Νομοθετικές πρωτοβουλίες ΔΗΣΥ και ΚΚΕ για ακύρωση περικοπών στις συντάξεις

Νομοθετικές πρωτοβουλίες ΔΗΣΥ και ΚΚΕ για ακύρωση περικοπών στις συντάξεις

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλό κοινοβουλευτικό πλήγμα, με επίκεντρο το ζήτημα των συντάξεων και την προοπτική νέας περικοπής τους από 1 Ιανουαρίου 2019, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν και νομοθετικά αναληφθεί από τη συγκυβέρνηση, επιφέρουν σήμερα στη συγκυβέρνηση η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ: Η πρώτη με πρόταση νόμου και το Κομμουνιστικό Κόμμα με τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση άμεσα, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ζητούν την κατάργηση των «μνημονιακών» νόμων που οδηγούν σε περικοπές.

Η διπλή αυτή κίνηση, έρχεται στον απόηχο του έντονου πολιτικού θορύβου που προκάλεσαν οι γνωστές πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του κ. Μοσκοβισί, και ελάχιστα πριν από την έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που προκάλεσε με αίτημά του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης για τα ζητήματα της οικονομίας, ενόψει της τυπικής εξόδου από το τρίτο μνημόνιο.

Η πρόταση νόμου

«Όπως είναι γνωστό με το νόμο 4387/16 (Νόμος Κατρούγκαλου) επέρχονται δραματικές μειώσεις στις νέες συντάξεις , μέσα από τον τρόπο υπολογισμού τους, με τον οποίο οδηγούμαστε σε ένα σύστημα προνοιακών παροχών που παραβιάζει κάθε αρχή αναλογικότητας, ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Επίσης ο νόμος 4387/16 προβλέπει επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και προσδιορισμό της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συντάξεων, την οποία ο μετέπειτα  νόμος 4472/17 περικόπτει από 01-01-2019» σημειώνεται στη σχετική αιτιολογική Εκθεση, και προςτίθεται: «Με την εφαρμογή της σχετικής διάταξης του ν.4472/17, η οποία σημειωτέον ενσωματώθηκε και ψηφίστηκε εκ νέου πριν από ένα μήνα στα πλαίσια του μεσοπροθέσμου προγράμματος 2018-2022, θα υπάρξει σημαντική μείωση για τις παλιές συντάξεις από 1/1/2019, που για τους περισσότερους συνταξιούχους φθάνει το 18%».

Τούτων δοθέντων οι προτείνοντες βουλευτές με πρώτη υπογράφοντα την κυρία Φώφη Γεννηματά, τονίζουν: «Η παράταξή μας έχει υποστηρίξει και αναδείξει την ανάγκη για επαναθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος με αλλαγή της δομής των συντάξεων, του πλαισίου των εισφορών και της χρηματοδότησης του, με τη κατάργηση του ν.4387/16 και την αντικατάσταση του με ένα δίκαιο ανταποδοτικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο με βάση επικαιροποιημένες αναλογιστικές μελέτες. Ωστόσο, εκείνο το οποίο μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η κατάργηση των διατάξεων  του νόμου 4472/2017 με τις οποίες μειώνονται οι συντάξεις από 1/1/2019. Άλλωστε, οι προβλέψεις για τα υπερπλεονάσματα επιτρέπουν την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου προβλήματος».

Η τροπολογία

Με πρώτο υπογράφοντα τον κ. Δημ. Κουτσούμπα, οι βουλευτές του ΚΚΕ στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας επισημαίνουν: «Το ΚΚΕ έχει αποκαλύψει και καταγγείλει το τσάκισμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων που έχουν οδηγήσει σε μεγάλες περικοπές των μισθών και συντάξεων και διεκδικεί την κάλυψη των απωλειών τους, την επαναφορά της 13ης και 14 σύνταξης. Με τη τροπολογία που καταθέτει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των συνταξιουχικών οργανώσεων και το αίτημα τους για κατάργηση των ρυθμίσεων του Ν. 4387/16 που προβλέπουν τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την περικοπή της προσωπικής διαφοράς», και στο πλαίσιο αυτό ζητείται η άμεση κατάργηση των σχετικών με τις περικοπές νόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή