Τσίπρας: Η Ελλάδα τού χθες έχει πλέον τελειώσει

Τσίπρας: Η Ελλάδα τού χθες έχει πλέον τελειώσει

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε οξύτατους τόνους με βασικό στόχο προσωπικά τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη κινήθηκε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία. Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος του Ιουλίου του 2015. Ενώ επαναλάμβανε διαρκώς το ορόσημο του ερχόμενου Αυγούστου, το οποίο, κατά την άποψή του, θα σημάνει την έξοδο της Ελλάδας από τη στενή επιτροπεία. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup της 21ης Ιουνίου «μεγάλη και ιστορική επιτυχία της χώρας». Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή του βελτίωσε την εικόνα της οικονομίας από τον Ιανουάριο του 2015, όταν παρέλαβε, όπως είπε, «μια κατάσταση δραματική». Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε όλους τους δείκτες της οικονομίας κατά την τελευταία τριετία, περιγράφοντάς τους ως βελτιωμένους. «Η κατάσταση που βίωσε η χώρα για μια οκταετία τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα και αυτό είναι, τελικά, που δυσκολεύεστε να χωνέψετε και αντιδράτε εντελώς σπασμωδικά, για να γελάει ο κόσμος δηλαδή», είπε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός μίλησε για «σαφές σχέδιο» ενίσχυσης της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας και αύξησης των μέτρων προστασίας του κόσμου της εργασίας.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επίπληξη του κ. Μητσοτάκη προς τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Μίλησε για «αδιανόητη επίθεση» προς τον κ. Μοσκοβισί. «Θυμώσατε γιατί είπε ότι τα περί τετάρτου μνημονίου, που αποτελούν την προπαγανδιστική σας “καραμέλα”, είναι λόγια του αέρα, χονδροειδές ψέμα και μαύρη προπαγάνδα. Θυμώσατε, γιατί τα όσα είπε κατεδάφισαν το πολιτικό αφήγημα που στήσατε εδώ και μία τριετία», είπε ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι, πρακτικά, με την επίθεσή του στον κ. Μοσκοβισί, δεν αποδέχεται όχι μόνο τις εκτιμήσεις του επιτρόπου, αλλά ούτε εκείνες του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και των οίκων αξιολόγησης και αξιωματούχων που αναφέρονται θετικά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Για τις συντάξεις

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε, επίσης, τη Ν.Δ. ότι συνηγορεί υπέρ της περικοπής των συντάξεων. «Ακούγοντας τη ρητορική σας και τις επιθέσεις σας τις τελευταίες μέρες, το συμπέρασμα είναι ένα: ότι τελικά επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων και τρέμετε η πιθανότητα αυτή στο τέλος να μην εφαρμοστεί. Αυτός είναι ο μεγάλος σας φόβος», είπε. Και προσέθεσε ότι, στο τελευταίο ταξίδι του στη Γερμανία, ο πρόεδρος της Ν.Δ. «ζήτησε διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί» η περικοπή των συντάξεων. Ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές και για τις ενδοκομματικές εκλογές της Ν.Δ. το 2015, διερωτώμενος ποια θα ήταν η πορεία της χώρας σήμερα αν πρόεδρος του κόμματος εκλεγόταν ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη Ν.Δ. και για τη στάση της στο ονοματολογικό. «Αποφασίσατε σε ένα κρίσιμο εθνικό θέμα να διχάσετε τους Ελληνες, προκειμένου να μη διχάσετε και να κρατήσετε ενωμένο το κόμμα σας», είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι με αυτή τη στάση η ηγεσία της Ν.Δ. παίρνει «οριστικά διαζύγιο με ό,τι ονομάσατε “φιλελευθερισμό” και “Κεντροδεξιά”». Ο κ. Τσίπρας επανέφερε, ακόμη, το ζήτημα της Novartis, λέγοντας ότι ο Φρουζής συμμετείχε ενεργά στην εκστρατεία για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της Ν.Δ. «Η Ελλάδα του χθες, της χρεοκοπίας, της διαπλοκής, της διαφθοράς τελείωσε. Η Ελλάδα του σήμερα και του αύριο είναι το ζήτημα, που στέκεται ξανά στα πόδια της, που είναι ξανά περήφανη, που μπορεί να κοιτάξει με αισιοδοξία, που βρίσκει ξανά τη χαμένη της αξιοπρέπεια, που βρίσκει ξανά τη χαμένη της δύναμη και γίνεται μια ισχυρή οικονομική και γεωπολιτική δύναμη στον ευρωπαϊκό χώρο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή