Φώφη Γεννηματά: Οχι σε αναθεώρηση με όρους επικοινωνίας

Φώφη Γεννηματά: Οχι σε αναθεώρηση με όρους επικοινωνίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ιδού η Ρόδος», απαντά το Κίνημα Αλλαγής στο Μέγαρο Μαξίμου όσον αφορά τις διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος, που αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα και πιθανότατα πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Χαρ. Τρικούπη κάθε άλλο παρά φάνηκε να αιφνιδιάζεται από τη συγκεκριμένη προοπτική, κάτι που αποτυπώθηκε και στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη. «Εάν ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ειλικρινά μια συναινετική αναθεώρηση του Συντάγματος προς όφελος των θεσμών και των πολιτών, δεν έχει παρά να εκκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες στη Βουλή». Στην ίδια, λιτή αλλά περιεκτική, ανακοίνωση αφήνονται σαφείς αιχμές για την τακτική που ακολουθεί το Μαξίμου, αλλά και για τις μεθοδεύσεις που μπορεί να δρομολογηθούν από πλευράς κυβέρνησης. «Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί υπευθυνότητα και συναινέσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως «δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Στη Χαρ. Τρικούπη δηλώνουν πάντως έτοιμοι για μία τέτοια συζήτηση, υπενθυμίζοντας πως εκείνοι ήταν που ξεκίνησαν το εν λόγω ζήτημα και μάλιστα εις διπλούν, καθώς την πρωτοβουλία είχε αναλάβει αρχικά η ΔΗΣΥ (2016), ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο η κ. Γεννηματά επανήλθε στο θέμα στέλνοντας επιστολή στον πρωθυπουργό αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς, με την οποία ζητούσε την εκκίνηση της συζήτησης και μάλιστα «από την παρούσα Βουλή».

Θέση για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης πήρε και ο Ευ. Βενιζέλος, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που άπτεται και του επιστημονικού του πεδίου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με σαφώς πιο σκληρή γλώσσα από τη Χαρ. Τρικούπη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας πως εάν δεν υπάρξουν «άμεσες αντιδράσεις όλων εκείνων που έχουν πολιτική και θεσμική δυνατότητα αντίδρασης», τότε πιθανόν «η κρίση θα προσλάβει αθεράπευτες θεσμικές διαστάσεις». Η απόσταση που υπάρχει μεταξύ αυτής της τοποθέτησης και εκείνης του Κινήματος Αλλαγής είναι σαφής, ωστόσο δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά. Και τον περασμένο Μάρτιο όταν είχε σταλεί η επιστολή από την κ. Γεννηματά, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πάρει αποστάσεις χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους. Οι ίδιοι τόνοι υπάρχουν και στη χθεσινή ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου, καθώς μιλάει για «εργαλειακή χρήση του Συντάγματος» με στόχο «να διαμορφώσει τεχνητές πολώσεις και να συγκαλύψει το επίδικο αντικείμενο που είναι η βλάβη που έχει προκαλέσει στη χώρα».

Ομιλία στο Γκαίτε

Την ίδια ώρα η κ. Γεννηματά, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην εκδήλωση «Βιώσιμη Οικονομία και Ανάπτυξη» στο Ινστιτούτο Γκαίτε, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αναφορικά με την απόφαση του Εurogroup είπε πως «τα ανεπαρκή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους συντηρούν την αβεβαιότητα», προσθέτοντας πως «η οριστική επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους μετατέθηκε για μετά το 2030». Στην ίδια εκδήλωση η κ. Γεννηματά παρουσίασε μία δέσμη 9 προτάσεων για «οριστική έξοδο από την κρίση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή