Η φράση του Θεοδωράκη που αποκάλυψε τον στόχο του

Η φράση του Θεοδωράκη που αποκάλυψε τον στόχο του

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν «ξεφλουδίσεις» την σημερινή ομιλία του Στ. Θεοδωράκη, κατά την οποία εισηγήθηκε την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ, τότε υπάρχουν δύο αναφορές που μαρτυρούν τι στοχεύει να κάνει από εδώ και στο εξής ο πρόεδρος του Ποταμιού, σε αυτόν τον πολύ δύσκολο ομολογουμένως πολιτικό ανήφορο που επέλεξε μετά την αυτονομία του κόμματος του.

«Θέλαμε και θέλουμε ένα Ποτάμι με φιλελεύθερες αρχές, με μεταρρυθμιστική ορμή, με σύγχρονες αντιλήψεις» ήταν η φράση του, που σκιαγραφεί πως στη νέα αυτή αρχή μαζί με την αποκόλληση από το ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξει να αποκολλήσει το κόμμα του και από την «κεντροαριστερά» και να μετακινηθεί ακριβώς στο κέντρο, παίρνοντας αποστάσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ. Η επισήμανση εξάλλου πως «κάποιοι στη ΝΔ διαδίδουν ότι το Ποτάμι έφυγε αριστερά. Άρα το φιλελεύθερο κέντρο είναι δικό τους»  δείχνει την νέα πολιτική στόχευση να εκφράσει εκ νέου ένα κομμάτι αυτού του χώρου. Η τάση αυτή επιτίνεται από την αναφορά του πως η κεντροδεξιά παράταξη έχει εγκλωβιστεί «πιο δεξιά». Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσπάθεια είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξη, καθώς πρέπει να ακολουθηθεί τελείως αντίστροφη πορεία από εκείνη του περασμένου Νοεμβρίου.

Η αναφορά σε Μακρόν

«Οι επαφές μας με το ευρωπαϊκό ρεύμα Μακρόν δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή» είπε παράλληλα σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας πως «πρέπει να το εκφράσουμε δυνατά και στην Ελλάδα». Είναι προφανές πως το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του Ποταμιού θα επιχειρήσει περισσότερο από ποτέ να ταυτιστεί με την «πολιτική σχολή» του Γάλλου προέδρου και να διασώσει το κόμμα του μέσα από αυτή την διαδικασία. Στην εξίσωση, όπως έγραφε και σήμερα η «Κ» μπορεί να μπει και η λεγόμενη λίστα Μακρόν, δηλαδή ένα υπερεθνικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές, που τούτη την ώρα πάντως είναι αμφίβολο αν θα ισχύσει.

Η διπλή αναφορά λοιπόν, σε «φιλελεύθερο κέντρο» και «ρεύμα Μακρόν» αποτυπώνει τον επόμενο πολιτικό στόχο του κ. Θοεδωράκη, που κατά κοινή ομολογία κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Εξού και αρμόδιες πηγές σχολίαζαν πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα φανεί καθαρά, αν το «Ποτάμι γυρίζει πίσω».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή