Δυσεπίλυτο «σταυρόλεξο» για Στ. Θεοδωράκη

Δυσεπίλυτο «σταυρόλεξο» για Στ. Θεοδωράκη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιχείρηση συστράτευσης και προσπάθεια εσωκομματικής νηνεμίας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ποτάμι, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις οριστικές αποφάσεις της Κυριακής, όπου αναμένεται εκτός απροόπτου να επικυρωθεί και επισήμως η ανεξαρτητοποίηση του κόμματος από το ΚΙΝΑΛ. Η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη μόνο εύκολη δεν είναι και απαιτεί δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας από τον Στ. Θεοδωράκη, που καλείται για πρώτη φορά από την ίδρυση του κόμματος να λύσει εξισώσεις για πολύ δυνατούς λύτες. Σε αυτό το χρονικό σημείο, το θετικό για τον κ. Θεοδωράκη είναι πως άπαντες οι βουλευτές του συμφωνούν με την ανεξαρτητοποίηση από το ΚΙΝΑΛ. Το γεγονός αυτό του δίνει τη δυνατότητα να κερδίσει χρόνο, «μαζεύοντας» εκ νέου την κοινοβουλευτική του ομάδα, που ουδέποτε είδε με θετικό μάτι την προσχώρηση στο ΚΙΝΑΛ και να δει τα επόμενα βήματα. Η παραμονή εξάλλου του Ποταμιού στο νεοσύστατο Κίνημα είναι βέβαιο πως θα δρομολογούσε λίαν συντόμως διαλυτικές τάσεις, καθώς οι περισσότεροι από τους βουλευτές του είχαν δηλώσει ανοιχτά πως δεν ανήκουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Στον αντίποδα, το αρνητικό για τον πρόεδρο του κόμματος είναι πως οι βουλευτές του διέπονται από διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες και διαφωνούν για το πώς πρέπει να κινηθεί το κόμμα μελλοντικά. Η δήλωση του κ. Θεοδωράκη με το πέρας της τελευταίας συνεδρίασης της Κ.Ο., με την οποία απέκλειε πως το κόμμα του θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ, είχε ακριβώς αυτή τη στόχευση: να απορροφήσει την εσωκομματική ένταση και να συσπειρώσει ενόψει της Κυριακής τους βουλευτές του.

Είναι βέβαιο όμως, πως τα αναπάντητα ερωτήματα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να απαντηθούν. Πότε; Το πιθανότερο είναι πως κάτι τέτοιο πρακτικά δεν μπορεί να συμβεί μετά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου πιθανότατα θα λάβει χώρα κάποιο συνέδριο που θα έχει τον χαρακτήρα «επανίδρυσης» ή «επανεκκίνησης» του κόμματος, αναλόγως την οπτική εκάστου. Δεδομένο είναι πάντως, όπως συνομολογούν υψηλόβαθμα στελέχη της Σεβαστουπόλεως, πως το Ποτάμι θα πρέπει εκ νέου να οριοθετήσει το πολιτικό του στίγμα, αυτό ενός κεντρώου – φιλελεύθερου κόμματος, που είχε κερδίσει από την ίδρυσή του, και πιθανόν «θόλωσε» από τη σύμπλευση με το ΚΙΝΑΛ. Ούτε εδώ η προσπάθεια είναι στρωμένη με ροδοπέταλα. Eκτός του γεγονότος ότι πολιτικά σχήματα που είναι ιδεολογικά ομόρριζα –και με τα οποία το Ποτάμι μπορεί να αναζητήσει συμπόρευση– δεν υπάρχουν, έχει πλέον διαμορφωθεί και κάτι οξύμωρο στη «βάση» του ίδιου του κόμματος. Η επιλογή συμπόρευσης με το ΚΙΝΑΛ είχε οδηγήσει αρκετά μέλη σε παραιτήσεις, με πολλούς από εκείνους που έμειναν να ανήκουν στους λεγόμενους «πασοκογενείς». Αυτή την ώρα πρέπει να ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία από εκείνη του 2017. Να πεισθούν δηλαδή οι «πασοκογενείς» να φύγουν από το ΚΙΝΑΛ και να επιστρέψουν όσοι… έφυγαν. Τούτων δοθέντων γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως το παζλ θα αργήσει ακόμα να σχηματιστεί και τα βήματα μέχρι να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα είναι ακόμα πολλά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή