίασις», όλες οι εκτιμήσεις κατέτειναν στο ότι η δίκη θα ολοκληρωθεί ύστερα από δύο χρόνια. Σήμερα, τρία χρόνια μετά, παράγοντες της δίκης και συνήγοροι όλων των πλευρών εκτιμούν ότι η δίκη θα διαρκέσει συνολικά πέντε χρόνια, με την απόφαση να εκδίδεται το 2020, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

Τι συμβαίνει, όμως, και η δίκη της Χ.Α. κινείται με αργούς ρυθμούς και διεξάγεται σε χρόνους που προκαλούν οργή στους συγγενείς των θυμάτων, καθώς φέρνουν με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο παθογένειες, υστερήσεις και τελικά την πραγματικότητα της λειτουργίας της Δικαιοσύνης;

Τα λάθη και οι παραλείψεις, όπως εκτιμούν νομικοί παράγοντες, είναι πολλά και ξεκίνησαν από τότε που «δομείτο» η τεράστια δικογραφία για την εγκληματική δράση του σκληρού πυρήνα της Χ.Α., συνεχίστηκαν όταν άρχισε η δίκη, ενώ πολλά από αυτά συνεχίζονται ακόμα και σήμερα και καθορίζουν την πραγματικότητα της δίκης, που αποτελεί καθρέφτη-κόλαφο για τη λειτουργία του δικαστικού μας συστήματος.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Οι διώξεις για εγκληματική οργάνωση μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν ένα μεγάλο βήμα. Υλοποιήθηκε από τις δικαστικές αρχές σε ανώτατο επίπεδο, από την τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Χαράλαμπο Βουρλιώτη. Ακολούθησαν πολύμηνες ανακρίσεις, η δικογραφία που σχηματίστηκε ήταν τεράστια και οι αρχικοί κατηγορούμενοι 75. Περιορίστηκαν με την «ιστορική» πρόταση του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, που υιοθετήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο σε 69.

Το πρώτο λάθος είχε όμως γίνει. Στη δικογραφία-μαμούθ της Χ.Α. περιελήφθησαν δεκάδες επιθέσεις στελεχών της – εκτός από τη δολοφονία Φύσσα, τη δολοφονική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, την απόπειρα δολοφονίας Αιγυπτίων ψαράδων, επιθέσεις σε στέκια αντιεξουσιαστών και λοιπά.

Τα «αναγνωστέα»

Το δεύτερο λάθος έγινε όταν η εισαγγελική αρχή έχρισε ως «αναγνωστέα», δηλαδή ως ύλη που πρέπει να αξιολογηθεί από το δικαστήριο, τα πάντα. Αρχεία που κατασχέθηκαν, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, υλικό από φωτογραφίες και δράσεις της Χρυσής Αυγής. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα λεγόμενα στη νομική ορολογία αναγνωστέα απασχολούν το δικαστήριο, στη δίκη της Χ.Α., από τον Ιανουάριο του 2018 και αναμένεται να τελειώσουν τον προσεχή Νοέμβριο! Κι ας έχει γίνει –κάτι που δεν γίνεται…– άτυπη συμφωνία πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ώστε μερικά από αυτά να «παραλείπονται» για να τελειώσει κάποτε η δίκη.

Αλλά και οι ευθύνες της πολιτείας είναι σοβαρές. Οταν ξεκίνησε η πολύκροτη δίκη, η πρώτη δίκη για δράσεις με ναζιστικό υπόβαθρο που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η πρώτη όπου κατηγορούμενοι είναι η τότε Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της Χ.Α., όλοι οι παράγοντες της δίκης και πρώτα απ’ όλα το ίδιο το δικαστήριο ζήτησαν αίθουσα όπου η δίκη να διεξάγεται επί καθημερινής βάσεως. Αλλά…

Λείπουν δικαστές

…Και ενώ, τρία χρόνια μετά, λύση με την «περιφερόμενη» αίθουσα δεν έχει βρεθεί, το πρόβλημα δεν είναι μόνον η αίθουσα. Ακόμη κι αν υπήρχε δεν υπάρχουν δικαστές! Διότι μόνον η πρόεδρος του δικαστηρίου έχει απαλλαγεί από άλλες υποθέσεις και δικάζει απερίσπαστη την υπόθεση. Οι υπόλοιποι –και οι εισαγγελείς– έχουν κι άλλες δίκες διότι στο εφετείο οι δικαστές από καιρό πλέον δεν επαρκούν για να δικάζονται οι χιλιάδες υποθέσεις. «Στο διά ταύτα»: Πότε, επιτέλους, θα τελειώσει, αυτή η δίκη; Τα «αναγνωστέα» θα πάνε ώς τον φθινόπωρο. Ακολουθούν οι μάρτυρες υπεράσπισης, που υπολογίζονται σε 130. Επονται οι απολογίες των κατηγορουμένων, άγνωστο πόσοι και ποιοι θα πάνε από τα στελέχη. Πάντως, ο Νίκος Μιχαλολιάκος, λέγεται ότι θα πάει. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα τελειώσει στα μέσα του 2019. Ακολουθούν οι εισαγγελείς, που θα ζητήσουν χρόνο για να αξιολογήσουν τα πάντα για κάθε κατηγορούμενο. Μετά οι δικηγόροι. Της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης, συνολικά περί τους 170. Η υπόθεση είναι σοβαρή και η δικογραφία τεράστια. Και τέλος το δικαστήριο, που κι εκείνο θέλει χρόνο να διασκεφθεί, να αποφασίσει, αποτιμώντας τα πάντα. Οπότε το 2020, εκτός απροόπτου…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή