Διορθωτικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

Διορθωτικό ανασχηματισμό ετοιμάζει ο πρωθυπουργός

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διορθωτικό ανασχηματισμό, ακόμη και πριν από την παρουσία του στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, προσανατολίζεται ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ενώ εν μέσω θέρους ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. προετοιμάζουν τη στρατηγική τους για μια σειρά από καυτά «μέτωπα» του φθινοπώρου, από τις οικονομικές προτάσεις που θα παρουσιάσουν στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τη σκανδαλολογία και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του πρωθυπουργού για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα είναι σχεδόν ειλειμμένη: Ο κ. Τσίπρας αφενός θέλει να σηματοδοτήσει την είσοδο της χώρας στη νέα «μεταμνημονιακή περίοδο» και να διορθώσει δυσλειτουργίες στο υφιστάμενο σχήμα, αλλά και να ανανεώσει το υπουργικό του συμβούλιο, καθώς η νέα κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές, είτε αυτές πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019, όπως επιδιώκει, είτε νωρίτερα. Ομως τυχόν ανασχηματισμός θα είναι, όπως προαναφέρθηκε, διορθωτικός, καθώς τρεις υπουργοί-κλειδιά αναμένεται να παραμείνουν στις θέσεις τους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, όπως αναφέρεται, θα μετακινηθεί μόνον εάν το επιθυμεί ο ίδιος. Ομως θα ήταν περίεργο να μην επιδιώξει να καρπωθεί τα οφέλη της περιόδου μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, όπως οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις και η διανομή του υπερπλεονάσματος. Παράλληλα και για τον κ. Τσίπρα, η παραμονή του κ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών συνιστά θετικό μήνυμα προς την Ε.Ε. και τις αγορές για μια «συνετή» πολιτική σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν θα τελεί υπό την «προστασία» ενός προγράμματος.

Επίσης, o κ. Π. Καμμένος αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Αμυνας, καθώς κάθε μετακίνηση θα ερμηνευόταν ως υποβιβασμός σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΑΝΕΛ δοκιμάζονται εσωτερικά, αλλά και δημοσκοπικά. Τέλος, και ο κ. Ν. Κοτζιάς θα διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς καλείται να διαχειριστεί τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, αλλά και την εν εξελίξει περιπλοκή στις ελληνορωσικές σχέσεις.

Παράλληλα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για τις κυοφορούμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, «τρέχουν» όμως και οι διεργασίες για τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και η χώρα θα εισέλθει σε οιωνεί προεκλογική περίοδο.

Στο πεδίο της οικονομίας, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει μέσω φοροελαφρύνσεων που θα ανακοινωθούν από το βήμα της ΔΕΘ να προσεγγίσει τη μεσαία τάξη, όπου η όποια επιρροή του κυβερνώντος κόμματος δοκιμάζεται ισχυρότατα. Παρότι το οικονομικό επιτελείο έχει αναλάβει να εκπονήσει πέντε εναλλακτικά σενάρια προκειμένου εν συνεχεία να ληφθούν αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο, το πιθανότερο είναι τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που προβλέπεται να αντληθούν από τον προϋπολογισμό να διατεθούν για φοροελαφρύνσεις ή και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τα μεσαία εισοδήματα, ενώ σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΝΦΙΑ έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο, καθώς αποτελούν οριζόντια μέτρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ως βασικό προσανατολισμό να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές και κυρίως για τα κόκκινα δάνεια και το λεγόμενο ιδιωτικό χρέος. Ενδεικτικό του εύρους του προβλήματος είναι ότι πέρυσι έγιναν 1,7 εκατ. κατασχέσεις, κυρίως σε μικροοφειλέτες, ενώ διευρύνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επίσης, από το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος σκανδαλολογίας, με επίκεντρο την υπόθεση της Νovartis, αλλά όχι μόνο, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να εκτιμά πως έτσι αποδομεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ., αλλά και, μέσω της πόλωσης, μπορεί να αυξήσει την ιδιαίτερα χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, η Πειραιώς διαμηνύει ότι πλέον τυχόν «χτυπήματα κάτω από τη μέση» δεν θα μένουν αναπάντητα, παρότι στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η πολιτική αντιπαράθεση να επικεντρωθεί στις προτάσεις των κομμάτων για το μέλλον της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι την περασμένη εβδομάδα αναδείχθηκε η υπόθεση της εταιρείας «Δίοδος», που ανήκει στα αδέλφια του πρωθυπουργού. Στελέχη της Ν.Δ. αφήνουν να εννοηθεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση θα έχει και άλλα «επεισόδια», ενώ στο μικροσκόπιο της Πειραιώς έχουν μπει και συγκεκριμένοι υπουργοί.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας θα αξιοποιήσει τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα δρομολογηθεί από τη Βουλή τον Οκτώβριο προκειμένου να αναδείξει διαχωριστικές γραμμές με τη Ν.Δ. Πάντως, παρότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, ο κ. Μητσοτάκης το πιθανότερο είναι να μη νομιμοποιήσει μια διαδικασία που είναι προφανές ότι «εργαλειοποιείται» για προεκλογικούς λόγους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή