Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι η στιγμή για την απόδοση των ευθυνών»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δεν είναι η στιγμή για την απόδοση των ευθυνών»

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η πατρίδα μας βιώνει μια ανείπωτη εθνική τραγωδία… Σήμερα, όμως, δεν είναι η στιγμή για την απόδοση ευθυνών. Την ώρα που η χώρα πενθεί, δεν έχει νόημα καμία αντιπαράθεση. Τώρα είναι η ώρα για ενότητα και αλληλεγγύη». Ηταν η φράση με την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της στάσης του απέναντι στην τραγωδία, προαναγγέλλοντας (για την ώρα) χαμηλούς τόνους. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «ανήμερα την επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, η διαπίστωση είναι θλιβερή: το ελληνικό κράτος αδυνατεί διαχρονικά να προστατεύσει αποτελεσματικά τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών του» και πως η τραγωδία πρέπει να γίνει η αφορμή να αναλογιστεί κανείς ότι «κάτι πρέπει να αλλάξει», ώστε «επιτέλους να περάσουμε από τα εύκολα λόγια στα δύσκολα έργα».

Το «διαχρονικά», εξάλλου, στη δήλωση του προέδρου της Ν.Δ., δεν επελέγη τυχαία. Ηταν μια έμμεση υπενθύμιση ότι πέρα από την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών, θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν τι έχει πάει «στραβά» στο ελληνικό κράτος. Ταυτόχρονα, με τη δήλωσή του –στην οποία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν οι πληγέντες και οι οικογένειες των θυμάτων, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, αλλά και τους εθελοντές που, αγνοώντας κάθε προσωπικό κίνδυνο, έσωσαν ανθρώπινες ζωές»– υπέδειξε ότι δεν προτίθεται να κάνει πολιτική πάνω στα αποκαΐδια, πολλώ δε μάλλον την ώρα που οι διασώστες ακόμη ανασύρουν σορούς. Και, πάντως, από την Πειραιώς δεν έκρυβαν το κοντράστ με τη στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2007 στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας.

Η συζήτηση για το μέγεθος της καταστροφής και πώς συνέβη μονοπώλησε και τη χθεσινή συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» στην Πειραιώς, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε ότι η χώρα με την εικόνα των απανθρακωμένων ανθρώπων σε κατοικημένη περιοχή στα περίχωρα της πρωτεύουσας δίνει την εικόνα failed state. Ωστόσο, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει αποτυπωθεί το πλήρες μέγεθος της καταστροφής, ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφές ότι επιλέγει χαμηλούς τόνους και δεν μπαίνει στη λογική της αντιπαράθεσης, κάτι που αποτελεί και μήνυμα προς τα στελέχη του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι προεξοφλεί και τη στάση της Ν.Δ. τις επόμενες ημέρες.

Τυχαία, πάντως, δεν ήταν ούτε η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε γραπτή και όχι σε οn camera δήλωση, ενώ κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείο της Ραφήνας-Πικερμίου, δεν υπήρχαν κάμερες, ούτε έγιναν δηλώσεις. Ο ίδιος τόνισε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να συνδράμει στην εξεύρεση χώρων για να στεγαστούν οι οικογένειες που έχασαν τα σπίτια τους, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να δρομολογηθούν το συντομότερο δυνατόν οι διαδικασίες για τη χορήγηση αποζημιώσεων στους πληγέντες. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκε στον Βουτζά και κατόπιν στο Σισμανόγλειο. Αμεση ήταν και η κινητοποίηση του μηχανισμού του κόμματος για τη συγκέντρωση βοήθειας, και ήδη χθες το απόγευμα τρία φορτία με φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρονταν στους πληγέντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή