Τσίπρας για προσφυγικό: «Βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις η Ε.Ε.»

Τσίπρας για προσφυγικό: «Βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις η Ε.Ε.»

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις, μία ακραία σοβινιστική αντιμεταναστευτική και μία αντίληψη πιο δημοκρατική με πιο ουμανιστική προσέγγιση, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση με Γερμανία και Ισπανία για το μεταναστευτικό.

«Χθες υπήρξε μία μεγάλη αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο αντιλήψεις. Αντιπαράθεση από τη μία των δυνάμεων που θέλουν συλλογική λύση της ΕΕ στο προσφυγικό στη βάση της αλληλεγγύης και από τις δυνάμεις της περιχαράκωσης.  Καταλήξαμε σε μία λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή αλλά αποφύγαμε μία σειρά κινδύνων. Όπως το να καταγραφεί στο κείμενο των αποφάσεων η θέση ότι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζονται προς την Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μονομερώς και άρα με τη δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαϊκού Σένγκεν.Επίσης αποφεύχθηκε ο κίνδυνος η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου να παραπεμφθεί στις καλένδες», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τα κέρδση της Ελλάδας σημείωσε:

«Η Ελλάδα εξασφάλισε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση στις προσφυγικές ροές θα είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή θα αφορά στη συνεργασία της ΕΕ με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, την διαχείριση των συνόρων με ενισχυμένη προστασία αλλά και την  εσωτερική διάσταση, ότι τα κράτη – μέλη θα αντιμετωπίζουν από κοινού το πρόβλημα. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι υπάρχει ειδική αναφορά στη σημασία της συνεργασίας με την Τουρκία. Τονίστηκε ότι η Τουρκία οφείλει να τηρήσει τις συμφωνίες με την Ελλάδα αλλά και τη συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.Το τρίτο θετικό σημείο είναι ότι προκρίθηκε ως λύση η καθιέρωση κέντρων υποδοχής σε ευρωπαϊκές χώρες που θα επεξεργάζονται αιτήσεις ασύλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή