Στο προσκήνιο το αίτημα δημοψηφίσματος για Πρέσπες

Στο προσκήνιο το αίτημα δημοψηφίσματος για Πρέσπες

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το δημοψήφισμα για το Σκοπιανό έβαλε στον δημόσιο διάλογο, με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, λαμβάνοντας τις τελευταίες ημέρες σχετικές πρωτοβουλίες μέσα από τον θεσμό που εκπροσωπεί. Από τη συμφωνία των Πρεσπών μέχρι σήμερα, ο περιφερειάρχης παρουσιάζει μία κλιμάκωση στην αντίδρασή του, καθώς μετά τις πρώτες επικριτικές δηλώσεις για όσα υπεγράφησαν στις Πρέσπες ακολούθησε κινητικότητα που κορυφώθηκε τις προηγούμενες ημέρες με τη διευρυμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στη Β. Ελλάδα είναι πως στη συνεδρίαση συμμετείχαν φορείς από όλη τη Μακεδονία, όπως δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια, οι πρόεδροι της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, αλλά και τοπικοί φορείς, μεταξύ των οποίων μητροπόλεις. Στο τέλος, εξεδόθη κοινό ψήφισμα το οποίο καταλήγει στο αίτημα διενέργειας δημοψηφίσματος «ώστε να δοθεί στους πολίτες της χώρας το νόμιμο δικαίωμά τους να επικυρώσουν ή να απορρίψουν αυτή τη “συμφωνία”», η οποία, σημειωτέον, χαρακτηρίζεται εντός του κειμένου «εθνική και διπλωματική ήττα».

Η πρωτοβουλία Τζιτζικώστα άνοιξε μέτωπο με την κυβέρνηση, η οποία έχει ξεκαθαρίσει τελεσίδικα πως ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν υφίσταται.

Συγκεκριμένα, ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, με ιδιαιτέρως επικριτικό τόνο, διείδε πολιτική προσπάθεια δημιουργίας «Λέγκας του Βορρά», μία πολιτική εικοτολογία που έχει επανέλθει στη δημόσια συζήτηση το τελευταίο διάστημα εξαιτίας του Μακεδονικού. Ο κ. Τζιτζικώτας απάντησε στο ίδιο ύφος, κατηγορώντας τον ΥΠΕΞ για προσπάθεια διχασμού και «διασποράς διχόνοιας μεταξύ των Ελλήνων», προσθέτοντας πως η πρωτοβουλία «είχε ένα κοινό αίτημα προς την κυβέρνηση: να δοθεί ο λόγος στους Ελληνες με άμεση διενέργεια δημοψηφίσματος». Προσέθεσε, δε, δίνοντας προσωπικό τόνο στην αντιπαράθεση, πως «το δημοψήφισμα θα αποτελέσει και μια πρώτης τάξης ευκαιρία για τον κ. Κοτζιά να μάθει ακριβώς “πόσοι είναι” και “πού πήγαν” οι Ελληνες που διαφωνούν με τη “συμφωνία” του». Παράλληλα ο κ. Τζιτζικώστας απέκρουσε, εμμέσως αλλά σαφώς, τα περί δημιουργίας «Λέγκας του Βορρά», επικροτώντας τη στάση της Ν.Δ. που «αντιστάθηκε στη συμφωνία».

Τα περί δημοψηφίσματος βρίσκουν ανταπόκριση και σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς χώρους, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Ζουράρι που τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής του. Ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει στη Β. Ελλάδα για τη συμφωνία είναι πως στελέχη προοδευτικά και μετριοπαθή, όπως η πρώην βουλευτής του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, έχουν ασκήσει κριτική σε όσα συμφώνησαν οι κ. Τσίπρας και Ζάεφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή