Τα βλέμματα των κομμάτων στους ανεξάρτητους βουλευτές

Τα βλέμματα των κομμάτων στους ανεξάρτητους βουλευτές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διψήφιο αριθμό μετράει πλέον η «ομάδα» των ανεξάρτητων βουλευτών, δίνοντας συνέχεια στον μεγάλο αριθμό ανεξαρτητοποιήσεων που έχει λάβει χώρα στην παρούσα εθνική αντιπροσωπεία από τη συγκρότησή της τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι δύο ανεξαρτητοποιήσεις, Δημήτρη Καμμένου και Γιάννη Λαζαρίδη, αμφότεροι των ΑΝΕΛ, ως αποτέλεσμα της «συμφωνίας των Πρεσπών», οδήγησε πλέον τους ανεξάρτητους στην έκτη θέση και βρίσκονται πλέον πάνω από ΑΝΕΛ, Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Το γεγονός, ωστόσο, πως πρόκειται για εντελώς ετερόκλητα πρόσωπα μεταξύ τους φάνηκε από την απόρριψη της πρότασης, εντός της εβδομάδας, της κ. Παπακώστα που ζήτησε τη συγκρότηση των ανεξαρτήτων σε «κοινοβουλευτική ομάδα», σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως η πρόταση αφορούσε τα «δικαιώματα του ανεξάρτητου βουλευτή». Η απόρριψη πάντως αποδεικνύει το αυτονόητο: πως κανείς δεν προτίθεται να συνυπάρξει με τρεις βουλευτές (Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης) που προέρχονται από τις τάξεις της Χρυσής Αυγής.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους επτά, που αναπόφευκτα όσο περνάει ο καιρός θα αναζητήσουν κομματική στέγη, η κατάσταση έχει ως εξής: η Κατερίνα Παπακώστα δηλώνει πως είναι έτοιμη να πάει την κίνησή της (ΝΕΟ) ένα βήμα παρακάτω σε συνεννόηση με τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Ευ. Αντώναρο. Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει σε συνομιλητές της πως κάποια σενάρια που τη θέλουν να συζητά με τους ΑΝΕΛ δεν ευσταθούν. Προσθέτει, ωστόσο, πως «οι πολίτες θα μας υποδείξουν με ποιον θα συνεργαστούμε», που μεταφράζεται ποικιλοτρόπως. Ο Δ. Καμμένος στήριξε την πρόταση δυσπιστίας της Ν.Δ. και χειροκροτήθηκε από μέρος της Κ.Ο. Εκεί όμως φαίνεται πως τελειώνει και η επαφή των δύο πλευρών, καθώς από την Πειραιώς δεν υπάρχει διάθεση για δίαυλο επικοινωνίας με τον ανεξάρτητο βουλευτή. Ο Χάρης Θεοχάρης, ο πρώτος που αντέδρασε στην πρόταση Παπακώστα, έχει πάρει «φιλοκυβερνητική» θέση στα δύο τελευταία μείζονα θέματα της επικαιρότητας. Αρχικά, για το Σκοπιανό, είχε κάνει λόγο για «συμφωνία εντός εθνικής γραμμής», ενώ μετά το τελευταίο Eurogroup μίλησε για μία «πολύ σημαντική απόφαση».

Θετικά αποτιμά τη συμφωνία Ελλάδος – ΠΓΔΜ και ο προερχόμενος από την Ενωση Κεντρώων Γιώργος Κατσιαντώνης. Οσον αφορά την έτερη ανεξαρτητοποίηση από τους ΑΝΕΛ, του Γιώργου Λαζαρίδη, πίσω από την οποία το Μαξίμου είδε «σχέδιο αποσταθεροποίησης», δεν φαίνεται αυτήν τη στιγμή να υπάρχει προοπτική ένταξής του σε κάποια Κ.Ο. Το ίδιο ισχύει και για τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη.

Τέλος, ο Νίκος Νικολόπουλος διατηρεί σταθερά την αυτονομία του, ενώ το όνομά του εμπλέκεται στις συζητήσεις περί δημιουργίας δεξιού φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή