Συμφωνία Τσίπρα με Βερολίνο – Μαδρίτη

Συμφωνία Τσίπρα με Βερολίνο – Μαδρίτη

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συμφωνία για την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών από τη Γερμανία στην Ελλάδα, την οποία ο ίδιος είχε προαναγγείλει ήδη από προχθές, συνομολόγησε στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η συμφωνία είναι τριμερής, καθώς αφορά και την Ισπανία, στην οποία επίσης θα επιστρέφονται από τη Γερμανία πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε χθες ότι βασικός στόχος της παραμέτρου που αφορά τις επιστροφές είναι η ελαχιστοποίηση των παράνομων δευτερογενών ροών, έναντι της επιτάχυνσης επανενώσεων χωρισμένων προσφυγικών οικογενειών. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα δεν θα επιβαρυνθεί με επιπλέον άτομα. Και προς επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης επικαλέσθηκε τους αριθμούς, λέγοντας ότι οι ροές αυτή τη στιγμή από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, δεδομένης της φύλαξης των βορείων συνόρων από δυνάμεις του Frontex, περιορίζονται σε 100 – 150 άτομα τον μήνα. Ανέφερε, επίσης, ότι τους τελευταίους έξι μήνες η Γερμανία έχει υποβάλει αιτήματα για την επιστροφή περίπου 1.000 ατόμων. Οσον αφορά την επανένωση οικογενειών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα 2.900 αιτήματα επανενώσεων από την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρόμοιες συμφωνίες θα υπάρξουν και με άλλες χώρες, χωρίς να αποσαφηνίσει εάν αυτές θα αφορούν, επίσης, την επιστροφή προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα.

Με δεδομένη, πάντως, τη σκληρή στάση που κράτησαν ορισμένες χώρες, όσον αφορά την κατανομή των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και καθώς το βάρος δίδεται στον περιορισμό των δευτερογενών ροών, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο, μιας και οι ροές προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίζονται, ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα θα αυξηθεί.

Στα επιμέρους σημεία της συμφωνίας, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι Γερμανία και Ισπανία δεσμεύθηκαν να στηρίξουν την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου εντός του 2018, καθώς και τη λήψη έκτακτων ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την Ελλάδα, σε περίπτωση που υπάρξει νέα μεταναστευτική κρίση, όπως και να στηρίξουν πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση οικονομική στήριξη και ανακούφιση των πέντε νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί.

Αναφερόμενος στο κλίμα έντασης και αντιπαράθεσης που επικράτησε στη σύνοδο και στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που απαιτήθηκαν προκειμένου να εξευρεθεί ο ελάχιστος κοινός τόπος, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια Ε.Ε. διχασμένη ανάμεσα στις χώρες που υιοθετούν μια ακραία σοβινιστική και αντιμεταναστευτική προσέγγιση και σε εκείνες που έχουν μια περισσότερο ουμανιστική οπτική, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Αποφυγή κινδύνων

Ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε τους δύο μεγαλύτερους κινδύνους που αποφεύχθηκαν στην πρόταση που αφορούσε τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική για την επαναπροώθηση όλων ανεξαρτήτως των προσφύγων και μεταναστών και, δεύτερον, την πρόταση να αντιμετωπισθούν οι δευτερογενείς ροές με εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους, που θα οδηγούσε στην άτυπη δημιουργία μιας μικρής ζώνης Σέγκεν.

Στα κέρδη της συμφωνίας ο πρωθυπουργός προσμέτρησε την ειδική αναφορά στη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία και την αποτύπωση της βούλησης της Ε.Ε. για χορήγηση της δεύτερης δόσης χρηματοδότησης για την εξυπηρέτηση των αναγκών που προκύπτουν από τη φιλοξενία περισσότερων των 3 εκατ. προσφύγων, όπως και την αναφορά ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία μονομερώς έχει αναστείλει. Βεβαίως, αναφορικά με την ανάγκη αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι η Αυστρία, που θα έχει την προεδρία της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο του 2018, δεν δείχνει καθόλου πρόθυμη να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες και η πρόοδος στο θέμα θα αξιολογηθεί στο Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή