Η Φώφη Γεννηματά «σηκώνει τη σημαία της συνεννόησης»

Η Φώφη Γεννηματά «σηκώνει τη σημαία της συνεννόησης»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αφήγημα του Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται από εδώ και στο εξής περιέγραψε η Φώφη Γεννηματά. Χρησιμοποιώντας τη χαρακτηριστική φράση «σπάμε το δίπολο του διχασμού», υπογράμμισε στο δελτίο ειδήσεων του Alpha πως βασικός στόχος του κόμματός της είναι να σταθεί «ανάμεσα» στο σκηνικό πόλωσης που στήνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. και στο οποίο «το Κίνημα Αλλαγής δεν θα συμμετάσχει». Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. πως ήδη από το 2010 διαμόρφωσαν το πολιτικό κλίμα που οδήγησε τη χώρα οκτώ χρόνια μετά –τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα– να είναι ακόμα εντός μνημονίων.

Οσον αφορά το πώς θα κινηθεί το ΚΙΝΑΛ στο μετεκλογικό σκηνικό, η κ. Γεννηματά δήλωσε πως σηκώνει τη σημαία της συνεννόησης και της ευρύτερης συναίνεσης «γύρω από το πρόγραμμα Ελλάδα», όπως έχει ονομάσει τις προγραμματικές της θέσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ζητεί από τους πολίτες να της δώσουν «όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δύναμη», ώστε να διαπραγματευθεί πάνω σε ένα «προοδευτικό» πρόγραμμα που έχει ανάγκη η χώρα. Απέφυγε, ωστόσο, να μιλήσει από τώρα για συνεργασίες της επόμενης μέρας, χωρίς να αποκλείει από την προσπάθεια σύγκλισης που θα επιδιώξει να ζητήσει τη συμμετοχή και του δεύτερου κόμματος.

Στο επίπεδο της οικονομίας, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον, εκ νέου, «μερκελιστή». Με τη φράση πως «δεν διεκδίκησε τίποτα, αντίθετα παραχώρησε πολλά από όσα είχαν αρνηθεί οι προηγούμενες κυβερνήσεις» κατέθεσε το στίγμα της, προσθέτοντας πως «η ρύθμιση για το χρέος είναι αναιμική» και η συμφωνία προβλέπει «σκληρή επιτροπεία» με «πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα». Εστίασε, δε, στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης με τους εταίρους, η έλλειψη της οποίας, όπως είπε, οδήγησε στα νέα μέτρα. Ψηλά στην ατζέντα της κ. Γεννηματά βρέθηκε και το Σκοπιανό. Αντιπαρερχόμενη τις θέσεις των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, «που στήριξαν τη συμφωνία για δικούς τους λόγους», επικεντρώθηκε στη συμφωνία αυτή καθ’ αυτή. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε «έστω και την ύστατη ώρα να μην υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια στο ΝΑΤΟ τώρα», πριν γίνουν τα απαραίτητα βήματα για τα οποία έχουν δεσμευθεί οι γείτονες. Η κ. Γεννηματά έκρουσε έτσι τον κώδωνα του κινδύνου για «τετελεσμένα» ενώπιον των οποίων μπορεί να βρεθεί η χώρα. Επανέλαβε, δε, πως η συμφωνία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς η κυβέρνηση πέρασε κάτω από τον πήχυ του erga omnes, όσον αφορά τη «μακεδονική γλώσσα και εθνότητα».

Τέλος, κληθείσα να σχολιάσει το πρόσφατο διαζύγιο με τον Σταύρο Θεοδωράκη και τις κατηγορίες του επικεφαλής του Ποταμιού πως το ΚΙΝΑΛ είναι ένα «ΠΑΣΟΚ plus», η κ. Γεννηματά ήταν ιδιαιτέρως λακωνική. «Ολοι κρινόμαστε από τις αποφάσεις μας. Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι άθροισμα των κομμάτων που το αποτελούν, αλλά ένα κίνημα, κατόπιν εντολής 210.000 πολιτών», ήταν η αναφορά της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή