Ν.Δ.: Εχθρούς κατασκευάζει ο Τσίπρας

Ν.Δ.: Εχθρούς κατασκευάζει ο Τσίπρας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαιρέτισε η Ν.Δ. την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δοκιμάζονται από το μεταναστευτικό –την οποία προανήγγειλε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός–, προσθέτοντας την ειρωνική επισήμανση ότι όταν η κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις της Ν.Δ. «αντί να την αντιπολιτεύεται», τότε μπορεί να προκύψουν θετικά αποτελέσματα για τη χώρα. Η Πειραιώς, εξάλλου, θύμισε ότι η ίδια είχε προτείνει την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ με τροπολογία που έχει καταθέσει τρεις φορές στη Βουλή, αλλά η κυβέρνηση την είχε απορρίψει και τις τρεις.

Κατά τα λοιπά, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση της Ν.Δ., «ο κ. Τσίπρας αντί να κατασκευάζει εχθρούς ή να αναζητεί συνενόχους για το Σκοπιανό, ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε με τον κ. Ζάεφ απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων», σε μια έμμεση, αλλά σαφή υπενθύμιση της εικόνας που καταγράφει το τελευταίο κύμα μετρήσεων. Σημειώνεται ότι ήδη από την Πέμπτη η Ν.Δ. εστίαζε στην κατάσταση στα νησιά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το αντάλλαγμα μιας συμφωνίας για την κυβέρνηση θα πρέπει να είναι η ανακούφιση των νησιών που έχουν δεχθεί το βάρος των μεταναστευτικών ροών. Σε αυτή την κατεύθυνση παρέπεμπε και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, καθώς υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί «στο πώς θα αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα έχει δοκιμαστεί και τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση και για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν στο πλαίσιο ενός δίκαιου προγράμματος μετεγκατάστασης στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι στο πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν στην Ελλάδα».

«Μικρό βήμα»

Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών, ο αρμόδιος τομεάρχης μίλησε για «μικρό βήμα» για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να έχει θετικό αντίκτυπο για την Ελλάδα. Κι αυτό διότι, όπως σημειώνει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, «προσβλέπει στη βέλτιστη και πλήρη υλοποίηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας». Σημειώνει ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός, «ο οποίος στην αρχή της κρίσης άνοιξε τα σύνορα και μέχρι σήμερα αδυνατεί να διαχωρίσει τους πρόσφυγες από τους παράνομους μετανάστες, είναι ο τελευταίος που μπορεί να υλοποιήσει οποιαδήποτε συμφωνία». Δηλώνει δε την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε σημείο του κειμένου αναφέρεται η δημιουργία –έστω και σε εθελοντική βάση– ελεγχόμενων κέντρων υποδοχής μεταναστών, καθώς «η κυβερνητική επιλογή να δημιουργηθούν νέα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενδέχεται να παρερμηνευθεί, οδηγώντας στην αύξηση των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα». Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στην ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης των συνόρων, καθώς με βάση την καθολική απαγόρευση των δευτερογενών μετακινήσεων, «όσοι μετανάστες φεύγουν παρανόμως από τη χώρα μας, θα επιστρέφονται άμεσα πίσω σ’ αυτήν».

Με την αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Καθλίν Κάβαλικ συναντήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα περιφερειακής συνεργασίας και ασφαλείας, όπως και η ανάγκη αποτελεσματικής αντιμετώπισης σύγχρονων απειλών όπως η διαδικτυακή και διεθνής τρομοκρατία. Μάλιστα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρεϊ Πάιατ, ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη για τις προετοιμασίες της αμερικανικής συμμετοχής στη ΔΕΘ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή