Δίκαιη κατανομή βαρών ζητεί ο Μητσοτάκης

Δίκαιη κατανομή βαρών ζητεί ο Μητσοτάκης

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ των ευρωπαΐκών λύσεων στο προσφυγικό και της δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στις ευρωπαΐκές χώρες τάχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Δεν έλειψαν οι αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα για την πολιτική ανοικτών συνόρων και για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου στα νησιά που, όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν τον καθιστούν «αξιόπιστο συνομιλητή» για το προσφυγικό. Πολλώ δε μάλλον για συζήτηση περί επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα, την ώρα που το μείζον είναι η μετεγκατάστασή τους.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle, ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του Δουβλίνου, το οποίο χαρακτήρισε «τεστ δοκιμασίας της ευρωπαϊκής συνοχής», ενώ – φωτογραφίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την Ιταλία– υπογράμμισε ότι «λογικές πλήρους απομόνωσης και εθνικών στρατηγικών που απευθύνονται μόνο στην εσωτερική κοινή γνώμη κάποιων κρατών- μελών δεν συνάδουν με την έννοια της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης». Επίσης, τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για σημαντική αύξηση του προϋπολογισμού για την εξωτερική φύλαξη των συνόρων. «Δεν ήμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε. Και δεν είναι δυνατό να μιλάμε για ασφάλεια στην Ε.Ε., για ελεύθερη διακίνηση πολιτών, αγαθών εντός της Ε.Ε. αν δεν ασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αιχμές άφησε και με αφορμή τις πληροφορίες περί διμερών συμφωνιών, σημειώνοντας ότι «η συζήτηση έπρεπε να γίνει για το πώς οι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν στην πατρίδα μας».

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, τον πρόεδρο των Γάλλων Ρεπουμπλικανών Laurent Wauquiez, ενώ είχε συνομιλία με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς –τον έχει καλέσει στις 15 Ιουλίου στη Βιέννη, όπου διοργανώνει συνάντηση υψηλού επιπέδου με ηγέτες του ΕΛΚ–, επεσήμανε ακόμα τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καθυστέρηση στη διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα. «Η εθνική νομοθεσία είναι εξαιρετικά χρονοβόρα και γραφειοκρατική, με αποτέλεσμα να κρατά πάρα πολλούς μήνες και να μη τελεσιδικούν, τελικά, οι αποφάσεις έτσι ώστε να γνωρίζει κάποιος ο οποίος έχει βρεθεί στην Ελλάδα αν μπορεί να απολαμβάνει καθεστώς προστασίας ή αν θα πρέπει να επιστρέψει στην Τουρκία. Αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του εφόσον δεν υπάρχει ευρωπαϊκό ενιαίο πλαίσιο χορήγησης ασύλου, να αλλάξει τη νομοθεσία για να επιταχυνθεί η διαδικασία και όσοι δεν εξασφαλίζουν άσυλο να επιστρέφουν αμέσως στην Τουρκία, όπως ορίζει η συμφωνία.

Στο μέτωπο των κυβερνητικών σεναρίων περί αποστασίας και του κυβερνητικού non paper που αναφερόταν σε εκκρεμότητες του προέδρου της Ν.Δ. με τη Δικαιοσύνη, η Πειραιώς, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει το ζήτημα της μη σχετικής εισαγγελικής παρέμβασης. «Είναι αδιανόητο να μένουν στο απυρόβλητο όσοι επιχειρούν να εμπλέξουν την ελληνική Δικαιοσύνη σε παρακρατικές μεθοδεύσεις» σημείωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή