Νέο μήνυμα Μόσχας σε Αθήνα: Υπερβολική η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ – Η Ελλάδα μας έχει απογοητεύσει

Νέο μήνυμα Μόσχας σε Αθήνα: Υπερβολική η αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ – Η Ελλάδα μας έχει απογοητεύσει

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο «μήνυμα» στην Αθήνα στέλνει η Μόσχα στον απόηχο της έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών και της ακύρωσης της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην ελληνική πρωτεύουσα. 

Σε αναρτήσεις στο Twitter της ρωσικής πρεσβείας, γίνεται λόγος για υπερβολική αντίδραση από την πλευρά του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ επισημαίνεται ότι οι κινήσεις της Ελλάδας έχουν προκαλέσει απογοήτευση στην Ρωσία. 

«Τα τελευταία χρόνια ήταν περίοδος πρωτοφανούς ακμής στις ρωσο-ελληνικές σχέσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης και προσθέτει ότι: «Ο πλούσιος πολιτικός διάλογος στο υψηλότατο και υψηλό επίπεδο, το Αφιερωματικό έτος Ρωσία – Ελλάδα 2016, το κοινό Έτος Τουρισμού 2017/2018, στενές επαφές αρμόδιων υπουργείων, επιχειρηματιών και κοινωνίας των πολιτών».

Ωστόσο, «οι κινήσεις της ελληνικής πλευράς, κατά την φετινή χρονιά των 190 χρόνων από την ίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και της 25ης επετείου του θεμελιώδους Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας, έχουν γίνει απογοήτευση για μας». 

Τέλος, ο Ρώσος πρέσβης διευκρινίζει ότι η δήλωση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείοιυ Εξωτερικών, Μ. Ζαχάροβα «ήταν σωστή και ισορροπημένη», σε αντίθεση με την «αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ (σ.σ. που ήταν) υπερβολική».

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας απαντώντας στις δηλώσεις της κ. Ζαχάροβα ότι θα υπάρξουν συνέπειες μετά την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της ως «δείγμα ασέβειας προς τρίτη χώρα, καθώς και έλλειψης κατανόησης του σύγχρονου κόσμου, στον οποίο τα κράτη, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν αυτοτέλεια και μπορούν να ασκήσουν ανεξάρτητη, πολυδιάστατη και δημοκρατική εξωτερική πολιτική».

Σημείωσε δε ότι «τέτοιες αρνητικές λογικές παρακίνησαν άλλωστε τους τέσσερεις Ρώσους πολίτες να προβούν στις ενέργειες που οδήγησαν στην απέλασή τους ή στην απαγόρευση εισόδου τους στην Ελλάδα. Τα στοιχεία δε, βάσει των οποίων ενήργησε η Ελλάδα, είχαν παρουσιαστεί εγκαίρως στις ρωσικές αρχές. Εξάλλου, και οι ίδιες οι ρωσικές αρχές έχουν πολύ καλή γνώση του τι πράττουν οι άνθρωποί τους. Η Ελλάδα επεδίωξε εξαρχής να διαχωρίσει τις ενέργειες των ατόμων αυτών από την επίσημη ρωσική εξωτερική πολιτική. Με τη δήλωση της όμως αυτή, η Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών υιοθετεί και δείχνει ως να θέλει να νομιμοποιήσει τις παράνομες αυτές ενέργειες».

Πάντως, η Αθήνα εμφανίστηκε χθες με διάθεση να χαμηλώσει τους τόνους στο μέτωπο της έντασης στις ελληνορωσικές σχέσεις, διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι δεν θα αφήσει αναπάντητες προκλήσεις και αμφισβητήσεις.

«Δεν σκοπεύουμε να δώσουμε συνέχεια», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε αμέσως μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Κοτζιά το πρωθυπουργικό επιτελείο.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να απαντά αποφασιστικά κάθε φορά που θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο. Βεβαίως, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση το απόγευμα της Τετάρτης, ουδείς μπορεί να αποκλείσει και νέα ένταση προσεχώς, ιδιαίτερα καθώς δεν έχει ακόμη επισήμως ανακοινωθεί η αντίδραση της Μόσχας, που έχει προϊδεάσει με απάντηση ίσης έντασης στην απόφαση της Αθήνας για απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών και για απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε άλλους δύο.

Τα μηνύματα της ρωσικής πλευράς, πάντως, δεν προϊδεάζουν για ταχεία εκτόνωση της κατάστασης. Χθες μεταδόθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS η ματαίωση της προγραμματισμένης για το φθινόπωρο επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη χώρα μας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή