ΗΠΑ: Στηρίζουμε την υπεράσπιση της κυριαρχίας σας

ΗΠΑ: Στηρίζουμε την υπεράσπιση της κυριαρχίας σας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ψηφίδα στην πάγια αντιπαράθεση των μεγάλων δυνάμεων για την αναδιαμόρφωση των γεωπολιτικών ζωνών επιρροής εξελίσσεται η κρίση στις ελληνορωσικές σχέσεις, με επίκεντρο την απόφαση της Αθήνας να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα μας. Χθες, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας, τη στιγμή που η Μόσχα, μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εμφανίστηκε να επιμένει στην υιοθέτηση ισοδύναμων αντιμέτρων στην απέλαση και εξέφρασε σφοδρή δυσαρέσκεια για την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, ρωσικές διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφαξ, αναφέρουν ότι η προγραμματισμένη για το φθινόπωρο επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, βρίσκεται στον «αέρα» και η προετοιμασία της έχει ανασταλεί στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων. Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια ρωσικής παρέμβασης κατά της συμφωνίας των Πρεσπών –που ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» την πρόσκληση της Συμμαχίας προς τη γείτονα χώρα– ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της ενόχλησης της Αθήνας για την «κινητικότητα» του ρωσικού παράγοντα στη Βόρεια Ελλάδα.

Χθες, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι «σε θέματα όπως είναι οι απελάσεις διπλωματών υπάρχει η πάγια τακτική της συμμετρικής συνέπειας». Κινήθηκε, δηλαδή, στη γραμμή της υιοθέτησης αντίστοιχων αντιμέτρων από τη ρωσική πλευρά. Σε πολύ πιο υψηλούς τόνους ήταν η αντίδραση του ρωσικού ΥΠΕΞ για την πρόσκληση που απηύθυνε το ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ. Στη διαμαρτυρία του ανέφερε ότι η «Μακεδονία» απορροφήθηκε στη νατοϊκή συμμαχία διά της βίας και ότι τέτοιες κινήσεις εμβαθύνουν τους διαχωρισμούς και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ευρώπη. «Η απορρόφηση της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ απλώς επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των “ανοικτών θυρών” έχει γίνει αυτοσκοπός και ένα εργαλείο με σκοπό τη γεωπολιτική επιρροή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Στο θέμα των διπλωματών παρενέβη χθες η Ουάσιγκτον, καθώς το ζήτημα ετέθη προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τοποθετήθηκε, μέσω αξιωματούχου του υπέρ της Ελλάδας στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους στο παρελθόν για τη ρωσική κακοήθη επιρροή σε αυτή την περιοχή. Η παρέμβαση στις δημοκρατικές διαδικασίες των άλλων χωρών είναι απαράδεκτη και στηρίζουμε την Ελλάδα στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της», είπε σχετικά. Επιπλέον, ο ίδιος αξιωματούχος αναφέρθηκε σε ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών για τις πιθανές προσπάθειες που καταβάλλει η Ρωσία με σκοπό την υπονόμευση της συμφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την επίλυση του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, στη σχετική δήλωση η ελληνική αντίδραση αξιολογείται ως μάλλον συνήθης για την αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων. «Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε παρόμοιες ενέργειες στο παρελθόν, όπως και άλλες χώρες, για να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την αποσταθεροποιητική, απαράδεκτη ρωσική συμπεριφορά και σημειώνουμε με ιδιαίτερη ανησυχία τις πιθανές ρωσικές προσπάθειες για την υπονόμευση της σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων για το θέμα του ονοματολογικού», υπογραμμίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή