Στο ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Στο ΝΑΤΟ η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που κρατούνται προφυλακισμένοι στην Τουρκία, τοποθετεί η Αθήνα στην κορυφή της ατζέντας, όσον αφορά τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. Η επιλογή της κυβερνητικής ηγεσίας σχετίζεται εν μέρει και με την προσπάθειά της να χαμηλώσουν οι τόνοι αναφορικά με το άλλο μεγάλο ζήτημα της συνόδου, αυτό της έναρξης ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ. Ζήτημα που αποτελεί το κορυφαίο για τις συμμάχους χώρες, ένθεν και ένθεν του Ατλαντικού, καθώς αξιολογούν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία ως ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Για την Αθήνα, ωστόσο, το ζήτημα παραμένει πηγή έντονης πολιτικής πίεσης προς την κυβέρνηση. Αναβαθμίζοντας το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μειώσει την πίεση που υφίσταται και ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Π. Καμμένος, ο οποίος θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, κ. Ν. Κοτζιά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημ.Τζανακόπουλος, αναφέρθηκε χθες στη δεδηλωμένη πρόθεση του κ. Τσίπρα να συναντηθεί στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συζητήσει προσωπικά μαζί του το θέμα. Είπε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα σε όλες τις συναντήσεις και τις επίσημες παρεμβάσεις του, με στόχο την αύξηση της πίεσης των Συμμάχων προς την Αγκυρα για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Η Αθήνα δεν αναμένει, πάντως, ότι το συγκεκριμένο θέμα θα τύχει αναφοράς στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου.

Την ίδια στιγμή και ενώ στα Σκόπια πανηγυρίζουν ότι «η Μακεδονία επέτυχε το ακατόρθωτο, να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις μεγάλες δυνάμεις», όπως δήλωσε η υπουργός Αμυνας της γείτονος, Ραντιμίλα Σεκερίνσκα, ο κ. Τζανακόπουλος θέλησε να υποβαθμίσει τη διαδικασία, κάνοντας λόγο για μια κίνηση τυπική που, όπως προσέθεσε, «δεν νομίζω ότι θα απασχολήσει περισσότερο από 30 δευτερόλεπτα τον οποιονδήποτε στο ΝΑΤΟ».

Ο κ. Τσίπρας συμμετείχε χθες στο Λονδίνο στις εργασίες της «Διαδικασίας του Βερολίνου», η οποία αφορά τη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτ. Βαλκανίων. Είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα συμμετέχει στη συγκεκριμένη διαδικασία και από το πρωθυπουργικό περιβάλλον έκαναν λόγο για απτή αναγνώριση του κομβικού γεωπολιτικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.

Στο εσωτερικό μέτωπο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χθες συνέχεια στη σύγκρουση με τον ΣΕΒ, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του Συνδέσμου, κ. Θ. Φέσσας, λειτουργεί με αμιγώς πολιτικά κριτήρια. Επεκτάθηκε, δε, ασκώντας κριτική και στη ΓΣΕΕ, αναφέροντας ότι στο δημοψήφισμα του 2015 η Συνομοσπονδία είχε τοποθετηθεί υπέρ του «Ναι». «Πάντοτε λειτουργούσε, κατά κύριο λόγο, με κριτήριο την υπεράσπιση των εργοδοτικών και όχι τον εργατικών συμφερόντων», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή