Επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν

Επικοινωνία Τσίπρα – Ερντογάν

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσπάθειες ώστε να υπάρξει κάποια, έστω σύντομη, συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 10 Ιουλίου, κάνουν τα επιτελεία των δύο ηγετών σε Αθήνα και Αγκυρα. Η συγκεκριμένη προφορική συμφωνία έγινε χθες κατά τη διάρκεια του συγχαρητηρίου τηλεφωνήματος του κ. Τσίπρα προς τον κ. Ερντογάν για την εκλογή του. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, «ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία χωρίς κατηγορητήριο, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει αυτό το ζήτημα για τις σχέσεις μας». Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εν μέσω μιας παρατεταμένα δύσκολης συγκυρίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί Αγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη επί 4 μήνες, ενώ η Αγκυρα εξακολουθεί να πιέζει την Αθήνα για τους οκτώ φυγάδες Τούρκους αξιωματικούς. Ενδεικτικές και οι χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς, ο οποίος κάλεσε (ΣΚΑΪ) την Ελλάδα «να πιάσει από τα αυτιά αυτούς τους τρομοκράτες με τις στολές στρατιωτών που διέφυγαν στη χώρα και να τους παραδώσει στην τουρκική Δικαιοσύνη». Σημειώνεται ότι συγχαρητήρια στον κ. Ερντογάν έδωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Οι κ. Τσίπρας και Ερντογάν συζήτησαν και για τη συνεργασία Αθήνας και Αγκυρας στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό. Το συγκεκριμένο ζήτημα ευλόγως αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Αθήνα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, με σημαντικό θέμα, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Η Αθήνα έχει συνταχθεί με το Παρίσι, το Βερολίνο και άλλες δυτικές χώρες, απέναντι σε έναν άξονα τουλάχιστον οκτώ χωρών της Ε.Ε. (Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Κροατία και πλέον και Ιταλία), οι οποίες πρακτικά αρνούνται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε λογική συνδιαχείρισης του ζητήματος με τις χώρες εισόδου, αλλά και τις χώρες όπου καταλήγουν πρόσφυγες και μετανάστες. Μάλιστα, κατά τη μίνι σύνοδο της Κυριακής (από την οποία απείχαν οι χώρες του Βίσεγκραντ) ο κ. Τσίπρας ζήτησε μία πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας πρότεινε την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας, την ενίσχυση των χωρών πρώτης υποδοχής, τη στήριξη των χωρών διέλευσης, τη δημιουργία μηχανισμού επιστροφών στις χώρες προέλευσης, οι οποίες, μάλιστα, πρέπει να στηριχθούν. Επίσης, σύμφωνα, πάντα, με το Μαξίμου, ζήτησε την αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται στο Λονδίνο, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τη Βρετανίδα ομόλογό του Τερέζα Μέι. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί, επίσης, με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ενώ νωρίτερα θα έχει επαφές με οικονομικούς παράγοντες στο Σίτι.

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδια σημειώθηκαν χθες, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκθεσιακό κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, με θέμα τα οφέλη της συμφωνίας για το ονοματολογικό. Ομάδες διαδηλωτών, που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και είχαν συγκεντρωθεί στη βόρεια πύλη της ΔΕΘ, από την πλευρά της οδού Εγνατία, αποδοκίμασαν αρχικά τους ομιλητές την ώρα που κατευθύνονταν στον χώρο της εκδήλωσης. Στη συνέχεια, ο κύριος όγκος των διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ. Αρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών που βρίσκονταν στον χώρο της έκθεσης πέτρες, μπουκάλια, ξύλα, ενώ ορισμένοι φώναζαν συνθήματα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, επιχειρώντας να εισέλθουν στον χώρο της εκδήλωσης. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και χημικών, ενώ οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδο απορριμμάτων. Κατά διαστήματα οι ομάδες των διαδηλωτών επιχειρούσαν να προσεγγίσουν την είσοδο της ΔΕΘ και οι αστυνομικοί τούς απωθούσαν. Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ η κατάσταση εκτονώθηκε, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον μία προσαγωγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή