Δημοσκόπηση στη Β. Ελλάδα για νέο κόμμα δεξιά της Ν.Δ.

Δημοσκόπηση στη Β. Ελλάδα για νέο κόμμα δεξιά της Ν.Δ.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητικότητα που καταγράφεται, ιδιαιτέρως στη Β. Ελλάδα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται πως εξακολουθεί να υφίσταται. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές τις μέρες «τρέχει» δημοσκόπηση που μετράει κατά πόσο θα ήταν αποδεκτό ένα νέο κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ., με πυρήνα το ζήτημα της ονομασίας της γείτονος. Αυτό που δεν μπορεί, ωστόσο, να διαλάθει την προσοχή είναι το εξής: το μόνο όνομα που υπήρχε στη λίστα των ερωτημάτων για την ηγεσία ενός νέου, τέτοιου είδους, φορέα ήταν αυτό του στρατηγού και επίτιμου Α/ΓΕΣ Φραγκούλη Φράγκου, επαναφέροντας τα σενάρια, που ο ίδιος έχει διαψεύσει κατά καιρούς, να ηγηθεί ενός δεξιού φορέα.

Τα ερωτήματα είναι ενδεικτικά των σκέψεων εκείνων που παρήγγειλαν την έρευνα. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν στην ερώτηση «πόσο σημαντικό είναι κατά τη γνώμη σας να υπάρξει ένας ενιαίος πολιτικός φορέας που θα αντιπροσωπεύει το “πατριωτικό ρεύμα”», αν υπάρχει χώρος για «τη δημιουργία ενός φορέα που να μιλάει για πατρίδα – θρησκεία – οικογένεια», αλλά και αν «έχει προοπτική ένας νέος φορέας υπό τον Φραγκούλη Φράγκο». Μεταξύ των ερωτημάτων υπάρχουν και γενικότερα ερωτήματα που μπορεί να αποτυπώνουν και προθέσεις που είναι σε εξέλιξη στο παρασκήνιο. Επί παραδείγματι, το ερώτημα «τι πταίει;» και «τα πολλά κόμματα που βρίσκονται σε δεξί κέρας του πολιτικού φάσματος «δεν συνενώνονται», είναι ένα από αυτά, ενώ υπάρχει και ξεκάθαρο ερώτημα εάν το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους όποτε γίνουν βουλευτικές εκλογές».

Ο κ. Φράγκος, ωστόσο, όπως δηλώνει σε συνομιλητές του, εκτιμά ότι «δεν υπάρχει χώρος» για ένα ακόμη μικρό δεξιό κόμμα εστιάζοντας στην πανσπερμία τέτοιων φορέων. Δεν αρνείται, ωστόσο, πως το ζήτημα της ονομασίας είναι «μείζον για εκείνον». Οι εμπνευστές της έρευνας προφανώς και διαβλέπουν ένα «κενό» και από το γεγονός της καθίζησης που φαίνεται να έχουν υποστεί οι ΑΝΕΛ, μετά τη στήριξη στην κυβέρνηση στο ζήτημα της ονομασίας. Είναι επίσης βέβαιο πως η κινητικότητα αυτή παρακολουθείται και από το Μαξίμου –ο κ. Μητσοτάκης άφησε χθες αιχμές και για υποκίνηση–, που δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα όσα συμβαίνουν στη Β. Ελλάδα, κάτι που αποτυπώνεται και στη «βεντέτα» που έχει ανοίξει μεταξύ του ΥΠΕΞ κ. Κοτζιά και του περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ωστόσο διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να ηγείται νέου φορέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή