Μητσοτάκης: Πρόκληση τα πανηγύρια για το χρέος – Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

Μητσοτάκης: Πρόκληση τα πανηγύρια για το χρέος – Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την δέσμευσή του πως με κυβέρνηση ΝΔ δεν θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών για το Σκοπιανό επανέλαβε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον ΣΚΑΪ ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε τα χαρτιά του μιλώντας για το «τέλος» των Μνημονίων, την απόφαση του Εurogroup για το χρέος, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα κυρώσει τη συμφωνία των Σκοπίων.   «Δεν την διαπραγματεύτηκα τη συμφωνία αυτή, δεν θα την ψηφίσω. Αν έχει κυρωθεί τα περιθώρια ελιγμών είναι πολύ στενά» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «ο κ. Τσίπρας εκχώρησε την εθνότητα και την γλώσσα, κάτι που καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν έκανε». Απαντώντας στις αιτιάσεις των προηγούμενων ημερών τόνισε πως ανέτρεξε σε παλαιότερα κείμενα και κατέληξε ότι «ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θα την ψήφιζε αυτή τη συμφωνία γιατί ακριβώς εκχωρεί την ουσία του αλυτρωτισμού που είναι η εθνότητα και η γλώσσα».

Υποστήριξε ότι γεννά ερωτήματα γιατί ήλθε τώρα η συμφωνία και γιατί συνέπεσε με τη συμφωνία για το χρέος.  'Ασκησε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα ότι περιφρονεί τους πολίτες με χαρακτηρισμούς περί ακροδεξιάς και ότι διχάζει τον ελληνικό λαό.

Για δημοψήφισμα, εκλογές και… Βερολίνο

Σε ερώτηση για το αν θα πρέπει να γίνει δημοψήφισμα απάντησε ότι «εκλογές χρειάζονται για να αποφασίσει ο ελληνικός λαός και για την συμφωνία». Όσο για το τι είπε στο Βερολίνο, απάντησε ότι «τα ίδια που λέω και στην Ελλάδα, ότι δεν συμφωνώ και δεν θα ψηφίσω την συμφωνία».

Για τη στάση του ΠτΔ

Ερωτηθείς για το τι περίμενε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον οποίο και επισκέφθηκε απάντησε ότι «δεν περίμενα κάτι περισσότερο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά του έθεσα ένα συνταγματικό παράδοξο ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει και δεσμεύει την χώρα χωρίς να έχει την σύμφωνη γνώμη του κυβερνητικού του εταίρου».

Μητσοτάκης: Πρόκληση τα πανηγύρια για το χρέος – Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών-1

«Κυνικός πολιτικός ο Τσίπρας»

Για τον πρωθυπουργό  υπογράμμισε ότι «ο κ. Τσίπρας είναι ένας κυνικός πολιτικός που κάνει τακτικούς ελιγμούς για να παραμείνει στην εξουσία» και πρόσθεσε ότι εκείνος θα ζητήσει την τρίτη του ευκαιρία στις προσεχείς εκλογές ενώ ο ίδιος την πρώτη.

Για τη ρύθμιση χρέους

«Έχουμε μπροστά μας ένα τέταρτο μνημόνιο, δηλαδή αυξημένα μέτρα και ενισχυμένο μηχανισμό εποπτείας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης που σχολιάζοντας τη ρύθμιση του χρέους είπε: «Το χρέος αναγκάστηκαν κάποιοι να το ρυθμίσουν διότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο θέμα ξέφυγε τα τελευταία χρόνια. Δείτε τι είχε προβλέψει η απόφαση του Eurogroup to 2012 και θα δείτε ότι είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα».

«Η αυστηρή επιτήρηση και τα μέτρα δεν τελειώνουν» , σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για προκλητικά πανηγύρια τόσο στις Πρέσπες όσο και στο Ζάππειο.

«Είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2012», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, προςθέτοντας, ωστόσο, πως κάθε ρύθμιση είναι θετική αλλά από μόνη της δεν αρκεί για να μας βγάλει από το αναπτυξιακό αδιέξοδο.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι: «μιλάμε εδώ και καιρό για το τέταρτο μνημόνιο που περιλαμβάνει τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολόγητου». Αναφέρθηκε στην «γιορτή του Ζαππείου», λέγοντας ότι σφιχταγκαλιαμένος ο κ. Τσίπρας με τον κ. Καμμένο πανηγυρίζουν για τα νέα δεινά που θα επιφέρουν στους πολίτες. Έρχεται δε αυτό μετά από τα πανηγύρια στις Πρέσπες, είπε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας φόρεσε στο πανηγύρι του Ζαππείου την γραβάτα του Ζάεφ».

«Τι θα έκανα διαφορετικό από τον Τσίπρα»

Τόνισε ακόμη ότι η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή αναπτυξιακή πολιτική με επενδύσεις και δουλειές, κάτι που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει. «Αν ήμουν πρωθυπουργός το Ελληνικό θα είχε προχωρήσει, θα είχαμε μικρότερο και πιο λειτουργικό κράτος και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα και θα πετυχαίναμε πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης. Με 2% δεν πάμε πουθενά η χώρα χρειάζεται 3% με 4%. Οι δημοσιονομικοί στόχοι δεσμεύουν την χώρα και αυτό είναι αποτέλεσμα του πρώτου εξαμήνου του 2015». Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι δεσμεύεται από την συμφωνία για τις συντάξεις και το αφορολόγητο ωστόσο πρόσθεσε ότι «Εμείς θα μειώσουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9% και θα καθιερώσουμε 1000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί… Το ζήτημα είναι πως θα μετριάσουμε τις συνέπειες από τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα γίνει μετά τον πρώτο χρόνο».

Μητσοτάκης: Πρόκληση τα πανηγύρια για το χρέος – Δεν θα κυρώσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών-2

Για τις εκλογές στην Τουρκία και τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Για τις εκλογές στη Τουρκία ανέφερε ότι «έστειλα συγχαρητήρια επιστολή στον Ερντογάν όπου του έθεσα το θέμα της παράνομης κράτησης των δύο Ελλήνων αξιωματικών». Υπογράμμισε παράλληλα πως «αν θέλει ο κ. Ερντογάν να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση στις σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες αξιωματικούς. Πιστεύω ότι υπάρχει έντιμο περιθώριο βελτίωσης υπό την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες και τους κανόνες καλής γειτονίας».

Τέλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας που άνοιξε τα σύνορα είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για το μεταναστευτικό στην Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή