Θα τηρήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

Θα τηρήσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Να συνεχίσουν τις συνομιλίες, έτσι ώστε το Ιράν να συνεχίσει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας, Βρετανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας, διαβεβαιώνοντας εκ νέου την προσήλωσή τους στη συμφωνία του 2015 μεταξύ Ιράν και δυτικών κρατών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη αναγνώρισαν ότι η τήρηση των όρων της συμφωνίας από το Ιράν, η άρση των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την άρση αυτή αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του συμφώνου», ανέφερε χθες στη Βιέννη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, καθώς προσερχόταν στην αίθουσα συσκέψεων, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι είπε ότι η διατήρηση της συμφωνίας είναι κρίσιμη. «Θα στείλουμε αποφασιστικό μήνυμα της πρόθεσής μας να τηρήσουμε τη συμφωνία, παρά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να υπαναχωρήσει από αυτή. Μία κατάρρευση της συμφωνίας δεν θα έπληττε μόνο τα συμφέροντα του Ιράν, αλλά και τις ελπίδες για βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή», είπε ο κ. Ουάνγκ.

Την Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είχαν τηλεφωνική σύσκεψη, στην οποία καθησύχασαν τον Ιρανό πρόεδρο ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, με στόχο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιρανικές τράπεζες, ως αποτέλεσμα των νέων αμερικανικών κυρώσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή