Χωρίς πρόσθετη αμοιβή στα θερινά τμήματα Βουλής

Χωρίς πρόσθετη αμοιβή στα θερινά τμήματα Βουλής

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα με συμβολικό χαρακτήρα εξέπεμψε χθες το Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του κ. Ν. Βούτση, καθώς ψηφίστηκε πρότασή του στον Κανονισμό της Βουλής με την οποία δίνεται και τυπικά τέλος στη θεσπισθείσα από το 1991 χορήγηση επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης αμοιβής στους βουλευτές για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα. Τα τελευταία χρόνια της κρίσης, το ύψος της πρόσθετης αμοιβής, η οποία προβλεπόταν στον Κανονισμό από κοινού με το «επίδομα» συμμετοχής σε συνεδριάσεις των επιτροπών, είχε μειωθεί αρκετά, ενώ οι περισσότεροι σημείωναν ατύπως πως ουσιαστικά το «επίδομα» των θερινών είχε κοπεί. Ωστόσο, τυπικά, η εν λόγω αμοιβή υπήρχε στον κωδικό «ΚΑ 0122» του ετήσιου προϋπολογισμού, υπό τον τίτλο «Αποζημίωση βουλευτών για τη συμμετοχή τους στα τμήματα διακοπών της Βουλής και τις επιτροπές αυτής», με αποτέλεσμα τώρα, που ξαναρχίζουν (από την προσεχή Τρίτη) τα θερινά, να μπορεί κάποιος να τη διεκδικήσει. Η θεσμοθέτηση της κατάργησης της επίμαχης πρόσθετης αμοιβής στερεί και τυπικά αυτή τη «δυνατότητα».

Αλλες αλλαγές που ψηφίστηκαν αφορούν μεταξύ άλλων την αναδιάρθρωση των προβλεπομένων για τη στελέχωση των γραφείων των Κ.Ο. και τη δυνατότητα έκδοσης περιοδικού (σε έντυπη ή και ηλεκτρονική μορφή) της Βουλής. Αξιοσημείωτο είναι πως αν και συναντούσε διακομματική συναίνεση, «πάγωσε» την τελευταία στιγμή άλλη διάταξη, η οποία προέβλεπε μονιμοποίηση των 68 ατόμων που υπηρετούν ως ειδικοί φρουροί στη Βουλή. Ο κ. Βούτσης, δηλώνοντας εξαιρετικά ενοχλημένος από δημοσιεύματα που αναιτιολόγητα –όπως σημείωσε– επαναφέρουν διαρκώς ζήτημα νέων προσλήψεων στη Βουλή, είπε ότι το θέμα των ειδικών φρουρών μετατίθεται για το φθινόπωρο. Με την ευκαιρία, πάντως, σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη επιπλέον προσωπικού, καθώς διευρύνεται διαρκώς το πεδίο δραστηριοτήτων της Βουλής, στη βάση του ανοίγματός της στην κοινωνία και της αντιμετώπισης χρόνιων δυσλειτουργιών ή ελλείψεων, και στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι προωθείται στο αμέσως προσεχές μέλλον η βάσει του νόμου πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 17 μονίμων υπαλλήλων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής προανήγγειλε, εκτός από νέο κύκλο μεγάλων αλλαγών στον Κανονισμό το φθινόπωρο, και νέο νομοθετικό πλαίσιο για το «πόθεν έσχες», το οποίο –όπως ανέφερε χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις– «μπορεί να έχει αγκάθια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή