Καταγγελίες από τον Ζάεφ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σειρά των Σκοπίων να μιλήσουν για ρωσικό δάκτυλο, που παρεμβαίνει στην υπόθεση της συμφωνίας των Πρεσπών, ήρθε χθες, τη στιγμή που η Αθήνα επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης με τη Μόσχα, στέλνοντας το μήνυμα ότι θεωρεί το θέμα που προκλήθηκε με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών λήξαν και παραπέμπει στις ισχυρές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έδωσε συνέχεια στα περί ρωσικής εμπλοκής στο ζήτημα της συμφωνίας για το ονοματολογικό, εμπλέκοντας, μάλιστα, Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι, όπως ανέφερε, «διάκεινται ευνοϊκά προς τις ρωσικές θέσεις». Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε σε συνέντευξη προς το BuzzFeed ότι στην κυβέρνησή του έφθασαν αναφορές, σύμφωνα με τις οποίες οι εν λόγω Ελληνες επιχειρηματίες χρημάτισαν πολίτες της ΠΓΔΜ με ποσά που κυμαίνονται από 13.000 έως 21.000 δολάρια, προκειμένου «να διαπράξουν βίαιες ενέργειες» ενόψει του δημοψηφίσματος, που θα κρίνει εν πολλοίς την τύχη της συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, ζήτησε τη βοήθεια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του δημοψηφίσματος.

Πάντως, ο κ. Ζάεφ αρνήθηκε να κατονομάσει ποιος βρίσκεται πίσω από τις πληρωμές, παραπέμποντας στη μυστικότητα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και στις ευαίσθητες διπλωματικές σχέσεις αναφορικά με την προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η αστυνομία ενημερώθηκε για τις πληρωμές και έθεσε υπό κράτηση αρκετά άτομα που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων τον περασμένο μήνα. Δήλωσε, επίσης, ότι «οι Ρώσοι αντιπρόσωποι που ήταν εδώ, καθώς και άλλοι από τη Μόσχα, δεν κρύβουν ότι είναι κατά της ένταξής μας στο ΝΑΤΟ. Ενα μέρος αυτών συνδέεται με μέσα ενημέρωσης, ένα μέρος ενθαρρύνει τους νέους να διαμαρτυρηθούν μπροστά από το Κοινοβούλιο, να επιτεθούν σε αστυνομικούς. Είναι προφανέστατο».

Αντίδραση Αθήνας

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει το ζήτημα με τους Ρώσους διπλωμάτες «λήξαν». Και πρόσθεσε ότι η κρίση που εκδηλώθηκε «δεν σημαίνει ότι αλλάζει δόγμα εξωτερικής πολιτικής η κυβέρνηση». Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις πιέσεις που δέχθηκε η Αθήνα να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ στη Βρετανία, κάτι που δεν έκανε. «Η Ρωσία είναι εταίρος και ένας μάλιστα από τους σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Αυτό δεν αλλάζει από το τελευταίο περιστατικό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, απαντώντας σε όσα είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει κανένας αμερικανικός δάκτυλος» στην αντίδραση της Αθήνας.

Ο κ. Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε και για το θέμα της ψηφοφορίας για τη συμφωνία, όταν αυτή έρθει στη Βουλή, θέμα που προκάλεσε ακόμα μία αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον μικρό κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ του κ. Πάνου Καμμένου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίσθηκε βέβαιος ότι όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία «προφανώς θα περάσει. Αλλιώς δεν θα πηγαίναμε να την υπογράψουμε». Ο κ. Κοτζιάς, σε συνέντευξη στη FAZ, απέρριψε τις συζητήσεις για αυξημένη πλειοψηφία 180 εδρών, δήλωσε ότι η πλειοψηφία άνω των 150 εδρών υπέρ της συμφωνίας είναι εφικτή και ότι αν και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ως κόμμα δεν θα υπερψηφίσουν, «όμως υπάρχουν βουλευτές αυτού του κόμματος που θεωρούν καλή τη συμφωνία», ενώ αναφέρθηκε και σε βουλευτές του Ποταμιού που βρίσκουν καλή τη συμφωνία.

Απάντηση ΑΝΕΛ

Αμεση ήταν η απάντηση του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρου Τοσουνίδη, ο οποίος ανέφερε πως η κυβέρνηση εκφράζεται επισήμως διά του κυβερνητικού εκπροσώπου και ότι «οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εκφράζει προσωπικές εκτιμήσεις και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα πρέπει να περιορίζεται “στα του οίκου του”», ενώ επανέλαβε ότι παραμένει αδιαπραγμάτευτη η θέση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ περί μη χρήσης του ονόματος της Μακεδονίας στην ονομασία του γειτονικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή