Το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ για την κύρωση της συμφωνίας

Το χρονοδιάγραμμα Ζάεφ για την κύρωση της συμφωνίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα έχουμε συνάντηση στη Βουλή, όλα τα πολιτικά κόμματα, για να καθορίσουμε τα στοιχεία για το δημοψήφισμα, τις λεπτομέρειες της ερώτησης που θα τεθεί στο δημοψήφισμα, και τον χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ για το ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Αυτό μάλλον θα γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου, ή αρχές Οκτωβρίου. Οπότε η προοπτική είναι 23 Σεπτεμβρίου, ή 30 Σεπτεμβρίου, ή 7 Οκτωβρίου, αλλά (για) να έχουμε αρκετό χρόνο να οριστικοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το δημοψήφισμα, ξέρουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία, και ελπίζουμε ότι όλοι θα παρακινηθούν να συνεισφέρουν στη διαδικασία του δημοψηφίσματος ώστε να έχει την μέγιστη επιτυχία, διότι είναι επίσης και πολύ σημαντικό για τη χώρα μας» ανέφερε ο Ζάεφ.

Όσον αφορά τις αλλαγές του συντάγματος ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε στο ΑΠΕ –ΜΠΕ πως «έχοντας όμως αυτά υπ’ όψιν, θα πρέπει να έχουμε στη συνέχεια αλλαγή του συντάγματος – αυτό που χρειάζεται είναι περίπου από 90 έως 110  μέρες. Οπότε, η 15η Ιανουαρίου είναι μπροστά μας. Εάν η διαδικασία αποδειχθεί επιτυχής, τότε απομένει να ψηφίσει την επικύρωση της συμφωνίας το ελληνικό κοινοβούλιο αλλά και να επικυρώσει το πρωτόκολλο για τη μελλοντική μας ένταξη ως μέλη του ΝΑΤΟ».

Η συμφωνία των Πρεσπών μοντέλο για την επίλυση των πιο πολύπλοκων διμερών θεμάτων

Οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων υπογράμμισαν ομόφωνα στο Σύνοδο του Λονδίνου πως η συμφωνία των Πρεσπών και το θάρρος που επέδειξαν οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας αποτελούν μοντέλο για την επίλυση των πιο πολύπλοκων διμερών θεμάτων και πως θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη υποστήριξη για την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ μετά τη Σύνοδο.

Με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επιλέξαμε λύσεις, οι οποίες θα είναι ικανοποιητικές για τους πολίτες και για τις κοινωνίες μας, και όχι για εμάς τους ίδιους και τα πολιτικά μας κόμματα, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ και υπογράμμισε στην Σύνοδο ότι η συμφωνία μεταξύ ΠΓΔΜ και της Ελλάδος, στην πραγματικότητα, είναι η καλύτερη συμβολή στην νέα πρότυπα συμπεριφοράς και τη δημιουργία νέων σχέσεων φιλίας και σχέσεων μεταξύ κρατών και πολιτικών.

Επεσήμανε, ότι με τη συμφωνία αυτή έληξε μια μακρόχρονη διαφορά η οποία είχε υψώσει ένα τοίχο και παρεμπόδιζε τις φιλικές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, και δημιουργούσε αβεβαιότητα για το μέλλον μας.

Τόνισε ότι ο ίδιος , ο πρωθυπουργός Τσίπρας , οι υπουργοί Εξωτερικών Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ, και τα μέλη των κυβερνήσεων των δύο χωρών, μαζί με τους συνεργάτες τους και με την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη κοινών φίλων που έχουν στρατηγική θέση , έκαναν τα αποφασιστικά βήματα για την επίλυση αυτού του ζητήματος, το οποίο είναι αξιοπρεπές και αποδεκτό και από τις δύο πλευρές.

Τα Βαλκάνια μπορούν, τα Βαλκάνια είναι η νέα ελπίδα της Ευρώπης, τα Βαλκάνια είναι η Ευρώπη, ανέφερε ο Ζάεφ τονίζοντας πως σήμερα μπορούμε ελεύθερα να πούμε ότι αυτό είναι απολύτως σωστό . «Αντί για διαφορές και διαιρέσεις, προτάσσουμε τα κοινά συμφέροντα και τις αξίες που μας ενώνουν . Οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία παραμένουν η κοινή μας προτεραιότητα και ο στρατηγικός στόχος και προχωράμε ακολουθώντας τις φιλοδοξίες μας για ενσωμάτωση στην ΕΕ», δήλωσε ο Ζάεφ.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προέτρεψε τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενωθούν γύρω από την περιφερειακή συνεργασία έχοντας υπόψη ότι η ιστορία είναι μεν ένα σημαντικό μέρος της ταυτότητάς μας, αλλά ποτέ δεν μπορεί να πάρει τη θέση του μέλλοντός μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή