Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση παραδίδει ισχυρά διπλωματικά όπλα»

Μητσοτάκης: «Η κυβέρνηση παραδίδει ισχυρά διπλωματικά όπλα»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο άσκησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας στην ατζέντα το Σκοπιανό, καθώς τους κατηγόρησε ότι ανοίγουν την πόρτα του ΝΑΤΟ στα Σκόπια και παραδίδουν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα δημιουργώντας τετελεσμένα. Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τις διαρκείς αλλαγές στην ημερομηνία διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, με αφορμή την τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ. έκανε λόγο για «την πιο κραυγαλέα απόδειξη του πανικού της κυβέρνησης».

«Πριν από τρεις εβδομάδες στις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Καμμένος αναγνώρισαν στα Σκόπια την υποτιθέμενη μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Αυτό έγινε παρά την απόλυτη αντίθεση – και μπορώ να πω την κατακραυγή των πολιτών», σημείωσε χθες ο κ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας ότι η Ν.Δ. προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη, ενώ σημείωσε ότι στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός του εταίρος «ανοίγουν στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων την πόρτα της ένταξης στο ΝΑΤΟ», παραδίδοντας έτσι, όπως πρόσθεσε, «το ισχυρότερο διαπραγματευτικό όπλο που είχε η Ελλάδα και αποτελούσε την εθνική γραμμή των τελευταίων 27 ετών».

Πάντως, στην Πειραιώς δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία η τροπολογία των 16 που κατατέθηκε νύχτα για να διορθωθεί μάλιστα χθες. Κι αυτό διότι εδώ και καιρό οι αμφίσημες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών έδειχναν προς το σενάριο η κυβέρνηση να επιλέξει τον δρόμο των ταυτόχρονων καλπών επιδιώκοντας να περιορίσει τις απώλειές της μέσω «μεγάλης αναταραχής» που θα προκαλέσει παράλυση στη χώρα και με αυτόν τον τρόπο να «ψαλιδίσει» τη Ν.Δ αφήνοντας πίσω «καμένη γη». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το σενάριο των ταυτόχρονων αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών (που κατά πάσα πιθανότητα θα συμπέσουν με τις εθνικές, χωρίς να αποκλείεται από τη Ν.Δ. το σενάριο εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο) σημαίνει ότι ήδη από τον Ιανουάριο τα κόμματα θα πρέπει να ορίσουν υποψήφιους ευρωβουλευτές και να δώσουν χρίσμα σε αυτοδιοικητικούς, ενόψει και των εθνικών καλπών.

«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι αν συμπέσουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές με τις ευρωεκλογές ή ακόμα και με τις εθνικές εκλογές, θα προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες», σχολίασε χθες η Πειραιώς, διαμηνύοντας ότι «όσες κάλπες και αν στήσει, όποτε και αν τις στήσει, οι πολίτες θα του δείξουν τον δρόμο από το Μαξίμου στην Κουμουνδούρου». Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Μ. Βορίδη (εισηγητή της Ν.Δ. στο υπό συζήτηση ν/σ), ενώ ο γραμματέας της Πολ. Επιτροπής της Ν.Δ. Λευτ. Αυγενάκης έκανε λόγο για «κουτοπονηριές» προκειμένου η κυβέρνηση να εδραιώσει την εξουσία της και για «απροκάλυπτη εργαλειοποίηση και κανιβαλοποίηση των θεσμών». Η Πειραιώς επιμένει ενόψει της ψήφισης του «Κλεισθένη» στο αίτημά της να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, για την οποία καταθέτει χωριστή τροπολογία. Oμως, η κυβέρνηση, όπως σημείωσε η αναπλ. εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Σοφία Ζαχαράκη, «προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει αυτήν τη συζήτηση». Η πρόταση της Ν.Δ. προβλέπει οι Eλληνες του εξωτερικού, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν ανήμερα των εκλογών στα προξενεία και στις πρεσβείες της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή