Επιχείρηση «Βορράς» για τη Ν.Δ.

Επιχείρηση «Βορράς» για τη Ν.Δ.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς είμαστε έτοιμοι, όποτε κι αν γίνουν εκλογές, εμείς θα νικήσουμε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας πριν από μερικά 24ωρα προσθέτοντας την πρότασή του προς τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει τις εκλογές πριν από τη ΔΕΘ, «για να βρει ένα καλό άλλοθι να αποφύγει την επίσκεψή του στη Βόρεια Ελλάδα». Η επισήμανση δεν ήταν τυχαία. Η Ν.Δ. βρίσκεται σε προεκλογική φάση, η οποία μάλιστα θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη με ορόσημο την προεδρική ανάβαση στη ΔΕΘ. Μόνο που η φετινή νεοδημοκρατική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα προ της ΔΕΘ θα κρατήσει μία ολόκληρη εβδομάδα, εκπέμποντας το μήνυμα ότι η Πειραιώς είναι αποφασισμένη να κερδίσει από την κατάρρευση των δημοσκοπικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στον Βορρά εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι το «είμαστε έτοιμοι» δεν είναι σχήμα λόγου. Οι λίστες της Ν.Δ. βρίσκονται σε φάση τελικής κατάρτισης και ολοκλήρωσης, η προεκλογική στρατηγική και τα μηνύματα βρίσκονται επίσης σε προωθημένο στάδιο, ενώ η Πειραιώς είναι έτοιμη ακόμη και για αιφνίδια προκήρυξη εκλογών – με στενή προεκλογική περίοδο 23 ημερών. Η κυρίαρχη εκτίμηση, βέβαια, είναι ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο.

Για τη Ν.Δ. η επίσημη προεκλογική εκστρατεία ξεκινάει από τη ΔΕΘ. Κατά πάσα πιθανότητα, λένε στη Ν.Δ., θα είναι η τελευταία προεκλογική ΔΕΘ του κ. Μητσοτάκη και στην Πειραιώς θα τη «γιορτάσουν» δεόντως. Για μία ολόκληρη εβδομάδα, στελέχη και βουλευτές θα «οργώνουν» τους νομούς και την πόλη. Παράλληλη στόχευση αυτής της επιχείρησης «Βορράς» είναι προφανώς να υπερτονιστεί η αντίθεση με την πρωθυπουργική ανάβαση, που στην Πειραιώς θεωρούν ότι θα θυμίσει εικόνες της σιδηρόφρακτης Θεσσαλονίκης του παρελθόντος. Η ανάβαση βουλευτών και στελεχών της Ν.Δ. στη Βόρεια Ελλάδα θα ακολουθήσει αμέσως μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο με περιοδείες στους γύρω νομούς και θα κορυφωθεί με την ανάβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου με τετραήμερο εκδηλώσεων σε ολόκληρη την πόλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, όπως και στις προηγούμενες εμφανίσεις του κ. Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, και φέτος θα πρέπει να αναμένονται νέες ιδέες και προτάσεις που θα κάνουν τη διαφορά τόσο κατά την ομιλία του στο Βελλίδειο όσο και στη συνέντευξη Τύπου. Το προεδρικό ενδιαφέρον για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα έχει, εξάλλου, εκδηλωθεί και προ Πρεσπών. Η πραγματικότητα, οι πολιτικές επιπτώσεις της συμφωνίας και η εκλογική αριθμητική, όμως, λένε στην Πειραιώς, αυξάνουν ακόμα περισσότερο τη σημασία τους. Και δεν κρύβουν ότι τώρα είναι η ευκαιρία να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι στις τρεις επισκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη τους τελευταίους μήνες –και προ της ανάβασής του στη ΔΕΘ– θα προστεθεί μία τέταρτη. Αυτή που θα πραγματοποιήσει σε λίγες ημέρες (30 και 31 Ιουλίου), μαζί με περιοδεία στα Γρεβενά. Η Ν.Δ. αξιοποιεί το παράθυρο ευκαιρίας που εκτιμάται ότι της ανοίγει στην περιοχή η διασπορά ψήφων σε κόμματα διαμαρτυρίας. Αυτή περιελάμβανε μέχρι σήμερα την Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, αλλά και τον ΛΑΟΣ, και στη Ν.Δ. επιδιώκουν να απευθυνθούν και σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που ψήφιζε αντισυστημικά πείθοντας ότι δεσμεύονται για κάτι νέο. Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, το βασικό όπλο της Ν.Δ. –επικοινωνιακά και όχι μόνο– θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα ψηφοδέλτια

Δεν θα είναι, όμως, το μόνο πρόσωπο, αφού η ανανέωση θα σηματοδοτηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και με τις επιλογές προσώπων που θα γίνουν για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη, τα οποία σε μεγάλο βαθμό παραμένουν ανέγγιχτα εδώ και χρόνια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλο ποσοστό ανανέωσης θα υπάρξει όχι μόνο στην Α΄και στη Β΄Θεσσαλονίκης, αλλά και σε επίπεδο δήμου. Και αυτό, έλεγαν από την Πειραιώς, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι τελικά η επιλογή της Ν.Δ. για να διεκδικήσει τον δήμο, καθώς θα πλαισιώνεται από νέα πρόσωπα.

«Θα απαντάμε»

«Η ατμόσφαιρα θα είναι γεμάτη παγίδες και δηλητήριο. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσπαθεί να διχάζει με ψεύτικα διλήμματα. Θα κατασκευάζει εχθρούς. Θα εργαλειοποιήσει θεσμούς, όχι μόνο τη Δικαιοσύνη, αλλά ενδεχομένως και το Σύνταγμα. Θα επινοήσει σκάνδαλα. Θα κάνει καθημερινότητα τις συκοφαντικές διαβολές και τα βρώμικα χτυπήματα», ήταν οι φράσεις με τις οποίες ο πρόεδρος της Ν.Δ. από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής φωτογράφισε και τις εκτιμήσεις της Πειραιώς για την τοξικότητα της προεκλογικής περιόδου. «Εμείς δεν πρόκειται να βουλιάξουμε στη λάσπη τους. Δεν θα είμαστε ποτέ οι επισπεύδοντες, αλλά θα απαντάμε με στιβαρότητα και στοιχεία σε κάθε επίθεση που δεχόμαστε», σημείωσε. Εμμέσως πλην σαφώς και δεδομένου του τρόπου με τον οποίο ανέδειξε η αξιωματική αντιπολίτευση την υπόθεση της τεχνικής εταιρείας των αδελφιών Τσίπρα, δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία, διαμήνυσε ότι η Ν.Δ. δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια στις επιθέσεις «λάσπης». Σε κάθε περίπτωση, η Ν.Δ. δεν βιάζεται να τοποθετηθεί στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, πολλώ δε μάλλον αν η κυβέρνηση επιλέξει τον «κανιβαλισμό» μέσω σκανδάλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή