«Τακτοποιήσεις ημετέρων» με προεκλογικό άρωμα

«Τακτοποιήσεις ημετέρων» με προεκλογικό άρωμα

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με προεκλογικό «άρωμα» και στόχο την «τακτοποίηση ημετέρων» μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018 κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Η τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας, προβλέπει την παράταση της θητείας των διοικήσεων σε περίπου 1.700 ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ του Δημοσίου μέχρι τον Δεκέμβριο του 2018, και τη σταδιακή εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και προβλέπει την ανανέωση των μελών των διοικήσεων και την επιλογή τους ως επί το πλείστον από το μητρώο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις επιτελών του Δημοσίου, η συγκεκριμένη τροπολογία αφορά χιλιάδες άτομα που απασχολούνται ως μέλη διοικήσεων σε νοσοκομεία, αλλά και σε άλλα «νευραλγικά» Νομικά Πρόσωπα του Δημοσίου, η θητεία των οποίων έληγε τυπικά στο τέλος Ιουνίου.

Η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι η αντικατάσταση των μελών των Δ.Σ. θα γίνεται σταδιακά, με επαναπροκήρυξη της θέσης όταν λήγει η θητεία τους, καθώς και ότι ο νόμος που προβλέπει την επιλογή νέων διοικήσεων από το μητρώο θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2019.

Η αναγκαιότητα της τροπολογίας αποδίδεται από την κυβέρνηση σε τεχνικούς λόγους. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «η διάταξη είναι αναγκαία λόγω του υφιστάμενου φόρτου εργασιών του ΑΣΕΠ, αλλά και των λοιπών υπηρεσιών της διοίκησης, αναφορικά με την ολοκλήρωση των εν εξελίξει διαδικασιών επιλογής και τοποθέτησης στελεχών σε θέσεις ευθύνης (σ.σ.: επιλογή γενικών γραμματέων, διευθυντών, προϊσταμένων)».

Η επίμαχη τροπολογία απετέλεσε αντικείμενο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση –και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ.– η οποία κάνει λόγο για εξυπηρέτηση των «διορισμένων συγγενών και κομματικών φίλων του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης παρέτεινε με τροπολογία τη θητεία των προέδρων, των διοικητικών και των αναπληρωτών τους σε όλα τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ έως το τέλος του έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι διορισμένοι συγγενείς και κομματικοί φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να “επιτελούν” το έργο τους, ενώ η κυβέρνηση παριστάνει ότι αποκομματικοποιεί το Δημόσιο», δήλωσε ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Ν.Δ. Γιώργος Γεωργαντάς. Ο ίδιος απέρριψε τους ισχυρισμούς περί αναγκαιότητας της διάταξης λόγω φόρτου εργασίας του ΑΣΕΠ, σημειώνοντας ότι «οι αρμόδιοι υπουργοί δεν έχουν στείλει καμία προκήρυξη στο ΑΣΕΠ». «Η κυβέρνηση, επικαλούμενη αστειότητες, προσπαθεί μάταια να δικαιολογήσει τη διατήρηση των κομματικών συγγενών και φίλων στις θέσεις τους. Μέχρι την τελευταία στιγμή».

Την ίδια ώρα πάντως, πηγές του υπουργείου υπεραμύνονται της αναγκαιότητας της διάταξης, τονίζοντας ότι «θα ήταν αδύνατο το ΑΣΕΠ να ανταποκριθεί, παράλληλα με τις άλλες διαδικασίες που έχει επιφορτιστεί, και σε αυτό το εγχείρημα». «Πρόκειται για μια τεράστια αλλαγή που θα πρέπει να γίνει με κλιμακούμενο τρόπο, χωρίς να διαταραχθεί η διοίκηση στο σύνολό της», πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή