ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρή κόντρα Σκουρλέτη – Γεωργιάδη για Χ.Α και αυτοδιοικητικές εκλογές

Σκληρή κόντρα Σκουρλέτη – Γεωργιάδη για Χ.Α και αυτοδιοικητικές εκλογές

Η ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, η εισαγωγή του συστήματος της απλής αναλογικής για την κατανομή του συνόλου των εδρών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων και η ψήφος των αποδήμων, εξακολουθούν να κρατούν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή όπου συζητείται ο "Κλεισθένης 1".

Η σημερινή δεύτερη ημέρα συνεδρίασης της Ολομέλειας άνοιξε με την αντιπαράθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη με τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη όταν ο πρώτος απηύθυνε προειδοποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την απλή αναλογική πολύ σύντομα θα δει τους συνδυασμούς της Χρυσής Αυγής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στα δημοτικά συμβούλια, προδότες να ανεβάζουν και προδότες να κατεβάζουν τη σημερινή κυβέρνηση. "Αλλού αυτές τις ευαισθησίες, κύριε Γεωργιάδη! Εσείς δεν πρέπει να το λέτε γιατί είστε εκείνος που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό! Άρα εσείς προσωπικά ευθύνεστε γι’αυτή τη μετατόπιση στο προφίλ και στην πολιτική της ΝΔ!", απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η αντιπαράθεση πυροδοτήθηκε όταν αρχικά ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην επίμαχη τροπολογία των 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τον χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών για να ακολουθήσει ένας "θερμός" διάλογος με τον κ. Σκουρλέτη.

Ο χρόνος των εκλογών

"Το μεσημέρι μας λέγατε γιατί πρέπει οπωσδήποτε οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο και την άλλη μέρα μας είπατε γιατί κάνατε δεκτή την τροπολογία, και γιατί πρέπει οι εκλογές να γίνουν οπωσδήποτε το Μάιο. Όταν σας βλέπει ο κόσμος για ένα θέμα που υπερασπιζόσασταν με πάθος εδώ και μήνες, να αλλάζετε ξαφνικά γνώμη σε λίγες ώρες, όπως καταλαβαίνετε η εμπιστοσύνη του μηδενίζεται. Χειρίζεστε τα πάντα εντελώς μικροπολιτικά", είπε ο Α. Γεωργιάδης.

"Όλες τις προηγούμενες μέρες, και στην Επιτροπή και στο δημόσιο διάλογο, μας κατηγορούσατε γιατί μεταθέτουμε την ημερομηνία από το Μάιο στον Οκτώβριο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο πράγματι θεσπίζει αυτόν τον διαχωρισμό ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές και έχει μια πολύ συγκεκριμένη λογική. Και μας λέγατε ‘αφού θα συμπέσουν με τις εθνικές ποιο το όφελος να τις αποσυνδέσετε από τις ευρωεκλογές;’ Άρα τώρα που για πολύ συγκεκριμένους λόγους που σχετίζονται με αυτή την υφέρπουσα διαρροή γύρω από τα θέματα της συνταγματικότητας, υιοθετούμε αυτό το οποίο μας ζητούσατε να κάνουμε, μας λέτε αυτά; Μα εσείς γιατί αλλάζετε την επιχειρηματολογία σας;", σχολίασε ο υπουργός Εσωτερικών.

Η απλή αναλογική και τα «άκρα»

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς το όριο του 3%.

"Με την απλή αναλογική στους δήμους και χωρίς το όριο του 3%, θα έχει η Χρυσή Αυγή σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, δημοτικούς συμβούλους. Θα υπάρχει ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς χρυσαυγίτες δημοτικούς συμβούλους; Και όχι μόνο η Χρυσή Αυγή, θα μετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, που προδότες σας ανεβάζει και προδότες σας κατεβάζει, δεν θα εκλέξει δημοτικούς συμβούλους σχεδόν σε όλα τα δημοτικά συμβούλια με το νόμο σας; Θα δώσετε φωνή σε όλα τα δημοτικά συμβούλια στους πιο ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς της χώρας και θα τους καταστήσετε πρώτη εικόνα στην Ελλάδα. Υπενθυμίζω ότι η άνοδος της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε όταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος έσπασε το φράγμα και εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων και άρχισε να βγαίνει στα κανάλια ως δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων. Ετοιμαστείτε μετά το νόμο σας, κ. Σκουρλέτη, να βλέπουμε παρόμοιους ανθρώπους και της άκρας, της μίας και της άκρας της άλλης, σε όλα τα κανάλια και θα βλέπετε τον δημοτικό σύμβουλο της Πλεύσης Ελευθερίας να λέει τον κ. Σκουρλέτη προδότη, να είναι στα κανάλια και θα είναι με το νόμο σας", είπε ο Α. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: "Όταν θα γίνει αυτή εκλογική αναμέτρηση και μετά οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν θα κυβερνώνται, ποιος θα μπορεί να τα αντιστρέψει; Κανένας! Θα περάσουν 4 χρόνια χάους, που ίσως να είναι και αυτό που τελικά θέλετε. Να ναρκοθετήσετε την επόμενη κυβέρνηση, να γίνει ο πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης να μην δουλεύει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υπάρχει παντού χάος και να βάλετε παντού εμπόδια στην επόμενη κυβέρνηση. Αυτό είναι το πραγματικό σας σχέδιο".

"Μέχρι το 2000 όλα τα ψηφίσματα της ΚΕΔΕ ήταν ομόφωνα υπέρ της απλής αναλογικής. Τι επεδίωκε η ΚΕΔΕ; Τον αυτοχειριασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Όχι βέβαια!", απάντησε ο Πάνος Σκουρλέτης και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Α. Γεωργιάδη: "Εσείς έχετε δείξει την απέχθεια στη δημοκρατική διαδικασία. Και όσον αφορά τις νέες δυνατότητες των άκρων, να εκφράζονται με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, εσείς δεν πρέπει να το λέτε που έχετε βάλει το κόμμα σας σε ιδιότυπο ανταγωνισμό με την Χρυσή Αυγή υιοθετώντας έναν τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό! 'Αρα εσείς προσωπικά ευθύνεστε γι΄αυτή τη μετατόπιση στο προφίλ και στην πολιτική της ΝΔ! Αλλού λοιπόν τέτοιες ευαισθησίες!".

"Είναι ντροπή σας να με βάζετε εμένα στο κάδρο με τη Χρυσή Αυγή! Ντροπή σας πραγματική! Εσείς ήσασταν στην πλατεία των αγανακτισμένων με τη Χρυσή Αυγή και φωνάζατε, εσείς ρίξατε με τη Χρυσή Αυγή την κυβέρνηση Σαμαρά άρα όχι σε εμάς υποδείξεις για τη Χρυσή Αυγή!", αντέδρασε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.

Η ψήφος των αποδήμων

Μέρος της αντιπαράθεσης έγινε και η προοπτική της ψήφου των αποδήμων.

"Όσοι λένε πως η ΝΔ τόσα χρόνια ήταν απούσα για την ψήφο των αποδήμων, λένε ψέματα. Σε αυτή τη Βουλή, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, με υπουργό Εσωτερικών τον Προκόπη Παυλόπουλο κατέθεσε νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων. Τότε αυτό το νομοσχέδιο δεν έλαβε τις 200 ψήφους που επιβάλλει το Σύνταγμα για την πρώτη εφαρμογή του και γι΄αυτό το λόγο δεν ψηφίζουν οι απόδημοι. Η ΝΔ είχε κάνει το καθήκον της για τους απόδημους", είπε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: "Αλλά και η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επίσης ξεκίνησε την κατάρτιση του νομοσχεδίου που λόγω της πτώσης της δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Άρα η ΝΔ διαχρονικά υποστήριζε το αίτημα των αποδήμων, το πιστεύουμε πρέπει να τους δώσουμε φωνή και εγώ προσωπικά δεν σας έχω καμία εμπιστοσύνη ότι σε 5 μήνες θα φέρετε νομοσχέδιο. Μακάρι να βγω ψεύτης".

"Για τον απόδημο ελληνισμό όσα λέτε είναι υποκριτικά. Είχατε πάρα πολλές ευκαιρίες ως προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν κάνατε τίποτα. Θεωρείτε ότι είναι ένα ευνοϊκό πεδίο για εσάς. Αλλά δεν ξέρω πόσο ευνοϊκό είναι αυτό το πεδίο. Διότι οι χιλιάδες των νέων ανθρώπων που έφυγαν, έφυγαν λόγω της δικής πολιτικής", είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

"Το νομοσχέδιο θωρακίζει τη συναλλαγή, είναι ανύπαρκτη η σχέση σας με τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και αδυνατείτε να κατανοήσετε τις πραγματικές ανάγκες, αρνείστε να στηρίξετε οποιαδήποτε αλλαγή δεν ελέγχετε κομματικά. Στο όνομα ενός παράλογου δημοκρατισμού, πυροβολείτε την πραγματική δημοκρατία στους ΟΤΑ", είχε δηλώσει νωρίτερα ο Κώστας Σκανδαλίδης.

"Ακούμε συνέχεια το ερώτημα ποιος ζήτησε απλή αναλογική. Εκείνο που εκπλήσσει σε αυτή τη χώρα, για τα πολιτικά κόμματα κυρίως που κυβέρνησαν τον τόπο, είναι ότι δεν δίνουν σημασία και δεν ακούνε ποτέ την κοινωνία, την αόρατη και άλαλη κοινωνία", σχολίασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.