Πόλωση διαρκείας η στρατηγική της κυβέρνησης

Πόλωση διαρκείας η στρατηγική της κυβέρνησης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή της πόλωσης με τη Ν.Δ. εξακολουθεί να κινείται η κυβέρνηση, έπειτα και από την τελευταία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. Στον απόηχο της σφοδρότατης σύγκρουσης ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κυβερνητικοί επισημαίνουν ότι αναδεικνύονται ανάγλυφα οι έντονες διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. Εν ολίγοις, ουσιαστικά περιγράφουν το μοτίβο της τακτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση κατά το επόμενο, απροσδιόριστο ημερολογιακά μεν, προεκλογικό δε, χρονικό διάστημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μίλησε χθες για έντονες διαχωριστικές γραμμές, οι οποίες, πλέον, προκύπτουν ανάγλυφα. «Είναι καλό να γίνονται τέτοιες συζητήσεις», είπε (Ρ/Σ 24/7) ο κ. Τζανακόπουλος, «καθώς αναδεικνύονται τα πολιτικά επιχειρήματα και οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων. Αλλα είναι τα προβλήματα της δημοκρατίας, δεν είναι η έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Τα προβλήματα της δημοκρατίας έχουν να κάνουν με την αδιαφάνεια, με την υπόθαλψη ακροδεξιών πρακτικών, φασιστικών ομάδων. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα της δημοκρατίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στη συζήτηση για την περικοπή (ή όχι) των συντάξεων. Κινήθηκε στην επιθετική κυβερνητική γραμμή κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι κρατά «υποκριτική στάση». Οπως είπε, «η Ν.Δ. έχει έναν και μόνο έναν λόγο να θεωρεί ότι είναι απαγορευτικό για την ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει την εφαρμογή του μέτρου. Εχει να κάνει με την προεκλογική της καμπάνια και την αποσταθεροποίηση του πολιτικού της σχεδίου και του πολιτικού της αφηγήματος, σύμφωνα με το οποίο δεν έχουμε έξοδο από το μνημόνιο, αλλά αντιθέτως έχουμε υπογράψει την παραμονή της χώρας και εισερχόμαστε σε μια τέταρτη μνημονιακή περίοδο». Επί τούτου, ο κ. Τζανακόπουλος επέκρινε και τον ΣΕΒ καθώς, όπως λέει, «έχει μια ακραία πολιτική θέση», ενώ κάλεσε τον Σύνδεσμο να περιορίσει τη γνώμη του «στο πλαίσιο της υπεράσπισης των δικών του συμφερόντων και των συμφερόντων των μελών του».

Ο κ. Τζανακόπουλος εξαπέλυσε, επίσης, επίθεση κατά της Ν.Δ. για τη στάση που έχει λάβει στην αντιπαράθεση σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Οπως είπε, «έχει υιοθετήσει στην πραγματικότητα λόγους και πρακτικές της νέας εθνικοφροσύνης. Εχει προσφέρει κάλυψη και πολιτική νομιμοποίηση σε ακραίες ακροδεξιές φασιστικές ομάδες, οι οποίες μετά από αρκετά χρόνια φαίνεται να νιώθουν αρκετά σίγουρες για τον εαυτό τους, ώστε να βγουν από τις κρυψώνες τους». Επίσης, κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι συνταυτίζεται με την εθνικιστική αξιωματική αντιπολίτευση των Σκοπίων, το VMRO-DPMNE. Επί της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε «βαθύτατα πεπεισμένος ότι υπάρχουν βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου που θα τοποθετηθούν με υπευθυνότητα» και θα δώσουν στην κυβέρνηση την απαραίτητη πλειοψηφία. Ως προς τη στάση των ΑΝΕΛ, όταν κατατεθεί η συμφωνία προς κύρωση, είπε: «Θα συζητήσουμε αναλυτικά με τους ΑΝΕΛ και θα καταλήξουμε σε μία αποδεκτά κοινή θέση, ώστε να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή