Κουίκ: Με το θέμα της ψήφου μην επιχειρήσουν να διαλύσουν πάλι την ομογένεια σε κομματικά καφενεία

Κουίκ: Με το θέμα της ψήφου μην επιχειρήσουν να διαλύσουν πάλι την ομογένεια σε κομματικά καφενεία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά μέτρων για τον Απόδημο Ελληνισμό εξήγγειλε χθες από την Τρίπολη ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού που απηύθυνε στην έναρξη του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Αρκάδων, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Μάλιστα, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που έχει βάλει την υπογραφή του στον νόμο για τον «Κλεισθένη» που πρόσφατα ψηφίστηκε στη Βουλή και ο οποίος περιλαμβάνει, όπως σημείωσε, «τη νομοθετημένη πλέον υποχρέωση, να κλείσουμε οριστικά την εκκρεμότητα της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού».

Επίσης, ο κ. Κουίκ ζήτησε από όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας, «να μην επιστρέψει η Ελλάδα στην εποχή των τσάμπα jumbo της Ολυμπιακής που ήταν η ακραιφνής διχαστική κομματική λογική των τότε μεγάλων κομμάτων και να μην επιχειρηθεί πάλι το αμάρτημα του διαμελισμού της οικογένειας σε διάφορα κομματικά καφενεία», τονίζοντας πως «το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι επιταγή της Δημοκρατίας και δεν μπορεί να καταστεί στυγνός κομματικός σκοπός».

Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, προσδιόρισε ότι «μέσα στο Φθινόπωρο θα έρθει και το νομοσχέδιο για το νέο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), το οποίο θα είναι πλέον αυτό-οργανωμένο και αυτό-χρηματοδοτούμενο». Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «τελείωσε οριστικά πλέον η εποχή, όπου ελληνικές κυβερνήσεις ή υπουργοί, κούναγαν το δάχτυλο στην ομογένεια, δίνονταν εντολές για το τι θα πρέπει να κάνει και το πώς θα πρέπει να δρα».

Εξήγγειλε ακόμα ότι σύντομα με νομοθετικές διατάξεις και ρυθμίσεις θα λυθεί το θέμα της σφράγισης και αποσφράγισης των αυτοκινήτων που έχουν στην Ελλάδα με ξένες πινακίδες οι ομογενείς, για χρήση στις διακοπές τους, όπως επίσης και το θέμα των αδασμολόγητων ειδών που μπορούν να στέλνουν Ομογενειακές Ενώσεις, ως βοήθεια στους τόπους καταγωγής τους.

Ο κ. Κουίκ χαιρέτησε επίσης την εξαγγελία του υπουργού Εσωτερικών ότι προχωρά η σύνδεση της ομογένειας μέσω των προξενικών αρχών του ΥΠΕΞ με το Ειδικό Ληξιαρχείο και για εγγραφές και για έκδοση πιστοποιητικών. «Υπενθυμίζω ότι ο υπουργός μου, Νίκος Κοτζιάς έχει στόχο από τις πρώτες μέρες ως ΥΠΕΞ να εξυπηρετείται ηλεκτρονικά από τις διπλωματικές μας αρχές ο κάθε Έλληνας στο Εξωτερικό. Το ξεκίνησε από τη Γερμανία», επισήμανε ο κ.Κουίκ.

Προανήγγειλε ακόμα, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση, «σημαντικές δράσεις» της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού στο πλευρό της νέας γενιάς των Αρκάδων Ομογενών, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στην 5η ενότητα των εβδομαδιαίων εργασιών του Συνεδρίου σας, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, θα είναι εδώ στην Τρίπολη ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΓΓΑΕ Δημήτρης Πλευράκης, ένας από τους πολύ καλούς μου συνεργάτες. Θα ακούσει τις προτάσεις σας, έχει έτοιμες και τις δικές μας, ώστε να κρατάμε τα νιάτα όλης της Διασποράς και φυσικά των Αρκάδων, όσο γίνεται πιο κοντά στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, στην Ελλάδα, με εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις, κυρίως στις καλοκαιρινές διακοπές τους. Γιατί όχι και στον δικό μας χειμώνα, αφού Αρκάδες έχουμε και στο νότιο ημισφαίριο, στην Αυστραλία όσο και στην Αφρική, που δεν θα ήθελα να την ξεχνά κανείς ομογενής».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή