Πεδίο ευρείας συναίνεσης θα αποτελέσει, ως φαίνεται, η προωθούμενη από την κυβέρνηση κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει εισέλθει, με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου, σε τροχιά ακραίας πόλωσης στην πορεία προς τις ευρωεκλογές του προσεχούς Μαΐου, που είναι πλέον εξαιρετικά πιθανό να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές.
Η ΔΗΣΥ αναμένεται να ταχθεί υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης, εάν κατατεθεί ως ξεχωριστό άρθρο, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ το ίδιο θα πράξει και το Ποτάμι. Ομως, κατά πληροφορίες, στη στήριξη της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών –και της Αττικής– προσανατολίζεται και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αν και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης τάσσεται διαχρονικά υπέρ της κατάτμησης της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας και για λόγους διαφάνειας, αλλά και επειδή θα αποτελέσει εργαλείο για τον τερματισμό των «βαρωνιών» στα κόμματα. Μάλιστα, σε σχέση με τον προσανατολισμό του, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι κατά την ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, την περασμένη Πέμπτη, μολονότι αναφέρθηκε στην ανάγκη χορήγησης δικαιώματος ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού, απέφυγε να συνδέσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση με τη διάταξη για τη Β΄ Αθηνών. Στην περίπτωση κατά την οποία η Ν.Δ. ταχθεί υπέρ της διάταξης –με τον κ. Μητσοτάκη να εκθέτει βεβαίως την κυβέρνηση στη Βουλή για την άρνηση ψήφου στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους Ελληνες του εξωτερικού– η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών θα εγκριθεί από περισσότερους από 200 βουλευτές και θα ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Ομως, η διαφαινόμενη συναίνεση στο ανωτέρω πεδίο, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η χώρα θα εξέλθει από το κλίμα ακραίας πόλωσης του τελευταίου διαστήματος, που μάλιστα προεξοφλείται ότι θα επανακάμψει ακόμη «δριμύτερο» με την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου –μετά τη θερινή ανάπαυλα– το φθινόπωρο. Με την παρουσία του, την περασμένη Πέμπτη, στη Βουλή ο κ. Τσίπρας κατέδειξε ότι θα επιμείνει στην τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ., επενδύοντας και στη «σκανδαλολογία».
Η τακτική στην οποία οδηγείται το Μέγαρο Μαξίμου συνιστά μονόδρομο –με δεδομένο ότι ακόμη και εάν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία, η χώρα από το φθινόπωρο εισέρχεται σε οιονεί προεκλογική περίοδο– για δύο λόγους. Πρώτον, διότι με βάση τις υφιστάμενες δημοσκοπήσεις η Ν.Δ. πλέον κινείται σε τροχιά αυτοδυναμίας και ο μόνος δρόμος προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να κλείσει την «ψαλίδα» είναι ο κ. Τσίπρας να επιτύχει να συσπειρώσει τμήμα της εκλογικής του βάσης του 2015. Δεύτερον, διότι παρά την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να μεταδώσει ότι η κυβερνητική συνοχή δεν απειλείται, εκλογές μπορεί να προκύψουν ανά πάσα στιγμή, καθώς πλέον ο κ. Π. Καμμένος χαρακτηρίζεται ως «κινούμενη βόμβα», με εντελώς απρόβλεπτη πολιτική συμπεριφορά. Και τούτο διότι στο κόμμα του αναπτύσσονται παρασκηνιακά φυγόκεντρες τάσεις, ενώ δημοσκοπικά απέχει πάρα πολύ από το όριο του 3% για την είσοδο στην προσεχή Βουλή και οι πολιτικές «ακροβασίες» στις οποίες έχει επιδοθεί έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών, μέχρι στιγμής συμπιέζουν παρά διευρύνουν το ούτως ή άλλως εξαιρετικά περιορισμένο, πλέον, πολιτικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ.
Βεβαίως, η κυβέρνηση μπορεί να προσβλέπει σε κοινοβουλευτικές «εφεδρείες» εάν ο υπουργός Αμυνας επιλέξει να διαβεί τον Ρουβίκωνα: Οντως, στην παρούσα Βουλή υπάρχουν πέντε έως έξι βουλευτές, ανεξάρτητοι και μη –ακόμη και εντός των ΑΝΕΛ– στους οποίους ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να στραφεί προκειμένου να μην απολέσει τη δεδηλωμένη. Ομως, η θετική τους ανταπόκριση δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ειδικά όταν η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές θα έχει πλέον προεξοφληθεί.
Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά τις αναφορές του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ ότι το δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, πυροδοτήθηκαν σενάρια για παράταση των συμφωνηθέντων χρονοδιαγραμμάτων που θα είχαν ως αποτέλεσμα να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές στην Ελλάδα χωρίς η συμφωνία των Πρεσπών να έχει κυρωθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα. Ετσι, θα «διευκολυνόταν» και η παραμονή των ΑΝΕΛ στη συγκυβέρνηση, χωρίς την «πίεση» του ονοματολογικού. Ομως, το συγκεκριμένο ενδεχόμενο απορρίπτεται κατηγορηματικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά από συνομιλητές του πρωθυπουργού, θα ήταν στρατηγικό λάθος να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής περιόδου η συμφωνία των Πρεσπών, όταν σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ.