Αλ. Τσίπρας: Τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστει

Αλ. Τσίπρας: Τίποτα και κανείς δεν θα ξεχαστει

6' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στάδιο διαχείρισης των καταστροφικών συνεπειών της πυρκαγιάς που οδήγησε στον θάνατο δεκάδες πολίτες, προσπαθεί πλέον να περάσει η κυβέρνηση, έπειτα από ένα 24ωρο στο οποίο αναδείχθηκαν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τα τρωτά σημεία στις υποδομές, στον συντονισμό και, εντέλει, στην ίδια τη λειτουργία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της χώρας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κήρυξε χθες τριήμερο πένθος, υποσχόμενος ότι η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων, καθώς επίσης πως θα ερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή.

Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα όπως και οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης δεν έχουν, ωστόσο, απαντήσει ακόμα το βασικό ερώτημα για την καθυστέρηση ενημέρωσης που υπήρξε επί σχεδόν 11 ώρες. Πρακτικά, από χθες το μεσημέρι, όταν και ξέσπασε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, μέχρι και την εσπευσμένη επιστροφή του πρωθυπουργού από το Μόσταρ της Βοσνίας δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ενημέρωση από οποιονδήποτε κρατικό φορέα. Και τούτο, παρά το γεγονός ότι ήδη από την πρώτη ώρα οι πληροφορίες και οι ενδείξεις για τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς προμηνύονταν ήδη αρκούντως δυσοίωνες. Για τις αιτίες και, κυρίως, τη διαχείριση της κατάστασης στο εξής έγινε χθες το μεσημέρι ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αντικείμενο ήταν προφανώς η εξέλιξη των πυρκαγιών αλλά και η αποκατάσταση των ζημιών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν υπουργοί, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, οι οποίοι συζήτησαν την κατάσταση μετά τα αποτελέσματα της πρώτης αυτοψίας. Τις Ε.Δ. εκπροσώπησε ο ίδιος ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος από νωρίς χθες το πρωί επανέκαμψε στα πλήρη καθήκοντά του, έπειτα από περίπου δύο εβδομάδες, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης.

Στη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη βούλησή του να δεσμευτεί ότι: «Τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί. Τίποτε και κανέναν δεν θα αφήσουμε χωρίς τη συνδρομή της πολιτείας αβοήθητο. Αλλά και τίποτα δεν θα μείνει χωρίς απαντήσεις». Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη δήλωσή του λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τα αισθήματα όλων μας, τούτες τις ώρες». Και συμπλήρωσε: «Η χώρα ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες ανθρώπινες ζωές χάθηκαν. Κι αυτό είναι αβάσταχτο για τον καθένα και την καθεμιά. Πιο πολύ βέβαια για τις οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αλλά και για όσους από μας βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης. Για όσους κατανοούν ότι δεν υπάρχει τίποτε πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή. Σήμερα η Ελλάδα πενθεί».

«Μεγάλη δοκιμασία»

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε τις καταστροφικές πυρκαγιές ως «μεγάλη δοκιμασία» και ουσιαστικά ζήτησε μετάθεση της συζήτησης για τις πολιτικές ευθύνες αργότερα. «Τέτοιες ώρες δεν υπάρχουν διαφορές», είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «θα έρθει η ώρα τους, όταν θα αναζητήσουμε, ελπίζω με σεβασμό στους νεκρούς, τα πώς και τα γιατί. Τώρα είναι ακόμα η ώρα της κινητοποίησης και του αγώνα». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε «απόλυτο σεβασμό και βαθιά αναγνώριση» στους πυροσβέστες, στους διασώστες του ΕΚΑΒ, στο προσωπικό των Ε.Δ., του Λιμενικού και της Αστυνομίας καθώς και στους «χιλιάδες εθελοντές» που εμπλέκονται στις επιχειρήσεις διάσωσης. «Με ενότητα και πίστη στις δυνάμεις μας, θα σταθούμε όρθιοι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Μηνύματα συμπαράστασης από ξένους ηγέτες

Τη συμπαράσταση και την πρόθεσή τους να προσφέρουν βοήθεια προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της καταστροφικής πυρκαγιάς έχουν εκφράσει από χθες το πρωί ηγέτες και αξιωματούχοι από όλον τον κόσμο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε νωρίς το πρωί στο τηλέφωνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο συζήτησαν για τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ε.Ε. στην Ελλάδα, αλλά και για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα συνδρομής της Αγκυρας με πυροσβεστικά αεροσκάφη, εφόσον αυτό χρειαστεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της πυρκαγιάς δι’ επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον κ. Τσίπρα. «Στη Ρωσία ειλικρινώς συμμερίζονται το πένθος του αδελφικού λαού της Ελλάδας», αναφέρεται στην επιστολή του κ. Πούτιν, η οποία καταλήγει ως εξής: «Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε απαραίτητη βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της καταστροφής». Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλαν προς τον κ. Παυλόπουλο και οι πρόεδροι Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν και Πορτογαλίας Μαρσέλο ντε Σόουζα.

Οι κ. Τσίπρας και Παυλόπουλος συνομίλησαν και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος έθεσε στη διάθεση της Αθήνας από την πρώτη στιγμή ομάδα 60 δασοπυροσβεστών. Ο κ. Τσίπρας συνομίλησε και με τους πρωθυπουργούς Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να συνδράμει την Ελλάδα δήλωσε ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ. Την πρόθεση των ΗΠΑ να συνδράμουν με οποιαδήποτε βοήθεια κριθεί απαραίτητη εξέφρασε και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ. Αργότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη Γουές Μίτσελ μίλησε επί τούτου με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, ο οποίος είχε επίσης επαφές με τους ομολόγους του της Τουρκίας, της Γερμανίας και της ΠΓΔΜ.

Ματαιώθηκε η δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο

Βαριά σκιά στη χθεσινή 44η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας έριξε η τραγωδία στην Αττική, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα στις πολιτικές δυνάμεις ότι παρά τις διαφορές τους, «δεν νοείται να δημιουργήσουν ρήγματα σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος». Σημειώνεται ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος ματαίωσε την προγραμματισμένη για χθες το βράδυ καθιερωμένη ετήσια δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και ολόκληρο το πρόγραμμά του για τον Ιούλιο. «Κατά τη φετινή επέτειο η σκέψη μας είναι στραμμένη στα τραγικά θύματα και στους τραυματίες που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», σημείωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του για την επέτειο, υπογραμμίζοντας ότι «ο καθένας στο πλαίσιο του δικού του πολιτικού ρόλου», είναι η ώρα «να αναλογιστεί την κρισιμότητα των καιρών».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε μήνυμα ενότητας, σημειώνοντας ότι «το δικαστήριο της Ιστορίας δεν θα μας συγχωρήσει διχόνοιες και διχασμούς που στο παρελθόν μας στοίχισαν ακριβά, ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού». Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση ξένων ηγετών στην τραγωδία της Αττικής, καθώς χθες στο Προεδρικό Μέγαρο έφθασε πληθώρα συλλυπητηρίων σημειωμάτων και μηνυμάτων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικοινώνησε, μάλιστα, τηλεφωνικά με τον κ. Παυλόπουλο και του εξέφρασε την προσωπική του συμπαράσταση, αλλά και αυτή της Κομισιόν, στη δοκιμασία του ελληνικού λαού, επαναλαμβάνοντάς του ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας.

Διετάχθη κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα

Παρέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Αττική, πραγματοποίησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας, ώστε να εντοπιστούν οι αιτίες των πυρκαγιών που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων και τον σοβαρό τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων.

Ποινικές ευθύνες

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε τα σχετικά δημοσιεύματα από τον ηλεκτρονικό Τύπο στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ζητώντας να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της καταστροφής και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν.

Οπως έλεγαν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές του ανωτάτου δικαστηρίου χθες στην «Κ», η έρευνα θα στραφεί προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να διερευνηθούν όλα τα ενδεχόμενα, για τα αίτια των φονικών πυρκαγιών. Μεταξύ άλλων, όπως επισημάνθηκε αρμοδίως, θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο της «ασύμμετρης απειλής», δηλαδή η ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου που είχε ως αποτέλεσμα το ταυτόχρονο ξέσπασμα διαφορετικών «πύρινων μετώπων» στην περιοχή της Αττικής.

Στο ενδεχόμενο της ασύμμετρης απειλής είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η διενέργεια της έρευνας χαρακτηρίζεται «κατεπείγουσα» και ζητείται η ταχύτατη ολοκλήρωσή της ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή