Γεννηματά: Απέναντι στο μέτωπο της πόλωσης

Γεννηματά: Απέναντι στο μέτωπο της πόλωσης

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατευθείαν στο κέντρο. Μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Η κ. Γεννηματά με το που ανέβηκε στο βήμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την οικονομία, φρόντισε να πάρει ίσες αποστάσεις και από τους δύο «μεγάλους», εφαρμόζοντας το δόγμα της αυτόνομης πορείας και της στρατηγικής να εκφράσει τον λεγόμενο «τρίτο πόλο». «Οι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν κάνει επιλογή τους την πόλωση και τον διχασμό», σχολίασε η κ. Γεννηματά, ανατρέχοντας στα πρώτα χρόνια του μνημονίου και «στο μέτωπο που δημιουργήθηκε στις πλατείες του μίσους». Με τη φράση «εμείς, λοιπόν, είμαστε απέναντί τους», η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, έδωσε εξαρχής το στίγμα της. Εν συνεχεία, πατώντας στο ίδιο μοτίβο και βάζοντας πάντα σε ένα κοινό «κάδρο» πρωθυπουργό και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα τον «καλύτερο χορηγό του κ. Μητσοτάκη», επισημαίνοντας πως οι πολίτες «έχουν πληρώσει ακριβά, αφενός τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τον καιροσκοπισμό της Ν.Δ.». Απευθυνόμενη και στους δύο, έθεσε μία σειρά από ερωτήματα, όπως αν «θα στηρίξετε ή όχι την εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα», υπογραμμίζοντας πως τα όσα έλαβαν χώρα στη Βουλή ήταν «μία γεύση από την προεκλογική περίοδο». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους προοδευτικούς πολίτες «να λάβουν υπόψη τους» το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται.

Ξεκάθαρη στρατηγική

Στη Χαρ. Τρικούπη, με δεδομένο πως πλέον δεν υπάρχει το Ποτάμι «να θολώνει το μήνυμα», η στρατηγική είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Το Κίνημα Αλλαγής θα σηκώσει τους τόνους τόσο απέναντι στο Μαξίμου όσο και στη Ν.Δ. και θα επιχειρήσει να εμφανιστεί ως μία «ήρεμη και υπεύθυνη δύναμη» που εκπροσωπεί τον «προοδευτικό κόσμο». Για του λόγου το ασφαλές, η κ. Γεννηματά επιτέθηκε «από τα αριστερά» στον κ. Τσίπρα, επιχειρώντας να αποδομήσει το προφίλ του. «Από αντιευρωπαϊστές έχετε καταλήξει μερκελιστές, πράττοντας ό,τι λέει η καγκελάριος» τόνισε, χαρακτηρίζοντάς τον με την παροιμία «είστε αριστερός στα πίτουρα και δεξιός στ’ αλεύρι». Οσον αφορά το θέμα της συζήτησης, δηλαδή τις αποφάσεις του Eurogroup, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σχολίασε –στο ίδιο μήκος κύματος εδώ με τον κ. Μητσοτάκη– πως τα πανηγύρια αφορούν το τέλος του τρίτου «αχρείαστου και επαχθέστερου μνημονίου του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν κάθε λόγο να επιχαίρουν γιατί «διασφαλίστηκαν τα χρήματά τους με την παράταση της λιτότητας».

Μιλώντας για το μέλλον εστίασε σε δύο βασικές προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι η «πολιτική αλλαγή» που θα δώσει τη δυνατότητα στο ΚΙΝΑΛ «να ενισχυθεί και να αλλάξει τους συσχετισμούς» και η δεύτερη, «ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος». Η κ. Γεννηματά, αντί δευτερολογίας, επέλεξε με το πέρας της συνεδρίασης να κάνει ένα tweet που αποτυπώνει τις ίσες αποστάσεις που επιδιώκει: «oι κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, κατώτεροι των περιστάσεων, ήρθαν στη Βουλή για να βγάλουν τα άπλυτά τους στη φόρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή