Παυλόπουλος: Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Παυλόπουλος: Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση για τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών από τις τουρκικές αρχές έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναφέρθηκε σε «απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά» της Τουρκίας. «Κρατούνται, επί μακρό ήδη χρονικό διάστημα, αυθαιρέτως και κατά παράβαση κάθε έννοιας κράτους δικαίου, δύο στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Μονεμβασιά, κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη της πόλης. Η στάση της Αγκυρας, συνέχισε, «δεν μπορεί να πλήξει τους δύο ηρωικούς στρατιωτικούς μας, αφού το ηθικό τους είναι ακμαίο στον υπέρτατο βαθμό». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πλήττει «κυρίως, το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της». Κι αυτό, διότι η «αυθαιρεσία», όπως τη χαρακτήρισε, «που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα κατά της δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και εν γένει του πολιτισμού μας».

Ο κ. Παυλόπουλος απηύθυνε μάλιστα μήνυμα προς την τουρκική ηγεσία να «αναλογισθεί τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στη διεθνή κοινότητα», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Κατέστησε, ωστόσο, σαφές ότι, την ίδια ώρα, τόσο η ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας όσο και οι καλές διμερείς σχέσεις εξαρτώνται από έναν θεμελιώδη παράγοντα: «τον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και, επίσης, τον σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Μήνυμα απηύθυνε και σε σχέση με τις τουρκικές αμφισβητήσεις, τονίζοντας ότι «καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι διατεθειμένες να ανεχθούν την αυθαίρετη συμπεριφορά της Τουρκίας ως προς την ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή