Σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα στη Βουλή για την οικονομία (Live)

Σύγκρουση με προεκλογικό άρωμα στη Βουλή για την οικονομία (Live)

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ακόμα σύγκρουση μεταξύ πολιτικών αρχηγών βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που προκάλεσε με αίτημά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυρ. Μητσοτάκης, στη σκιά των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup και με αιχμή τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την περίοδο μετά το τυπικό τέλος του τρίτου Μνημονίου.

Η συζήτηση άνοιξε με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας του ότι «επιθυμεί διακαώς την περικοπή των συντάξεων» επιχείρημα που αντέκρουσε στη συνέχεια κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι είναι έτοιμη τροπολογία με στόχο τη μη περικοπή των συντάξεων». 

«Τρέμετε στην πιθανότητα αυτή να μην εφαρμοστεί η περικοπή των συντάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί «κρυφή φαντασίωση και απεγνωσμένη επιθυμία» της Νέας Δημοκρατίας.

«Από τα υπόγεια του Μαξίμου διακινούνται διάφορα σενάρια περί αναστολής των μέτρων σε περίπτωση υπεραπόδοσης. Οι περικοπές δεν προβλέπονταν και ήταν εντελώς αχρείαστες. Είναι το τίμημα της προσωπικής σας αναξιοπιστίας. Εμείς δεν ψηφίσαμε τις περικοπές. Εχετε θράσος κύριε Τσίπρα, εμείς ήμασταν ενάντια στις περικοπές», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ. 

Αντικείμενο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η περίοδος μετά το τέλος των μνημονίων.

«Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Τι παραλάβαμε και που βρισκόμαστε σήμερα; Η μέρα με τη νύχτα. Εκεί που υποτίθεται ότι χτίζατε το success story στα δημοσιονομικά, από την άλλη είχατε βάλει την υπογραφή σας για πλεονάσματα 4,5% που δεν καταφέρατε ποτέ ούτε καν να τα προσεγγίσετε. Και συνειδητά παραμυθιάζατε του Ελληνες πολίτες λέγοντας ότι ήμασταν ένα βήμα από την έξοδο από τα μνημόνια ενώ οι εκθέσεις των δανειστών έλεγαν το αντίθετο» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Είστε πρωθυπουργός υπό προθεσμία

«Την λεγόμενη ασφάλεια την έχετε εξασφαλίσει από υπόλοιπα προηγούμενων δανείων και από συσσώρευση υψηλών πλεονασμάτων που προκύπτει από τον στραγγαλισμό της πραγματικής οικονομίας και την παρακράτηση συντάξεων και μη αποπληρωμή οφειλών του δημοσίου προς τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μια χώρα που παραλύει εντός συνόρων για να διεκδικήσει δανεισμό εκτός συνόρων. Σύμφωνα με το νόμο 4472 του 2017 που φέρει τις υπογραφές Τσίπρα-Τσακαλώτου η Ελλάδα δεσμεύεται για πρόσθετα μέτρα λιτότητας ύψους 5,1 δισ. στην επόμενη διετία. Δεν μπορείς να μιλάς για μεταμνημονιακή εποχή με μνημονιακά μέτρα. Με φιέστες και λαμέ γραβάτες δεν θα έρθει έξοδος από την κρίση», σημείωσε από την πλευρά του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού ότι επιθυμεί περικοπή των συντάξεων, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε «έχει ετοιμάσει μια τροπολογία η οποία λέει "ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις. Υπερψηφίστε τη δική μας τροπολογία ή της κ. Γεννηματά για να αποδείξουμε ποιος είναι ο υποκριτής σε αυτή την αίθουσα και να δούμε ποιος λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό"», υπογράμμισε. Κατηγόρησε δε τον κ. Τσίπρα ότι απέκρυψε τη μείωση των συντάξεων και την ύπαρξη του υπερταμείου.

«Τον Σεπτέμβριο του 2015 δεν είχατε πει κουβέντα για το υπερταμείο. Και έρχεστε εδώ και μας κατηγορείτε για ψέματα; Αλήθεια κ. Τσίπρα, γιατί δεν πήρατε δίπλα σας τον κ. Καμμένο σήμερα; Σας χαλάει το κάδρο; Δεν είχατε πει λέξη για τη νέα μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου. Δεν είχατε πει λέξη για τον ΦΠΑ των νησιών. Η χώρα έχει στο τιμόνι της σε μια δύσκολη περίοδο μια κυβέρνηση οπερέτα, έναν θίασο. Αλλα λέει ο υπουργός Αμύνης, άλλα ο υπουργός Εξωτερικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει γίνει κυβερνητικός διπρόσωπος», επισήμανε ακόμη.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών ο  κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδονικού Στρατού». «Μας είπατε ότι δεν αναγνωρίσατε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα και ο Ζάεφ πανηγυρίζει για τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Χθες μάθαμε ότι υπάρχει και μακεδονικός στρατός. Πείτε στον κ. Κοτζιά ότι είναι αργά για δάκρυα», σημείωσε.

Στη συζήτηση αναμένεται να λάβει μέρος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Προβλέπεται δεύτερος κύκλος ομιλιών του πρωθυπουργού, των πολιτικών αρχηγών και των υπουργών και τη συζήτηση αναμένεται να κλείσει με τριτολογία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι ο τομέας της οικονομίας είναι αυτός στον οποίο θέλει να στρέψει την ατζέντα το Μαξίμου, καθώς θεωρεί ότι έχει σημαντικό προβάδισμα στην τελική ευθεία εξόδου από τα μνημόνια επιδιώκοντας με αυτό τον τρόπο να χαμηλώσουν και οι τόνοι και ο παρατεταμένος θόρυβος γύρω από τη συμφωνία για το ονοματολογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή